Parempaa sisäilmaa ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumpulla säästät lämmityskuluissa tyypillisesti noin 30-40%. Säästöihin vaikuttavat maantieteellinen sijainti, lämmitystarpeen vaihtelu ja lämpöpumpun oikea käyttö. Ilmalämpöpumpulla avulla viilennät ja lämmität kotiasi vaivatta. Samalla parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Kosteudenpoistosta on hyötyä niin kotona kuin mökilläkin. 

Ilmalämpöpumppu ei ainoastaan lämmitä tai jäähdytä sisäilmaa, vaan se myös puhdistaa ilmaa.Ilmalämpöpumppu ei ainoastaan lämmitä tai jäähdytä sisäilmaa, vaan se myös puhdistaa ilmaa.

Raikas ja puhdas sisäilma

Ilmalämpöpumppu ei ainoastaan lämmitä tai jäähdytä sisäilmaa. Se myös puhdistaa ilmaa – yhden näppäimen painalluksella kuten Boschin Compress-ilmalämpöpumpuissa. Toiminnon perustana on plasmacluster-ionitekniikka, joka jäljittelee luonnossa toimivaa puhdistusprosessia. Aktiivinen ilmanpuhdistus tuottaa positiivisia ja negatiivisia ioneja, jotka hajottavat ilman epäpuhtauksia.

Esimerkiksi metsäisen alueen ilma sisältää suuren, tarkasti tasapainoisen määrän positiivisia ja negatiivisia ioneja. Kyseessä ovat jakautuneet vesimolekyylit, jotka kiinnittyvät muihin neutraaleihin vesimolekyyleihin. Kun molekyylit kohtaavat ilman likahiukkasia tai epäpuhtauksia, plasmacluster-ionit kiinnittyvät niihin ja hajottavat ne vaarattomiksi aineiksi. Tuloksena saadaan raikasta, puhdasta ilmaa.

Ilmalämpöpumpun ilmanpuhdistin toimii samalla periaatteella. Se rikastaa ilmaa tuottamalla positiivisia ja negatiivisia plasmaclusterioneja optimaalisessa suhteessa. Plasmacluster-ionit sitovat pölyä, tupakansavua ja muita huoneilman epäpuhtauksia. Ne tuhoavat ilmasta viruksia, bakteereja ja allergeeneja ja poistavat epämiellyttävää hajua. Plasmaclustertekniikka tekee huoneilmasta huomattavasti raikkaampaa.

Tämän puhdistustoiminnan lisäksi pitää muistaa pitää huolta itse ilmalämpöpumpun puhtaudesta. Likaantuneet suodattimet laskevat laitteen suorituskykyä. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.

Vinkit parhaaseen säästöön ilmalämpöpumpulla

  • Säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Esim. patteritermostaatit 17–19 °C, lämpöpumppu 21 °C.
  • Pidä lämpöpumppu lämmityskaudella lämmityksellä ja jäähdytyskaudella jäähdytyksellä, ei automatiikalla.
  • Varmista jäähdytyskäytössä, ettei muu lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle
  • Asenna sisäyksikkö tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi. Pidä talon väliovia mahdollisimman paljon avoimina.
  • Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein

Ilmalämpöpumpun mitoitus

Ilmalämpöpumpun kokoluokkaa ei voi määritellä pelkästään tilan neliöihin pohjautuen. Jos tila on avoin, ilmavirta pääsee vapaasti liikkumaan koko tilassa. Jos tila on eroteltu esimerkiksi väliseinillä, ilmalämpöpumpun vaikutusalue jää pienemmäksi koska ilmavirta ei pääse liikkumaan esteettömästi koko tilassa. Ota mitoituksessa ja sijoittelussa huomioon lämpöpumpun ilmavirran liikkuminen ja sen vaikutusalue. Asentajalta kannattaa kysyä parasta sijoituspaikkaa, koska asentajilla on yleensä paras tieto ja kokemus ilmalämpöpumpun sijoittelusta.

Boschin valikoimasta löydät juuri sinulle sopivan ilmalämpöpumpunBoschin valikoimasta löydät juuri sinulle sopivan ilmalämpöpumpun

Bosch ilmalämpöpumppujen kokoluokat:


Sijoita oikein

Asennuspaikkaa valittaessa kannattaa varmistaa, ettei ilman puhallukselle ole välittömiä esteitä. Sijoituspaikan tärkeys korostuu isommissa kohteissa, joissa on useampi kerros. Tällaisissa tapauksissa viilennystarkoitukseen tarkoitettu sisäyksikkö sijoitetaan pääsääntöisesti yläkertaan, mistä huonelämpötilaa raskaampi viilennysilma valuu osittain myös alakertaan.

Viileä ilma kannattaa puhaltaa sisäyksiköltä kattoa kohti. Näin viileä ilma saadaan puhallettua tasaisesti ja miellyttävästi huoneilmaan ilman vedontunnetta. Muista, että väliseinä on ilmalämpöpumpun vihollinen ja auki oleva väliovi ystävä!

Asennuspaikkaa valittaessa kannattaa varmistaa, ettei ilman puhallukselle ole välittömiä esteitä.Asennuspaikkaa valittaessa kannattaa varmistaa, ettei ilman puhallukselle ole välittömiä esteitä.

Laadukas asennus toimii takuuna

Kun päätät ostaa lämpöpumpun johtavalta tekniikan asiantuntijalta, haluat varmasti asennuksenkin olevan huippuluokkaa. Sertifioidut Bosch Lämpömestarit ovat paitsi taitavia lämpöpumppuasentajia, myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita, tarvekartoittajia sekä palvelualttiita tukihenkilöitä. Heidän kanssaan asioiminen on ketterää ja luotettavaa. Asentaja tietää myös parhaiten, mihin ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa, jotta siitä saadaan parhaimmat hyödyt irti ja lämpö pääsee leviämään joka paikkaan. Lämpömestareilta ostettuun ja asennettuun ilmalämpöpumppuun saat vertaansa vailla olevan kuuden vuoden takuun, joka takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä.

Tilaa esite ja jätä yhteydenottopyyntö


 
Päivitetty
13.3.2020