• Etusivu
  • Talo

Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2019
20198_59437.jpg

Asbestia on käytetty myös vanhoissa katemateriaaleissa

1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.

Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.

Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.

Eniten Suomessa työperäisiä kuolemia aiheuttava

Rikkoutuneet asbestimateriaalit levittävät asbestipölyä ilmaan. Pienet asbestikuidut läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja kerääntyvät keuhkoihin pysyvästi sitoutuen niiden kudoksiin. Oireilu alkaa vasta kymmenien vuosien, 10-40 vuotta, aineelle alistumisen jälkeen. Altistuminen voi johtaa esimerkiksi keuhkosyöpään, sekä keuhkopussin ja vatsakalvon syöpiä.

Asbestipölyä ei voi aistia, eikä sitä tunne edes iholla, kurkussa tai keuhkoissa. Altistumisen jälkeen asialle ei voida tehdä mitään, paitsi minimoida haitat välttelemällä suurempaa altistumista.

Vuonna 1988 asbestia sisältävien tuotteiden valmistus lopetettiin ja asbestipurkutyöt tulivat luvanvaraisiksi. Asbestin maahantuonti kiellettiin 1993 ja käyttö kiellettiin kokonaisuudessaan 1994.

Edelleen ongelmana

Asbestille altistutaan edelleen korjaus- ja purkutöissä. Vähäinenkin altistuminen asbestipölylle saattaa aiheuttaa merkittäviä terveyshaittoja. Asbestia katsotaan käytetyksi lähes kaikissa vuosien 1922-1993 rakennuksissa. Ennen 1920-lukua rakennuksessa ei vielä asbestia käytetty, mutta sitä on saatettu lisätä remontoinnin yhteydessä.

Kaikkiaan suomessa on arviolta 200 000 asbestille altistunutta ihmistä ja sitä esiintyy arviolta 2,2 miljoonassa asunnossa edelleen.

Asbestia ei saa purkaa itse

Asbestinäytteen saa ottaa itse ja teettää siitä analyysin. Huono näyte saattaa kuitenkin antaa väärän tuloksen. Lisäksi ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa remontoidessa tai niitä purkaessa on vuonna 2016 säädetyn uuden asbestilain mukaan tehtävä asbestikartoitus. Pelkkä näyte ei riitä asbestikartoitukseksi, vaan sen suorittajan on oltava ammattilainen.

20198_59438.jpg

Vain asbestipurkuluvan saanut voi lähteä purkamaan asbestia. Purkutyön aikana ja sen jälkeen asbestipitoiselle hengitysilmalle voi altistua myös moni sivullinen, minkä vuoksi tällaiset toimenpiteet vaativat aina ammattilaista. Huonosti tehdystä työstä saattaa joutua kärsimään esimerkiksi remontin jälkeen kohteessa oleskelevat henkilöt. Asbestipöly ei ole siivottavissa tavallisella pölynimurilla.

Asbesti ei ole vaarallista hyväkuntoisissa rakenteissa, joita ei aiota purkaa tai remontoida. Esimerkiksi vanhan lattian päälle voi asentaa laminaatin ilman asbestitutkimusta. Näyte on kuitenkin hyvä tehdä, kun vanha lattia on yhä näkyvissä.

Esimerkkejä tuotteista, joissa on käytetty asbestia:

20197_59170.jpg

Lähteet:

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Väärinymmärretty lumi
H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset
20115_25991.jpg
Miten saada painovoimainen ilmanvaihto toimivaksi?
Kysymys:Hei,mietimme uuden hirsirakenteiseen (25 m2) saunamökin painovoimaista ilmanvaihtojärjestelyä, saunatuvan, pesuhuoneen ja saunan. Mökki on talven kylmillään, jolloin sitä ei ole suunniteltu käytettävän.Pitääkö tuvan kiertoilmatakalle tuoda erillinen korvausilmaputki takan alle, koko? Riittäisikö tuvassa pelkkä poisto kiertoilmatakan päällä lähellä harjaa, josta putki katolle esim. automaattiventtiilillä. Toimisiko tämä poisto tulona, kun takkaa lämmitetään? Tupaan ei tule liesituuletinta.Saunan puulämmitteisen kiukaan alle on suunniteltu korvausilmaputken tulo, ja manuaalinen poistoräppänä vastakkaiseen nurkkaan. Onko tämä OK? Viedäänkö poisto katolle vai katonrajasta seinästä läpi (seinä 120 mm). Saunan ja pesuhuoneen oven alla on reilu rako, joten omaa tuloilmaputkea ei varmaankaan pesuhuoneeseen tarvita. Onko pesuhuoneen poisto parempi viedä suihkun kohdilta katolle vai katonrajasta sivuseinästä ulos esim. automaattisella venttiilillä?
20151_42013.jpg
Tuunaa talosi ja tutustu Kaarnaan
Uusi Kaarna-mallistoUutta Kaarna-mallistoa voi parhaiten kuvailla sen suunnittelija, arkkitehti Eva-Maria Ylönen. Hän tekee sen sekä TUNTEELLA:- Sain inspiraatiota Kaarnaan luonnosta, tummasta metsästä ja puusta, pitkistä suomalaisista perinteistä selkeästi nykyaikaan tuotuna. Kaarna on ulkomuodoltaan vähäeleinen ja selkeä, mutta silti paljon puhuva. Kaarnalla on tuttu perinteisen talon leikkausmuoto, mikä näkyy myös sisätiloissa.että JÄRJELLÄ:- Uusi Kaarna on suunniteltu asumiseen eläytyen. Tilat muodostuvat kodikkaan oleskelutilan ympärille. Toimivat aputilat lähtevät siitä, että erilaisiin toimintoihin tarvitaan erilaisia tiloja. Saunaosasto on omassa rauhassaan ja kodinhoitotilat omassaan. Saunan ystäville Kaarna tarjoaa aivan uutta. Taloon on mahdollista yhdistää puulämmitteinen pihasauna, materiaaliksi voi valita jopa hirren. Pihasaunaa on helppo käyttää talon sisällä sijaitsevista pesu- ja pukeutumistiloista.Tutustu lisää Kastelliin ja Kaarnaan.
20239_83174.jpg
Asiantuntija vastaa: Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset?
Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maanrakentamiseen soveltuvaa pohjahiekkaa ja -tuhkaa ilmaiseksi
Fortum tarjoaa Rakentaja.fi -jäsenille ilmaiseksi erän maarakentamiseen soveltuvaa pohjahiekkaa ja pohjatuhkaa.Voimalaitoksella energiantuotannossa sivutuotteena syntyneet materiaalit soveltuvat samoihin kohteisiin kuin vastaavat luonnon maa- ja kiviainekset.Materiaalit ovat routimattomia ja niiden rakeisuudet ovat seuraavat:Pohjatuhka 0,002 … 16 mm Pohjahiekka 0,063 … 16 mm
20115_25991.jpg
Perustus teräsputkilla?
Olen tekemässä 4m x 8m terassia routivaan maahan. Ajattelin tehdä perustuksen teräsputkilla. Putkien alapäihin voisi etukäteen kiinnittää laatan anturaksi, jolloin asennus kävisi nopeasti, kun kaivuri on pihalla. Työmaa sijaitsee Turussa ja terassi on talvella lumen peitossa.Voiko perustuksissa pilariharkot korvata teräsputkilla ja miten syvälle putket pitäisi kaivaa, jotta ovat routarajassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton