Näin sidot peräkärryn kuorman oikein

Uuden terassin laudat mökille, koko perheen polkupyörät mukaan mummolaan, muuttokuorma, Ikea-reissu... Kesällä on paljon hyviä syitä ottaa peräkärry käyttöön. Peräkärryjen yleistyessä kesää kohti on äärettömän tärkeää lastata kuorma oikeaoppisesti onnettomuusriskin vähentämiseksi. Kuormasta tielle tippuvat tai kärryn sisällä liikkuvat esineet voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Vastuu kuormasta ja sen sitomisesta on aina kuljettajalla, vaikka lastaaja olisi ollut joku toinen. Poliisin kynsiin jäädessään huonosti sidotun kuorman kuski voi saada tuomion jopa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kärryn lastaaminen

Lastatessasi kärryä aseta kuorma tasaisesti, jotta painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Kiinnitä painavimmat esineet keskelle akselin päälle ja varmista, että kärryyn jää aisapainoa. Tarkista vetoauton suurin sallittu perävaunumassa auton rekisteriotteesta. Kevyen, jarruttoman peräkärryn ja kuorman yhteenlaskettu kokonaispaino ei saa ylittää 750 kiloa. Kuorma voi painaa noin 400 kiloa vetoautosta riippuen.

Sivusuunnassa lasti ei saa ylittää kärryn laitoja ollenkaan. Takareunan yli ulottuvat tavarat tulee merkitä punaisella tai punakeltaisella lipulla, jos kuorma tulee metrin yli laidasta. Lasti ei saa olla yli kahta metriä yli takareunasta. Pimeässä ajaessa pitkän lastin päähän tulee kiinnittää punainen valo.

Kuorman sitominen

Jos kuorman tavarat sidotaan kiinni vain toisiinsa, on onnettomuuden riski huomattava, jos toisiinsa kiinnitetyt tavarat putoavat tielle. Sido siis kuorma tukevasti kiinni tarkastetuilla ja ehjillä kuormaliinoilla ja -verkoilla kärryn sidontalenkkeihin.

Sidontavälineiden merkinnöistä näet, kuinka kovaa kuormitusta ne kestävät. Liinojen on kestettävä pituussuunnassa lastin painon verran ja sivusuunnassa puolet siitä. Kiristä liinat huolellisesti tilanteen vaatimalla voimalla.

Kuorma tulee kiinnittää huolellisesti kiinni kärryyn, vaikka kyseessä olisi kuomullinen peräkärry.Kuorma tulee kiinnittää huolellisesti kiinni kärryyn, vaikka kyseessä olisi kuomullinen peräkärry.

Pressua voi käyttää suojaamiseen, mutta se ei toimi sidontavälineenä. Esimerkiksi lehti-, risu- ja multakuorman saa kiinnitettyä peräkärryyn kuormaverkolla, ja niiden pöllyämisen ja tielle lentelyn voi estää pressulla.
 

Kulmatuilla voit suojata herkempiä esineitä vaurioitumasta räikkäliinoja kiristettäessä.Kulmatuilla voit suojata herkempiä esineitä vaurioitumasta räikkäliinoja kiristettäessä.

Liikkeelle lähtö

Vaikka kuorma näyttää paikallaan ollessa olevan tiukasti kiinni, löystyvät liinat yleensä hieman tärinässä, eli auton liikkuessa. Muutaman kilometrin ajon jälkeen tulisi pysähtyä tarkistamaan kuorma ja mahdollisesti kiristää liinat. Kuorman tilanne on hyvä tarkistaa joka pysähdyksellä, jotta pääset tavaroinesi turvallisesti perille.
 

Pislan tuotteita löydät Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Verkkokauppaan ostoksille >>


Lähde: Pisla Oy

 
Julkaistu
29.7.2019