Lymyääkö katollasi katepintasyöppö?

Taloja ihastellessa katse kohdistuu yleensä pihaan ja seiniin. Jos talon seinämään ilmestyy halkeama, se huomataan usein nopeasti. Mutta mitenkäs talosi viides julkisivu? Talvi on tuloillaan ja nyt on aika kiinnittää huomiota talosi kattoon.

Kotiasi ja perhettäsi suojeleva katto jää usein hieman pienemmälle huomiolle ja kun sinne vihdoin vilkaistaan, saattaa se jo olla kasvuston peittelemä, jolloin mahdollisia vaurioita on lähes mahdoton nähdä. Tämän lisäksi myös kasvusto yksinään tuo suuren riskin kattosi kunnolle. Esimerkiksi sammal ”syö” tiilistä niiden sisältämää kalkkia ja näin haperruttaa tiiltä saadakseen juuristonsa katon pinnan läpi. Myös huopakatto kuluu tehokkaasti sammaleen kynsissä. Katemateriaalin pinnan rasittuessa katon elinkaari lyhenee.

Ilmasto ja kasvusto yhteistyössä kattoasi vastaan

Hidas kuivuminen rasittaa katemateriaalia. Veden ja kosteuden nopea poistuminen katolta on tärkeää käyttöiän pitkittämisen kannalta. Katollasi lymyävä kasvusto toimii eräänlaisena pesusienenä imien itseensä kosteutta. Tällöin kuivumisaika pitenee ja silloin tällöin Suomen ilmasto tuo oman vivahteensa tähän jäädyttämällä kosteuden. Katollesi kohdistuu nyt paljon ylimääräistä rasitetta.

Varsinkin syyssateiden aikaan katot joutuvat kovalle koetukselle ja ennen talven tuloa on hyvä varmistua katon kunnosta. Sammal tulee poistaa huolellisesti, sillä yhteistyössä ilmaston oikkujen kanssa se on jo pienessä ajassa onnistunut luomaan itselleen ihanteellisen kasvualustan: huokoisen katon, johon juuret ja itiöt on helppo jättää. Näin ollen sammal kasvaa helposti uudelleen, jos sitä ei pestä oikealla tavalla pois.

Miten eroon kasvustosta?

Suomen KattoCenter varoittelee painepesurin käytöstä katolla. Vedenpaine on helposti liian suuri, jolloin katemateriaalin pinta vaurioituu. Pahimmassa tapauksessa aluskatteet kärsivät ja rakenteet kastuvat. Katon kasvuston hävittämiseen ei myöskään kannata käyttää mitä tahansa myrkkyjä, sillä sateiden valuttamana ne voivat olla haitaksi nurmikolle, pihasi kasveille ja lemmikkieläimille.

Sammal Vex-käsittely

 • Suoritetaan katon silmämääräinen yleistarkastus
 • Poistetaan isoimmat sammaleet, jäkälät, lehdet ja irtoroskat
 • Levitetään sammaleenpoistoaine
 • Aine jätetään vaikuttamaan ja odottamaan seuraavia sateita, jolloin se huuhtoutuu pois katolta vieden kasvustot mukanaan
 • Aineen hoitava vaikutus kestää jopa 3-5 vuotta

Luontoystävällinen ja biohajoava Sammal Vex poistaa kasvuston katolta näppärästi aiheuttamatta vauriota katollesi, pihaympäristöllesi tai lemmikkieläimillesi. Sammal Vex on suunniteltu tiilikatoille, ja on esimerkiksi ainoa tiilikatteita valmistavan Ormaxin hyväksymä puhdistusaine. Lisäksi tuote on testattu toimivaksi bitumi-, pelti- ja mineriittikatoille, sekä valokatteille. 

Esimerkkikohde Espoossa. Ennen käsittelyä ja 12 kuukautta käsittelyn jälkeen.Esimerkkikohde Espoossa. Ennen käsittelyä ja 12 kuukautta käsittelyn jälkeen.

Vinkit katon huoltoon

 • Muista tehdä kevät- ja syyshuolto
 • Poista lehdet ja muut irtoroskat pehmeällä harjalla
 • Puhdista sadevesikourut
 • Karsi kattoa varjostavat puut katon aika ajoin
 • Tee silmämääräinen tarkastus mahdollisia korjauskohteita varten
 • Muista turvallisuus ja putoamissuojavarusteet

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö 
Julkaistu
23.9.2019