• Etusivu
  • LVI

Parempaa sisäilmaa ilmalämpöpumpulla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 08.03.2024
20206_65370.jpg

Ilmalämpöpumppu ei ainoastaan lämmitä tai jäähdytä sisäilmaa, vaan se myös puhdistaa ilmaa.

Ilmalämpöpumpulla säästät lämmityskuluissa tyypillisesti noin 30–40 %. Säästöihin vaikuttavat maantieteellinen sijainti, lämmitystarpeen vaihtelu ja lämpöpumpun oikea käyttö. Ilmalämpöpumpulla avulla viilennät ja lämmität kotiasi vaivatta. Samalla parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Kosteudenpoistosta on hyötyä niin kotona kuin mökilläkin.

Raikas ja puhdas sisäilma

Ilmalämpöpumppu ei ainoastaan lämmitä tai jäähdytä sisäilmaa. Se myös puhdistaa ilmaa – yhden näppäimen painalluksella kuten Boschin Climate-ilmalämpöpumpuissa. Toiminnon perustana on plasmacluster-ionitekniikka, joka jäljittelee luonnossa toimivaa puhdistusprosessia. Aktiivinen ilmanpuhdistus tuottaa positiivisia ja negatiivisia ioneja, jotka hajottavat ilman epäpuhtauksia.

Esimerkiksi metsäisen alueen ilma sisältää suuren, tarkasti tasapainoisen määrän positiivisia ja negatiivisia ioneja. Kyseessä ovat jakautuneet vesimolekyylit, jotka kiinnittyvät muihin neutraaleihin vesimolekyyleihin. Kun molekyylit kohtaavat ilman likahiukkasia tai epäpuhtauksia, plasmacluster-ionit kiinnittyvät niihin ja hajottavat ne vaarattomiksi aineiksi. Tuloksena saadaan raikasta, puhdasta ilmaa.

Ilmalämpöpumpun ilmanpuhdistin toimii samalla periaatteella. Se rikastaa ilmaa tuottamalla positiivisia ja negatiivisia plasmaclusterioneja optimaalisessa suhteessa. Plasmacluster-ionit sitovat pölyä, tupakansavua ja muita huoneilman epäpuhtauksia. Ne tuhoavat ilmasta viruksia, bakteereja ja allergeeneja ja poistavat epämiellyttävää hajua. Plasmaclustertekniikka tekee huoneilmasta huomattavasti raikkaampaa.

Tämän puhdistustoiminnan lisäksi pitää muistaa pitää huolta itse ilmalämpöpumpun puhtaudesta. Likaantuneet suodattimet laskevat laitteen suorituskykyä. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.

  • Säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Esim. patteritermostaatit 17–19 °C, lämpöpumppu 21 °C.
  • Pidä lämpöpumppu lämmityskaudella lämmityksellä ja jäähdytyskaudella jäähdytyksellä, ei automatiikalla.
  • Varmista jäähdytyskäytössä, ettei muu lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle
  • Asenna sisäyksikkö tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi. Pidä talon väliovia mahdollisimman paljon avoimina.
  • Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein
Ohje

Ohje

Vinkit parhaaseen säästöön ilmalämpöpumpulla

  • Säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Esim. patteritermostaatit 17–19 °C, lämpöpumppu 21 °C.
  • Pidä lämpöpumppu lämmityskaudella lämmityksellä ja jäähdytyskaudella jäähdytyksellä, ei automatiikalla.
  • Varmista jäähdytyskäytössä, ettei muu lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle
  • Asenna sisäyksikkö tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi. Pidä talon väliovia mahdollisimman paljon avoimina.
  • Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein

Ilmalämpöpumpun mitoitus

Ilmalämpöpumpun kokoluokkaa ei voi määritellä pelkästään tilan neliöihin pohjautuen. Jos tila on avoin, ilmavirta pääsee vapaasti liikkumaan koko tilassa. Jos tila on eroteltu esimerkiksi väliseinillä, ilmalämpöpumpun vaikutusalue jää pienemmäksi koska ilmavirta ei pääse liikkumaan esteettömästi koko tilassa. Ota mitoituksessa ja sijoittelussa huomioon lämpöpumpun ilmavirran liikkuminen ja sen vaikutusalue. Asentajalta kannattaa kysyä parasta sijoituspaikkaa, koska asentajilla on yleensä paras tieto ja kokemus ilmalämpöpumpun sijoittelusta.

Viilentää voit myös ilmanjäähdyttimellä

Kun tarvitset vain viilennystä kotiin tai mökille, on valintasi silloin ilmanjäähdytin. Bosch Climate 3000i -ilmanjäähdytin viilennät tehokkaasti, nukut yösi hikoilematta ja parannat samalla asumismukavuutta.

Erittäin hiljainen uutuus on tehokas ja tyylikäs. Pienempi kompakti 35 WE -malli on erinomainen jäähdyttämään kerrostaloasuntoa, omakotitaloa tai mökkiä. Suurempi ja tehokkaampi 53 WE -malli sopii suurempiin ja avarampiin kiinteistöihin.

Viilennettäessä riittää, kun säädetään viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu jo heti viileämmältä ja raikkaammalta, koska jäähdytin poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Jäähdyttimen iCLEAN -toiminto puhdistaa sisäyksiköstä bakteerit, homeet ja ikävät hajut.

<p data-block-key="4oa21">Muista huomioida, että ikkunat, ulko-ovet ja tuuletusluukut ovat suljettuina viilentäessä, jottei viileä ilma pääse karkaamaan asunnosta.</p>
Muista huomioida, että ikkunat, ulko-ovet ja tuuletusluukut ovat suljettuina viilentäessä, jottei viileä ilma pääse karkaamaan asunnosta.

Sijoita oikein

Asennuspaikkaa valittaessa kannattaa varmistaa, ettei ilman puhallukselle ole välittömiä esteitä. Sijoituspaikan tärkeys korostuu isommissa kohteissa, joissa on useampi kerros. Tällaisissa tapauksissa viilennystarkoitukseen tarkoitettu sisäyksikkö sijoitetaan pääsääntöisesti yläkertaan, mistä huonelämpötilaa raskaampi viilennysilma valuu osittain myös alakertaan.

Viileä ilma kannattaa puhaltaa sisäyksiköltä kattoa kohti. Näin viileä ilma saadaan puhallettua tasaisesti ja miellyttävästi huoneilmaan ilman vedontunnetta. Muista, että väliseinä on ilmalämpöpumpun ja -jäähdyttimen vihollinen ja auki oleva väliovi ystävä!

<p data-block-key="ezm4c">Asennuspaikkaa valittaessa kannattaa varmistaa, ettei ilman puhallukselle ole välittömiä esteitä.</p>
Asennuspaikkaa valittaessa kannattaa varmistaa, ettei ilman puhallukselle ole välittömiä esteitä.

Laadukas asennus toimii takuuna

Kun päätät ostaa lämpöpumpun johtavalta tekniikan asiantuntijalta, haluat varmasti asennuksenkin olevan huippuluokkaa. SertifioidutBosch Lämpömestaritovat paitsi taitavia lämpöpumppuasentajia, myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita, tarvekartoittajia sekä palvelualttiita tukihenkilöitä. Heidän kanssaan asioiminen on ketterää ja luotettavaa. Asentaja tietää myös parhaiten, mihin ilmalämpöpumppu tai ilmanjäähdytin kannattaa sijoittaa, jotta siitä saadaan parhaimmat hyödyt irti ja lämpö pääsee leviämään joka paikkaan. Lämpömestareilta ostettuun ja asennettuun ilmalämpöpumppuun saat vertaansa vailla olevan kuuden vuoden takuun, joka takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä.

Jos et vielä tiedä, minkälainen lämpöpumppu olisi paras kotiisi, kokeile lämpöpumpun valintatyökalua.

Pyydä lisätietoa Bosch-ilmalämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
LVI
koneellinen ilmanvaihto
ilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Asentaja keittiössä keskustelemassa asiakkaan kanssa
Uusi lämpöpumppu säästää rahaa ja vaivaa: uuden lämpöpumpun hankinnassa on järkeä
Maailman taloustilanteen ollessa epävarma, monet kuluttajat etsivät tapoja säästää rahaa ja tehostaa energiankäyttöä kotonaan. Yksi tehokas keino tähän on investoida uuteen lämpöpumppuun. Lämpöpumppujen vaihtomarkkinat ovat nyt nousussa, ja yksi vahva vaihtoehto on Bosch Home Comfortin lämpöpumput. Miksi vanhan lämpöpumpun vaihtaminen uuteen voi olla fiksu päätös? Tai miksi on järkevää ostaa lämpöpumppu, jos sellainen kotoa puuttuu?
20206_65371.jpg
Viilennä hyvin mielin ilmalämpöpumpulla - tarkasta nämä asiat ennen hellepäiviä
Ilmalämpöpumpulla saadaan jopa 50 % säästöjä lämmitykseen. Säästöihin vaikuttavat pumpun oikea oppinen käyttö, lämmitystarpeen vaihtelu ja maantieteellinen sijainti. Kesällä ilmalämpöpumppu on taas oivallinen apu asunnon viilentämiseen. Viilennyksen yhteydessä parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Ennen viilennyskauden aloitusta on hyvä tarkistaa pumpun kunto. Kokosimme tähän muutaman vinkin, miten säilytät talvella saadut säästöt, etkä kuluta turhaan sähköä kesälläkään.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitä lisäturvaa voit saada lämpöpumpullesi?
NIBE tarjoaa kuluttajille NIBE Energy Systems Oy:n maahantuomalle, Suomessa asennetulle uudelle NIBE lämpöpumpulle ilmaisen NIBETURVAn, joka on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Lämpöpumpun omistajan tarvitsee vain rekisteröidä lämpöpumppu NIBETURVAan. Kuuden vuoden NIBETURVAan sisältyy takuuaika ja ilmainen lisävakuutus, kun uusi laite on rekisteröity NIBETURVAan ehtojen mukaisesti. Lisäksi tarvitaan koti- tai kiinteistövakuutus, joka korvaa LVI-laitteen äkillisen ja ennalta-arvaamattoman rikkoutumisen.
20209_66743.jpg
Ensirakentajan matka kohti valmista hirsiunelmaa - ota kuunteluun uusi podcast
Radiotoimittajana ja juontajana työskentelevä Juuso Mäkilähde on tuleva hirsikotiasuja. Uuden hirsikodin rakennustyöt starttaavat tänä syksynä, ja ensi vuonna nelihenkinen perhe muuttaa pääkaupunkiseudulle luonnonläheiseen Honka-hirsitaloon. Oman taloprojektinsa innostamana Juuso Mäkilähde luotsaa hiljattain julkaistua Hirsipodi-podcastia, joka tarjoaa tiiviin tietopaketin hirsirakentamisesta ja oman talounelman toteuttamisesta.
20115_25991.jpg
Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta
Kysymys:Remontoin 30-luvun hirsitaloa. Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton