Kesä tulee – onko taloyhtiösi piha kunnossa?

Kevät paljastaa pihakansien mahdolliset vuodot. Asiaan on syytä tarttua pikaisesti, jotta pihakannen alla olevat tilat säilyvät käyttökunnossa ja remontista selvitään ilman kantavien rakenteiden uusimista. Myös hulevesien poisjohtaminen aiheuttaa ongelmia.

Pihakansi vuotaa – alla olevat tilat vaarassa

Taloyhtiöiden pihakansien alta löytyy perinteisesti kellaritiloja, autotalleja ja parkkihalleja. Isommista kaupungeista näitä löytyy enemmänkin, mutta nykyään tila alkaa olla tiukassa pienemmissäkin kaupungeissa.

Vielä noin 20 vuotta sitten pihakansien vedeneristys toteutettiin eri tekniikalla kuin nyt. Vedeneristeitä ei kiinnitetty kauttaaltaan alustaan, joten vesi voi vapaasti liikkua alustan ja vedeneristeen välissä. Tästä syystä vuotokohtien paikantaminen 1980-luvun ja sitä vanhemmilla pihakansilla on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta.

Pihakansi voi vuotaa useammasta syystä. Yleensä ajan hammas on purrut, mutta joskus kyse saattaa olla suunnittelu- ja/tai toteutusvirheestä. Vuoto ilmenee jälkinä betonissa: tummia länttejä, kalkkeutumista, rapautumista. Vuoto on yleensä helposti todettavissa, asiaan vaan pitää tarttua heti eikä myöhemmin. Mitä pidempään vuoto saa jatkua, sitä suuremmat ovat kantavien rakenteiden sekä alapuolisten tilojen vauriot ja sitä isompi lovi tulee taloyhtiön pussiin. Pahimmassa tapauksessa koko pihakansi on purettava pois ja rakennettava uudestaan. Tähän ei tilannetta kannata päästää.

Hulevedet pois pihoilta

Varsinkin vanhemmissa keskustojen kerrostaloissa hulevesien poisjohtaminen on ongelmallista. Saattaa olla, että pihaan on rakennettu aikanaan vain yksi kaivo. Katolta valuvia sade- ja sulamisvesiä ei ole huomioitu, vaikka kattopinta-alaa on monesti enemmän kuin piha-alaa. Kun aurinko alkaa lämmittää, katolta sulava vesi valuu pihalle ja kylminä öinä jäädyttää pihan luistinradaksi. Paitsi että liikkuminen tällaisella pihalla on vaarallista, jäätyvä vesi myös rapauttaa pihakiveystä ja sokkeleita.
Asia voidaan korjata pihakannen remontilla. Rakennetaan jokaisen rännin alle oma kaivo ja putkitukset, joita myöden hulevedet johdetaan viemäriin. Mikäli näin ei voida toimia esimerkiksi pihakannen alla olevien tilojen vuoksi, voidaan asiaa korjata pihakannen kaadoilla.

Viihtyisä piha on asukkaiden ilo
– esimerkkinä As Oy Runeberginkatu 44

Vaikka lähtökohtaisesti pihakansiremonteissa on yleensä kysymys vesivuodoista tai hulevesien ongelmallisesta poisjohtamisesta, kannattaa piharemonttia katsoa myös viihtyvyyden näkökulmasta. Viihtyisä piha on asukkaiden ilo: siellä voi viettää aikaa yhdessä naapureiden kanssa, pitää grillijuhlia tai seurustella ystävien kanssa. Kun remonttia lähdetään suunnittelemaan, saadaan viihtyvyyttäkin parannettua samalla kertaa, kunhan asia vain huomioidaan.

As Oy Runeberginkatu 44:ssä Helsingin Töölössä piharemontin suunnitteluun lähdettiin, koska harmaat kuluneet betonilaatat eivät tuottaneet iloa kenellekään. Tilalle haluttiin kauniit pihakiveykset. Pihan korkeus oli jo maksimissaan pihalle aukeaviin oviin nähden, joten paksumpien kivien asennus laattojen tilalle vaati muutakin kuin laattojen poispurkamisen. Pihan edellisestä remontista oli aikaa parisenkymmentä vuotta, joten rakenteiden kunto päätettiin selvittää.

Insinööritoimisto Vahasen tekemässä selvityksessä kävi ilmi, että vanhat rakenteet olivat niin rapautuneita, ettei niiden päälle kannattanut uutta kiveystä rakentaa. Kaikki piti purkaa pois kantavaan rakenteeseen asti, jotta pihasta saatiin kestävä ja toimiva. Samalla hulevesien poisjohtaminen suunniteltiin uudestaan. Pihakannen alla olevat tilat rajoittivat putkirakentamista, joten hulevesien poisjohtamista optimoitiin pihakannen kaadoilla.

Nykyinen piha on toimiva, aikuisille suunniteltu pelkistetty keskustapiha. Kauniit pihakiveykset ovat helppohoitoiset, kukkia ja ylipäätään vihreää on vain istutusaltaissa. Altaiden lisäksi pihaa kalustavat istuinryhmä ja ahkerassa käytössä olevat pyykkitelineet.

Pihalla voi myös leikkiä, vaikka se onkin suunniteltu aikuisten viihtymistä silmällä pitäen.Pihalla voi myös leikkiä, vaikka se onkin suunniteltu aikuisten viihtymistä silmällä pitäen.
Hulevesien poisto optimoitiin kiveyksen kaadoilla niin, että vesi valuu sadevesikaivoon. Asennus on tehtävä tarkasti, jotta pihalle ei synny lätäköitä painumien tai virheellisten kaatojen seurauksena.Hulevesien poisto optimoitiin kiveyksen kaadoilla niin, että vesi valuu sadevesikaivoon. Asennus on tehtävä tarkasti, jotta pihalle ei synny lätäköitä painumien tai virheellisten kaatojen seurauksena.

Lue lisää:

kerabitpro.fi/pihakansiremontti/


 
Päivitetty
13.6.2019