Näin saat kylpyhuoneen kuivaksi

Me suomalaiset rakastamme saunomista ja peseytymistä. Rentouttava suihku tai löylyt pitkän työpäivän tai urheiluharrastusten jälkeen tuottavat sisäilmaan kosteutta, joka tulee poistaa sekä asumismukavuuden että asunnon rakenteiden hyvinvoinnin vuoksi. Kun pesutilojen ilmanvaihto on kunnossa, ei asunnon rakenteisiin pääse syntymään ongelmallista ruostetta, hometta tai lahoamista.

Sauna- ja pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää rakenteet kunnossa, vaikka peseytyminen ja saunominen nostavat ilmankosteutta hetkellisesti. Ilmanvaihdon ansiosta kosteus ei jää makaamaan rakenteisiin ja synnyttämään kosteutta.Sauna- ja pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää rakenteet kunnossa, vaikka peseytyminen ja saunominen nostavat ilmankosteutta hetkellisesti. Ilmanvaihdon ansiosta kosteus ei jää makaamaan rakenteisiin ja synnyttämään kosteutta.

Koska pesutilat ovat käytössä vaihtelevasti, on tärkeää, että asunnon ilmanvaihdon tehostus on helppoa ja käytössä juuri silloin, kun sille on tarvetta. MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetun kosteusanturin ja automatiikan ansiosta asukkaan ei tarvitse huolehtia ilmanvaihdosta peseytymisen jälkeen. Kosteusanturi havaitsee, kun pesutiloihin kertyy ylimääräistä kosteutta ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Kun liika kosteus on poistettu, ilmanvaihtokone laskee ilmanvaihdon tehon normaalitasolle. Automatiikan ansiosta ilmanvaihto ei unohdu tehostettuun tilaan turhaan. Näin asukkaat saavat nauttia huolettomasta arjesta raikkaassa sisäilmassa ja samalla säästyy energiaa. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin voidaan liittää myös lisäkosteusanturi.

Myös tulo- ja poistoilmaventtiilien sijoittelulla voidaan vaikuttaa kosteuden poistumiseen. Saunan tuloilmaventtiili on sijoitettava kiukaan kivitason yläpuolella seinään tai kattoon, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan. Poistoventtiili sen sijaan sijoitetaan lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle.

Säästä energiaa automatisoimalla ilmanvaihto

Ilmanvaihdon kuluttamaa energiaa voidaan säästää valitsemalla taloon sellainen ilmanvaihtokone, jossa on tasavirtapuhaltimet, tehokas poistoilman lämmöntalteenottokyky ja automatisointimahdollisuus. Automatisoinnin merkitys energiansäästössä on, että ilmanvaihtokone havaitsee siihen liitettävien antureiden avulla mm. milloin talossa elellään ja peseydytään, ja ohjaa ilmanvaihdon tarvetta havaintojen mukaisesti. Vastaavasti, kun kone havaitsee talon olevan tyhjillään, se automaattisesti pienentää ilmanvaihdon tehoa. Näin energiaa ei käytetä turhaan. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin liitettävien antureiden avulla voidaan tarkkailla sisäilman kosteutta, hiilidioksidia ja VOC-päästöjä.
 

MyVallox-ohjain kannattaa sijoittaa sinne, missä ollaan ja eletään. Helppokäyttöinen ohjain perustuu neljään tilavalintaan: kotona, poissa, tehostus ja takkatoiminto.MyVallox-ohjain kannattaa sijoittaa sinne, missä ollaan ja eletään. Helppokäyttöinen ohjain perustuu neljään tilavalintaan: kotona, poissa, tehostus ja takkatoiminto.
 
Päivitetty
13.8.2019