Tänä vuonna taas mökille
– paras juhannusfiilis

Juhannus lähestyy! Mitä se merkitsee sinulle? Mitä tunnetta ja hetkeä odotat eniten? Keräsimme 10 juhannusmökkihetkeä ja tietoja, joita et ehkä keskikesän juhlasta vielä tiennyt.

Kontio HelmiKontio Helmi

1. Moni odottaa itse matkantekoa mökille

Sitä, kun tutut kesäiset maisemat vilisevät ikkunassa, ja musiikki pauhaa soittimesta. Mikä mökkimatkamusiikki auttaa sinua pääsemään tunnelmaan? Martti Servo, Rammstein, Haloo Helsinki tai miksei Ed Sheeran? Matkalla pysähdytään ehkä aina samassa kaupassa ostamassa eväät. Suomalaisten keskimääräinen kesämökkimatka on 91 kilometrin pituinen, johon menee autolla noin tunti.

Tutustu Kontion mökki- ja huvilatarjontaan

2. Maisemat ympärillä

Ympäröivä maasto ja maisema vaikuttavat siihen, mikä tunnelma mökillä ollessakin on, ja millaista fiilistä sieltä odottaa. Missä päin Suomea mökkisi sijaitsee? Onko se Pohjanmaan lakeuksilla, metsäisessä Järvi-Suomessa, kallioisella Uudellamaalla tai ehkä Ahvenanmaalla pienellä saarella? Suomen kunnista Kuopiossa, Mikkelissä ja Paraisilla on eniten kesämökkejä. Maakunnista taas Varsinais-Suomi on mökkien valtias, 50 000 mökkiä.

Tutustu Kontion Nalle-mallistoon

Kontio Nalle 20Kontio Nalle 20

3. Millaiseen mökkiin saavut?

Suomalaiset ovat rakentaneet vuosien varrella yhä isompia mökkejä. Ennen rakennettiin noin 50-neliöisiä mökkejä, mutta 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan rakennusten pinta-ala on ollut keskimäärin 72 neliötä.

Mökkeilykin on muuttunut 80-luvulta, jolloin oli suomalaisen mökkirakentamisen buumi. Moni toki yhä tykkää perinteisestä kelohirsimökistä, jossa ei ole sähköjä, ja kylpyvesikin haetaan järvestä. Mutta yhä useampi nykyaikainen mökkeilijä haluaa, että mökissä on mahdollisimman helppo olla käytännön asioiden kannalta, ja että se näyttää myös näyttää mahdollisimman omanlaiselta ja modernilta. Useimmissa mökeissä on nykyään esimerkiksi juokseva vesi, sähköt, suihku, sisä-WC ja takka.

Kontio Glass House 25Kontio Glass House 25

Kontion Nalle ja Glass House ovat Kontion suosituimmat vapaa-ajan hirsimallistot. Myös näihin malleihin on saatavilla Kontio Living -keittiöt ja kiintokalusteet, joiden ansiosta sisältä ja ulkoa tyylikkään mökin saavuttaminen on todella helpompaa.

Ja toisaalta, ehkä juuri sinä voisit suunnitella jotain uutta, jota suomalaisissa vapaa-ajan asunnoissa ei ole juuri nähty? Pitäisikö vaikka suihku tehdä avoimesti ulos luonnon rauhaan? Esimerkiksi Yhdysvalloissa design-kylpyhuoneet ulkona ovat jo olleet eräänlainen ilmiö.

Lue lisää Kontio Living -konseptista

4. Rauhoittuminen laiturinnokassa

Järvi ja oma laituri kuuluvat monen suomalaisen ajatukseen täydellisestä mökkiympäristöstä. Odotatko jo, että pääset lukemaan kirjaa laiturille, joka keinuu rauhallisesti vedessä? Tai istumaan ja nauttimaan siitä, kuinka juhannusyön aurinko värjää taivaan punaisen eri sävyiksi?

Lue terveellisestä hirsiasumisesta

Kontio LehtorantaKontio Lehtoranta

5. Ajanvietto monen sukupolven kesken

Ihmisethän ne lopulta tekevät juhlan. Keiden kanssa sinä vietät juhannusta? Perheen, kavereiden, sukulaisten? Juhannusmökillä on hyvä tilaisuus yhdistää monta sukupolvea mukavaan ajanviettoon – 54-vuotias voi muistella 5-vuotiaalle, kuinka itse söi mökin pihasta mustikoita saman ikäisenä. Suomessa mökin muuten omistaa useimmiten keski-ikäinen tai eläkeläinen: mökinomistajien keski-ikä on 63 vuotta. Toisaalta vuonna 2018 valmistuneiden uusien mökkien omistajien keski-ikä hieman matalampi, 55 vuotta.

Tutustu Kontion Glass House -huvilamallistoon

6. Pulahdus veteen saunan jälkeen

Mikä onkaan mahtavampaa kuin pulahtaa saunasta uimaan viileään veteen valoisassa kesäillassa, ja mennä sitten takaisin saunaan lämmittelemään. Vanha kansa tosin kävi perinteisesti juhannussaunassa jo päivällä, jotta olisi puhtoinen juhannuksenviettoon illalla.

Tutustu Kontion saunoihin

7. Juhannuskoivut

Onko sinulla ollut tapana koristella ovenpielet juhannuskoivuilla? Perinteisiä koristeita ovat myös haavan- ja pihlajanlehdet.

Katso Kontion tulevat taloesittelyt ja tapahtumat

8. Syöminen ja juominen

Mikä ruoka on paras juhannusruoka? Katatko ulos pöydän koreaksi savustetusta lohesta ja ribseistä, tai grillaatko raakamakkaraa? Saunaolut, kylmä siideri miksei vaikka valkoviini kruunaavat illan.

Moni äityy juhannuksena ottamaan useammankin alkoholijuoman. Itse asiassa suomalaisen perinteen mukaan äänekäs ilakointi juhannuksena nimenomaan karkotti pahat henget pois ja auttoi tulevassa kylvön ja viljan kasvatuksessa.

Tutustu Kontion piharakennuksiin

Kontio Sky House 80 huvilaKontio Sky House 80 huvila

9. Jokainen on kuullut ainakin yhden juhannustaian

Oletko itse koskaan kerännyt yhdeksää kukkaa tyynyn alle? Onhan siinä jo oma tunnelmansa, etsiä ja kerätä kukkia heleässä kesäillassa vapaa-ajan asunnon pihalla. Mutta myös tuntemattomampia taikoja on vaikka kuinka: jos seisoo ilman vaatteita kolmen tien risteyksessä, näkee tulevan puolisonsa. Tai jos keskiyöllä seisoo rantakivellä ilkosillaan, voi nähdä tulevan puolisonsa kuvan. Mies taas voi nähdä tulevan vaimonsa, jos menee hajareisin kolme kertaa muutetun talon harjalle istumaan.

Oletko muuten koskaan ihmetellyt, miksi juhannustaiat liittyvät aina puolison saamiseen tai hedelmällisyyteen? Asia liittynee siihen, että juhannus oli Suomessa alun perin Ukko-jumalan juhla, jota vietettiin sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi.

Lue lisää Kontion tarinoita ja viimeisimpiä uutisia nykyaikaisesta hirsiasumisesta

10. Kummitustarinat...

... tuntuisivat äkkiseltään istuvan huonosti kesän valoisimpaan aikaan. Niitähän kuuluu kertoa synkkänä myrskyisenä syysiltana kynttilänvalossa! Vanhan kansanperinteen mukaan kuitenkin nimenomaan juhannus on se hetki, jolloin aaveet lähtevät vaeltamaan ja aarnivalkeat palavat.

Juhannuksena nuotion äärellä voi kertoa tarinan neidosta, joka oli katsonut kaivoon nähdäkseen tulevan sulhasensa. Veden pinnassa ei näkynyt ihmistä, vaan häntä katseli sieltä kuolema. Tyttö ei koskaan päässyt naimisiin, koska hän sairastui myöhemmin ja kuoli. Kuolema oli tahtonut hänet morsiamekseen.

Hyvää juhannusta toivottaa Kontio!

www.kontio.fi
 

Kiinnostuitko Kontion tuotteista? -Jätä yhteydenottopyyntö:


 
Päivitetty
12.6.2019