Älä anna kattosi kukkia - sammal veks

Sammalta voidaan kasvattaa tarkoituksella puutarhaan esimerkiksi turvepaaleihin, mutta aina se ei ole niin toivottua. Sammal on haitaksi nurmikolle, pihakiville ja varsinkin rakennusten katoilla. Katolla sammaleella on hyvät kasvuolosuhteet, koska se saa kasvaa rauhassa katseilta piilossa. Sammal kuluttaa helposti niin tiili- kuin huopakatonkin pintaa. Huokoinen tiili on ihanteellinen kasvualusta sammaleelle ja muille kasvustoille. Sen huokoisen pinnan sisälle jää helposti juuria ja itiöitä, joista sammal kasvaa helposti uudelleen ilman oikeanlaista pesua. Katon puhtaudesta kannattaa huolehtia niin kotona kuin mökilläkin.

Miksi sammal on pahasta?

Sammal ja kaikenlainen muu kasvusto kannattaa poistaa katoilta mahdollisimman usein. Kasvusto rasittaa katemateriaalin pintaa samalla lyhentäen katon elinkaarta. Erilaiset sääolosuhteet rapauttavat katon pintaa edesauttaen optimaalisen kasvualustan syntymistä. Suurin ongelma kasvustoissa on veden poistuminen katoilta. Erilaiset kasvustot ja roskat sitovat itseensä kosteutta ja näin ollen hidastavat katon kuivumista. Tämä rasittaa katemateriaalia, koska katto pysyy suurimman osan aikaa käyttöiästään kosteana.

Sammal aiheuttaa niin sanotun maatumisilmiön katolla ja se ikään kuin syö tiiltä. Sammal peittää helposti alleen vaurioita ja reikiä. Sammal viihtyy varjoisissa ja kosteissa paikoissa ja katolla se saa rauhassa kasvaa piilossa katseilta. Etelän ja luonaan puolella kasvillisuutta on yleensä vähemmän, koska sammal ei viihdy voimakkaassa auringon paisteessa. Monesti ei tule kiinnitettyä kasvustoihin huomiota ennen kuin ongelma on jo pitkällä. Kattohuoltoihin kannattaa kehittää rutiinit, jolloin vältytään pahimmilta ongelmilta ja vaurioilta.
 

Sammal Vex-käsittely ei rasita luontoa

Usein katot pestään painepesurilla puhtaaksi ja tyydytään lopputulokseen. Suomen KattoCenter ei suosittele painepesurilla pesemistä, koska siinä helposti käytetään liian suurta vedenpainetta ja siitä syystä katemateriaalin pinta vaurioituu. Pahimmillaan vanhat aluskatteet kärsivät ja rakenteet kastuvat. Biologisesti hajoava sammaleen poistoaine Sammal Vex on kehitetty varta vasten tiilikatoille, mutta se on testattu myös bitumi-, pelti-, mineriitti- ja valokatteilla. Se poistaa sammaleet hienovaraisesti aiheuttamatta katolle vaurioita. Sadevesien mukana liukenevat pesuainejäämät eivät ole vaaraksi nurmikolle tai muille kasveille eivätkä lemmikkieläimille.
 

Esimerkkikohde Espoossa. Ennen käsittelyä ja 12 kuukautta käsittelyn jälkeen.Esimerkkikohde Espoossa. Ennen käsittelyä ja 12 kuukautta käsittelyn jälkeen.

Ennen käsittelyä katolle tehdään silmämääräinen yleistarkastus, jossa kartoitetaan katon tarpeet. Tarkastuksen jälkeen katolta poistetaan ylimääräiset roskat ja isommat kasvustot. Sammaleenpoistoaine levitetään erikoisvalmisteisella ruiskulla, joka levittää aineen tasaisesti ja hienolla paineella. Mikropisarat tunkeutuvat paremmin ja tasaisesti sammaleen juureen asti. Aine jätetään vaikuttamaan ja seuraavien kuukausien aikana sateet huuhtovat sammaleet ja muut kasvustot pois katolta. Aineen hoitava vaikutus suojaa kattoa jopa 3-5 vuotta eteenpäin kaikenlaiselta kasvustolta. Sammal Vex tuhoaa kaikki yksisoluiset kasvustot kuten sammaleet, jäkälät ja levät.

Vinkit säännölliseen huoltoon

  • Muista tehdä kevät- ja syyshuolto
  • Poista lehdet ja muut irtoroskat pehmeällä harjalla
  • Puhdista sadevesikourut
  • Karsi kattoa varjostavat puut katon aika ajoin
  • Tee silmämääräinen tarkastus mahdollisia korjauskohteita varten
  • Muista turvallisuus ja putoamissuojavarusteet

 


Jätä yhteydenottopyyntö 
Julkaistu
12.8.2019