Juhannuksen tietopaketti

Juhannus on odotettu keskikesän juhla, johon liittyy useita perinteitä ja tottumuksia. Kokon polttoa, juhannuskoivuja, liputusta, syömistä ja juomista. Toivottavaa on myös hyvä juhannussää.

Juhannuskokko


Juhannuskokon polttamista suunnittelevien on syytä seurata alueensa metsäpalovaroituksia ja kaikkien kokon polttajien on syytä olla tarkkana kokon polttamisen kanssa. Omalla maallaan kokkoa saa polttaa, ellei metsäpalovaroitusta ole annettu. Kunta voi kuitenkin antaa määräyksen, joka edellyttää lupaa avotulen tekemiseen kunnan alueella. Toisen omistamalle maalle sytytettävälle avotulelle on aina saatava maanomistajan lupa. Mikäli metsäpalovaroitus on annettu, se rajoittaa avotulen tekoa koko varoitusalueella. Voimassa olevista määräyksistä voi tiedustella kuntien pelastusviranomaisilta.

Juhannuskoivut


Juhannuskoivut porraspielissä kuuluvat juhannukseen, mutta on hyvä pitää mielessä, ettei jokamiehenoikeuksiin kuulu puiden katkominen, ilman maanomistajan lupaa. Käytäntö on sama kuin joulukuusen hankinnassa.

Liputus


Juhannuksena vedetään salkoon myös Suomen lippu. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Päivittäistavarakaupan aukioloajat


Ruokaa ym. myyvien päivittäistavarakauppojen sallittu aukioloaika juhannusaattona on klo 7-13. Useimmat kaupat avaavat kuitenkin vasta klo 08.00. Juhannupäivänä kaupat ovat kiinni. Sunnuntaina nämä kaupat saavat olla auki klo 12-21. Rajoitukset eivät koske kioskikauppaa (alle 100 m2), huoltoasemakauppaa eikä haja-asutusalueiden kauppoja, eli kaupunkien ja kuntakeskuksien ulkopuolella sijaitsevia ns. kyläkauppoja. Täydennystä saa tarvittaessa myös monilta huoltoasemilta ja kioskeilta.

Alkon aukiolo juhannuksena


Alko palvelee torstaina 21.6. klo 9 - 20, juhannusaattona pe 22.6 klo 9 – 13 ja on juhannuspäivänä luonnollisesti suljettu. Osa ravintoloista palvelee asiakkaitaan myös juhannuksena, toiset taas sulkevat ovensa ainakin aattona. Juhannusjanoon helpotusta tarjoavat kuitenkin monet huoltoasemat, joista saa limonadin lisäksi myös mietoja alkoholijuomia, kuten olutta, siideriä ja lonkeroa.

Rakennustarvikkeet


Useimmat rakennustarvikkeita myyvät liikkeet ovat juhannusaattona kiinni, joten rakentajatkin voivat rauhoittua juhannuksen viettoon. Vaihtoehtoisesti on hankittava tarvikkeita ajoissa varastoon niin, että materiaalia riittää koko juhannuksen ajaksi. Pieni katkos rakentajallekin on tosin paikallaan. Terassin ja laiturin rakennustarpeet kannattaa kyllä varata matkaan, etenkin niiden, jotka aloittavat juhannuksesta myös kesälomansa. Hyvin varustetuista tavarataloista saa mukaansa tarvittaessa maalipurkin, jos tulee mieleen vaikkapa ehostaa huvilaansa juhannuksen kunniaksi.

Odotettavissa aattoiltaan asti


Säätila on aina juhannuksen kannalta tärkeä asia. Ja säätiedotteet ovatkin tavallista suositumpia juhannusviikolla. Huono juhannussää säästää tavallisesti ihmishenkiä, mutta siitä huolimatta hyvä sää on useimpien toivelistalla.

Juhannuksen sää on usein oikullinen ja saattaa rajoittaa juhlimista. Helteinen juhannussää Suomessa on monin paikoin koettu viimeksi vuonna 1999. Riippumatta säästä, juhannus on aina odotettu keskikesän juhla.

Katso säätiedot

Hauskaa ja rentouttavaa juhannusta lukijoille!
Toivottaa Verkkolehden toimitus
 
Päivitetty
22.3.2013