• Etusivu
  • Talo

Vältä pienen keittiön suuret ongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Päivitetty 29.11.2023
20198_59310.jpg

Kattoon asti ulottuvat kaapistot maksimoivat säilytystilan määrän.

Pieni keittiö voi asunnosta ja sen asukkaista riippuen tarkoittaa neliöiltään hyvinkin erikokoisia tiloja. Yksiön keittokomero on kiistatta pieni, mutta myös näennäisesti keskikokoinen keittiö voi olla suurperheen tarpeisiin erittäin kompakti. Olipa pieni keittiö minkä kokoinen tahansa, sen suunnittelussa on lupa käyttää luovuutta.

Pienessä keittiössä suurimmat ongelmat liittyvät usein työ- ja säilytystilan puutteeseen. Siksi tilan koko korkeus kannattaa hyödyntää jatkamalla kaapistoa katonrajaan saakka tai lisäämällä kaappien päälle näyttäviä säilytyslaatikoita harvemmin käytössä oleville keittiötarvikkeille.

Siro avohylly puolestaan taipuu säilytysratkaisuksi hankalaankin paikkaan, johon ei ehkä ole mahdollista asentaa kaapistoa. Avohylly voi toimia vaikkapa kauneimpien astioiden näyttelytilana tai viherpeukalon yrttitarhana.

Mieti, mitä oikeasti tarvitset keittiössä − turhasta tavarasta on fiksumpaa luopua kuin alkaa säilyttää tavarapaljoutta työtasoilla.

Koolla on väliä

Myös kodinkoneiden koon merkitys korostuu kompaktissa keittiössä. Siksi on hyvä suosia pienikokoisia ja monikäyttöisiä laitteita, kuten esimerkiksi uunin ja mikron yhdistelmää, erillisten laitteiden sijaan. Nykyaikaiset kodinkoneet ovat tuoneet laitteiden sijoittamiseen uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tasoon integroitu liesituuletin tarjoaa mahdollisuuden keittopisteen sijoittamiselle suoraan ikkunan eteen.

Kapeilla kodinkoneratkaisuilla säästät selvää tilaa. Tasoon upotettava 30 cm induktioliesi vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin kapein 50 cm lattialiesi.

Kodinkoneiden sijoittamisen suunnitteluun kannattaa perehtyä huolella, sillä toimiva pohjaratkaisu helpottaa arkea ja sujuvoittaa työskentelyä pienessä tilassa. Keittiön pohjaratkaisun suunnitteluun vaikuttaa oleellisesti muun muassa talouden aktiivisten ruuanlaittajien määrä. Jos keittiössä tehdään usein kahta askaretta kerralla, niihin vaaditut laitteet ja tila on hyvä sijoittaa riittävän kauas toisistaan. Näin pienikokoisessa keittiössä ei tarvitse tehdä töitä hankalasti ristiin.

Lue myös: Muista nämä, kun keittiöremontti tulee ajankohtaiseksi

Parma-keittiöiden Elfi-mallisto taipuu pieniinkin keittiöihin.
Parma-keittiöiden Elfi-mallisto taipuu pieniinkin keittiöihin.
Älä aliarvioi hyvän valaistuksen ja käytännöllisesti sijoiteltujen pistorasioiden tarvetta – pienessäkin keittiössä niiden puutteen huomaa nopeasti.

Kannattaa myös harkita, onko ruokapöydän sijoittaminen järkevää pieneen keittiöön vai olisiko esimerkiksi baaritaso 1−2 tuolin kanssa riittävä? Sopisiko ruokailuryhmä paremmin vaikkapa olohuoneen puolelle?

Suunnittelussa kannattaa hyödyntää ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan apua. Huolellisella suunnittelulla varmistetaan, että pienestä keittiöstäsi tulee paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.

Ota ilo irti pienen keittiön parhaista puolista

Pienen keittiön ehdottomiin etuihin kuuluu, että sen rakentaminen ja uudistaminen on suurta keittiötä edullisempaa. Vaikka budjetti olisi maltillinen, pienessä tilassa tarjoutuu paremmin mahdollisuuksia valita ylellisiä ratkaisuja esimerkiksi upean luonnonkivitason tai näyttävän välitilan laatoituksen muodossa. Kun kallista materiaalia ei tarvitse käyttää paljon, sen hintakaan ei karkaa taivaisiin.

Lue myös: Kiveä vai puuta vai jotain ihan muuta? Näin valitset keittiöön sopivan työtason

Vaikka laadukkaat materiaalit eivät tuo lisää neliöitä, viihtyisyyttä ja keittiön käyttöikää ne voivat lisätä senkin edestä.

Vaaleat pintamateriaalit ja valoa heijastavat kiiltävät pinnat, kuten ruostumaton teräs ja lasi, lisäävät tilantunnetta ja saavat keittiön vaikuttamaan kokoaan suuremmalta. Kontrastia tilaan voi luoda tummilla yksityiskohdilla.
Vaaleat ja valoa heijastavat materiaalit lisäävät tilantuntua.
Vaaleat ja valoa heijastavat materiaalit lisäävät tilantuntua.
Info

Info

Nopea keittiötoimitus

Tiesitkö?
Keittiöunelmasi voi toteutua nopeasti – Parma-keittiö voidaan toimittaa sinulle jopa 14 arkipäivän kuluessa! Toimitus sisältää aina sisäänkannon.

Parma-keittiöiden SIGUN-mallisto.
Parma-keittiöiden SIGUN-mallisto.
Power Finland Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton