Rakastu pieneen keittiöösi

Pieni keittiö voi asunnosta ja sen asukkaista riippuen tarkoittaa neliöiltään hyvinkin erikokoisia tiloja. Yksiön keittokomero on kiistatta pieni, mutta myös näennäisesti keskikokoinen keittiö voi olla suurperheen tarpeisiin erittäin kompakti. Olipa pieni keittiö minkä kokoinen tahansa, sen suunnittelussa on lupa käyttää luovuutta.

Kattoon asti ulottuvat kaapistot maksimoivat säilytystilan määrän.

Kattoon asti ulottuvat kaapistot maksimoivat säilytystilan määrän.

Vältä pienen keittiön suuret ongelmat

Pienessä keittiössä suurimmat ongelmat liittyvät usein työ- ja säilytystilan puutteeseen. Siksi tilan koko korkeus kannattaa hyödyntää jatkamalla kaapistoa katonrajaan saakka tai lisäämällä kaappien päälle näyttäviä säilytyslaatikoita harvemmin käytössä oleville keittiötarvikkeille.

Siro avohylly puolestaan taipuu säilytysratkaisuksi hankalaankin paikkaan, johon ei ehkä ole mahdollista asentaa kaapistoa. Avohylly voi toimia vaikkapa kauneimpien astioiden näyttelytilana tai viherpeukalon yrttitarhana.
 

Mieti, mitä oikeasti tarvitset keittiössä − turhasta tavarasta on fiksumpaa luopua kuin alkaa säilyttää tavarapaljoutta työtasoilla.

Myös kodinkoneiden koon merkitys korostuu kompaktissa keittiössä. Siksi on hyvä suosia pienikokoisia ja monikäyttöisiä laitteita, kuten esimerkiksi uunin ja mikron yhdistelmää, erillisten laitteiden sijaan. Nykyaikaiset kodinkoneet ovat tuoneet laitteiden sijoittamiseen uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tasoon integroitu liesituuletin tarjoaa mahdollisuuden keittopisteen sijoittamiselle suoraan ikkunan eteen.

Kodinkoneiden sijoittamisen suunnitteluun kannattaa perehtyä huolella, sillä toimiva pohjaratkaisu helpottaa arkea ja sujuvoittaa työskentelyä pienessä tilassa. Keittiön pohjaratkaisun suunnitteluun vaikuttaa oleellisesti mm. talouden aktiivisten ruuanlaittajien määrä. Jos keittiössä tehdään usein kahta askaretta kerralla, niihin vaaditut laitteet ja tila on hyvä sijoittaa riittävän kauas toisistaan. Näin pienikokoisessa keittiössä ei tarvitse tehdä töitä hankalasti ristiin.
 

Älä aliarvioi hyvän valaistuksen ja käytännöllisesti sijoiteltujen pistorasioiden tarvetta – pienessäkin keittiössä niiden puutteen huomaa nopeasti.

Nykyaikaiset kodinkoneet tarjoavat lisää mahdollisuuksia keittiön toimintojen sijoitteluun.Nykyaikaiset kodinkoneet tarjoavat lisää mahdollisuuksia keittiön toimintojen sijoitteluun.

Kannattaa myös harkita, onko ruokapöydän sijoittaminen järkevää pieneen keittiöön vai olisiko esimerkiksi baaritaso 1−2 tuolin kanssa riittävä? Sopisiko ruokailuryhmä paremmin vaikkapa olohuoneen puolelle?

Suunnittelussa kannattaa hyödyntää suunnittelutyökalua ja ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan apua. Huolellisella suunnittelulla varmistetaan, että pienestä keittiöstäsi tulee paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.

Varaa aika ilmaiseen keittiösuunnitteluun

Ota ilo irti pienen keittiön parhaista puolista

Pienen keittiön ehdottomiin etuihin kuuluu, että sen rakentaminen ja uudistaminen on suurta keittiötä edullisempaa. Vaikka budjetti olisi maltillinen, pienessä tilassa tarjoutuu paremmin mahdollisuuksia valita ylellisiä ratkaisuja esimerkiksi upean luonnonkivitason tai näyttävän välitilan laatoituksen muodossa. Kun kallista materiaalia ei tarvitse käyttää paljon, sen hintakaan ei karkaa taivaisiin.

Vaikka laadukkaat materiaalit eivät tuo lisää neliöitä, viihtyisyyttä ja keittiön käyttöikää ne voivat lisätä senkin edestä.
 

Vaaleat pintamateriaalit ja valoa heijastavat kiiltävät pinnat, kuten ruostumaton teräs ja lasi, lisäävät tilantunnetta ja saavat keittiön vaikuttamaan kokoaan suuremmalta. Kontrastia tilaan voi luoda tummilla yksityiskohdilla.

Vaaleat ja valoa heijastavat materiaalit lisäävät
tilantuntua. 

Vaaleat ja valoa heijastavat materiaalit lisäävät tilantuntua. 

Tiesitkö?

Keittiöunelmasi voi toteutua nopeasti – Parma-keittiö voidaan toimittaa sinulle jopa 14 arkipäivän kuluessa! Toimitus sisältää aina sisäänkannon.


 
Päivitetty
22.4.2021