Helpotusta helteeseen - viilennystä ilmanvaihdolla

image001_inkkujpg

Kesähelle voi tuntua tukalalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu riittävästi. Liikkuva raikas ilma tuo helpotusta ja esimerkiksi tuulettimen ilmavirta tuntuu miellyttävältä, vaikka se ei varsinaisesti viilennä lämpötilaa. Sen vaikutus perustuu ilman vaihtuvuuteen. Kun ihosta nouseva lämpö tarttuu liikkuvaan ilmaan, se saa olon tuntumaan viileämmältä. Ilmanvaihto ja ilmastointi ovat kuitenkin eri asioita. Kumpikin helpottaa oloa kesäkuumalla, mutta eri tavalla.

Mitä eroa on ilmanvaihdolla ja ilmastoinnilla?

Ilmastointi kierrättää sisäilmaa ja lisää asuintilan viihtyisyyttä viilentämällä. Se ei kuitenkaan tuo uutta raikasta ilmaa asuntoon. Ilmastointi voidaan toteuttaa mm. seinään kiinnitettävän ilmalämpöpumpun tai siirrettävän ilmastointilaitteen avulla.

Ilmanvaihto vaihtaa asunnon sisällä olevan likaisen ilman raikkaaseen ulkoilmaan. Ilmanvaihdon avulla hiilidioksidi, ruuanlaiton käryt sekä peseytymisen ja pyykkäyksen aiheuttama kosteus poistuvat ulos ja tilalle virtaa puhdasta hengitysilmaa. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää sekä asukkaiden hyvinvoinnin että talon rakenteiden kannalta.

Siirrettävät ilmastointilaite viilentää ilmaa kylmäaineen avulla. Laite imee huoneilmaa sisäänsä ja puhaltaa viilentyneen ilman takaisin jäähdyttämään huonetta. Jäähdytyksessä syntyvä lämmin ilma johdetaan poistoputken kautta ulos esim. tuuletusikkunasta. Osa laitteen läpi virtaavasta ilmasta siis poistuu asunnosta, mutta tilalle ei tule puhdasta ilmaa. Tämä voi aiheuttaa asuntoon alipainetta, jolloin korvausilma imeytyy asuntoon esimerkiksi postiluukun kautta.

Yhden siirrettävän ilmastoinlaitteen kapasiteetti riittää yleensä n. 20-30 asuinneliön viilentämiseen ja sähkötehot vaihtelevat 0,5-1,5 kW välillä vuorokauden käyttöhinnan ollessa 4-5 euroa.
 

image004_750

Ilmalämpöpumppu on asunnon seinälle asennettava viilennys-/lämmityslaite. Järjestelmään kuuluu ulkoyksikkö, sisäyksikkö sekä näiden välillä kulkeva kanava kylmäaineelle. Sisäyksikkö kierrättää asunnon sisällä olevaa ilmaa ja samalla viilentää sitä. Ulkoyksikö puolestaan luovuttaa kylmäaineen välityksellä saamansa lämmön ulkoilmaan. Lämmityskäytössä virtaus tapahtuu samalla tavalla vastakkaiseen suuntaan. Koska ilmalämpöpumppu kierrättää koko ajan samaa ilmaa, se ei poista esimerkiksi ruuanlaitosta aiheutuvia hajuja tai hengittämisestä syntyvää hiilidioksidia asunnosta.

Ilmalämpöpumpun kapasiteetti riittää hyvin n. 100 m2 viilentämiseen asunnosta riippuen. Laitteiden sähköteho vaihtelee noin 1,5-2,5 kW jolloin sähkönkulutus vuorokaudessa voi olla jopa noin 60 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-6 euroa.

image006_900

Ilmanvaihtolaite vaihtaa likaisen hengitysilman puhtaaseen. Uusiin asuntoihin ilmanvaihto toteutetaan rakennusvaiheessa, mutta myös vanhoihin taloihin voidaan asentaa koneellinen ilmanvaihto. Ilmanvaihtolaite sijaitsee usein teknisessä tilassa tai kylpyhuoneessa ja ilma kulkee ilmanvaihtokanavien kautta tasaisesti ympäri asuntoa. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto säästää energiaa lämmityskaudella ottamalla poistoilman energian talteen. Useimmissa vanhoissa iv-laitteissa on erillinen kesäkenno tai kesäasento, jonka avulla voidaan välttää tarpeeton lämmöntalteenotto kesäaikana. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa helteellä. Tähän ilmanvaihto auttaa poistamalla ylimääräistä kosteutta asunnosta. Vanhoilla ilmanvaihtolaitteilla ei voi kuitenkaan säilyttää sisäilman viileyttä tai tehostaa kesäviilennystä automaattisesti.

Älykäs Smart-ilmanvaihto mittaa sisäilman laatua ja säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Uudet Smart-ilmanvaihtokoneet auttavat myös viilennyksessä. Smart-järjestelmä tarkkailee jatkuvasti ulko- ja sisälämpötilaa sekä huoneilmankosteutta ja ohittaa lämmöntalteenoton automaattisesti kun lämmitystä ei tarvita. Yöviilennystoiminto tehostaa ilmanvaihtoa yöaikaan, jolloin asunto viilennee ulkoilman avulla. Aamulla ilmanvaihto palaa normaalitilaan ja ulkolämpötilan kohotessa se pystyy laskemaan tuloilman lämpötilaa muutamalla asteella.

image008

Vaikka ilmanvaihtolaitteen viilennysteho on rajallinen, älykkään automatiikan ansiosta se voi hidastaa lämpötilan kohoamista. Ilmanvaihtoa tehokkaasti hyödyntämällä voidaan siis vähentää varsinaisen jäähdytyksen energiankulutusta. Esimerkiksi ilmalämpöpumpulla tuotettua viileyttä ei puhalleta ulos, vaan se siirretään sisään tulevaan ilmaan. Ilmanvaihtolaiteen puhaltimien sähköteho on 0,3-0,5 kW ja vuorokauden käyttöhinnaksi tulee vain noin 0,1 euroa!

Ilmanvaihto ja ilmastointi yhdessä!

Ilmastointi ja ilmanvaihto ovat siis kaksi eri asiaa ja usein ne toteutetaan täysin erillisillä laitteilla. CASA Smart -ilmanvaihtojärjestelmässä nämä kaksi voidaan kuitenkin yhdistää viilennyskanavapatterin avulla. Patteri asennetaan asunnon ilmanvaihtokanavaan ja sitä ohjataan Smart-ohjausjärjestelmän avulla. Viilennyspatteri tarvitsee toimiakseen jäähdytysainetta, joten asunnossa tulee olla viileän veden keruupiiri, esimerkiksi maalämpöjärjestelmä, vesi-ilmalämpöpumppu tai kaukokylmäverkosto. Viilennetty ilma virtaa asuntoon tasaisesti ilmanvaihtokanavia pitkin, eikä asuntoon tarvita erillisiä päätelaitteita, seinäasennuksia tai käyttöpaneeleita ilmastointia varten.

Kanavapatterin avulla asuntoon tulevan ilman lämpötilaa voidaan laskea n. 7-10 °C astetta. Käytännössä tämä riittää viilentämään 100 m² asunnon n. 23 °C asteeseen läpi kesän. Kyseessä on erittäin edullinen viilennysmuoto, sillä sen lisäenergiankulutus on ainoastaan kiertovesipumpun kuluttama energia n. 1 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee näinollen vain 0,1 euroa!

image012_yhd

Muista myös auringonsuojaus!

Viilennystarve kannattaa aina minimoida aurinkosuojauksen avulla. Erilaisten kaihtimien, markiisien ja aurinkosuojakalvojen avulla suuri osa tarpeettomasta auringon lämmöstä saadaan pidettyä ulkona, jolloin viilentämiseen tarvittava energiankulutus pienenee entisestään.

5 viileää vinkkiä ilmanvaihdon ja ilmastoinnin toteutukseen

  1. Älykäs ilmanvaihto helpottaa oloa helteellä ja tehostaa viilennystä

  2. Jäähdytys kannattaa suunnitella ilmanvaihdon yhteyteen, jotta kesäviilennys saadaan toteutettua kustannustehokkaasti.

  3. Myös vanhoihin asuntoihin voidaan toteuttaa toimiva ja älykäs koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä.

  4. Vanhan iv-laitteen päivittäminen nykyaikaan lisää käyttömukavuutta ja tuo uusia toimintoja, jotka helpottavat myös helteellä.

  5. Suunnittelussa kannattaa aina kääntyä asiantuntevan ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmien ammattilaisen puoleen.

Kysy lisää ilmanvaihdosta ja kesäviilennyksestä valtuutetulta Swegon Ilmateknikolta!

Ota yhteys Swegon-ilmanvaihtoteknikkoon

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Onko sinulla vanha tai uusi kohde, joka kaipaisi ilmanvaihdon parannusta. Jätä yhteydenottopyyntö ja saat lisätietoa tai tarvittaessa valtuutetun ilmateknikon vierailemaan kohteessasi.

 
Päivitetty
6.7.2020