Ilmavuodot syytä selvittää ja korjata ajoissa

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista riippuen. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.

Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä

Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus tai tiiviysmittaus on tarpeen. Paikannetut ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmitysenergian tarvetta.

Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvaus ilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit alkavat muodostamaan rakenteisiin hometta, josta seuraa oireita tilojen käyttäjille. Lisäksi alueilla, joilla on todettu olevan radonriski, maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille.

Ilmanvuodot tulee aina korjata huolellisesti

Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Käsiteltävä väli puhdistetaan ja täytetään massalla, jonka jälkeen asennetaan saumanauha yhdessä vedeneristesivelyn kanssa. On kuitenkin huomioitava, että jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella tarkemmin aina tapauskohtaisesti.

Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta. Kiilto on pitkään kehittänyt erilaisia massoja liimaamiseen, tiivistämiseen ja eristämiseen sekä ulko- että sisäkäyttöön. Laajasta valikoimasta löytyvät tarvittavat tuotteet luotettavan ilmavuoto- ja radonkorjauksen suorittamiseen.

Ammattilaisen valinta ilmavuotojen tiivistämiseen

Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber ovat nauhattomia ratkaisuja ilmavuotojen tiivistämiseen. Tuotteet ovat 1-komponenttisia, vesiohenteisia ja liuotteettomia. Niillä on myös M1-hyväksyntä. Tuotteet sopivat erinomaisesti monen tyyppisille alustoille, kuten sementtipohjaiset seinä- ja lattiatasoitteet, betoni, tiili, puu ja alumiini. Valmiit pinnat voidaan maalata vesiohenteisilla akrylaattimaaleilla tai jättää lopulliseksi pinnaksi.

Kiilto Airblock Coat

 • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
 • Nestemäinen, päälle maalattavissa
 • Seinien ja yläpohjan tiivistämiseen
 • Seinä-, lattia- ja yläpohjaliitosten sekä saumojen tiivistämiseen sisätiloissa
 • Levitetään korkeapaineruiskulla tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille

Kiilto Airblock Fiber

 • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
 • Kuituvahvisteinen
 • Pastamainen
 • Päälle maalattavissa
 • Läpivientien, ikkuna- ja oviliitosten, lattian ja seinän rajan sekä yläpohjan välisen sauman tiivistämiseen sisätiloissa
 • Levitetään siveltimellä tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille

Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber on suunniteltu vain ammattikäyttöön.


 
Julkaistu
21.10.2019