Kontion hirsiseinä on energiatiivis ja pitää sisäilmankosteuden terveellisenä

Kontion modernit hirsitalot ovat paitsi erittäin tyylikkäitä, myös energiatehokkaita. Samalla Kontion lamellihirsi ja painumaton SmartLog™ -hirsi kuitenkin hengittävät erinomaisesti.

Hengittävyydellä ei tarkoiteta, että hirren läpi tai talon saumoista kulkisi ilmaa ulkoa sisälle tai sisältä ulos. Kontion hirsitalo itsessäänhän on hyvin energiatiivis. Sen sijaan hirsi hengittää siten, että se tasaa ilman kosteustasapainon vaihteluita talon sisällä. Jos ilman kosteus sisätiloissa nousee, hirsi varastoi kosteutta sisälleen. Kun ilma alkaa kuivua, hirsi luovuttaa kosteuden takaisin huoneeseen. Kosteuskaan ei siis kulje hirren läpi asti, vaan hirsi ottaa ylimääräisen kosteuden pintarakenteeseensa, korkeintaan noin viiden sentin syvyyteen.

Kontio Glass House 100 Porvoossa.Kontio Glass House 100 Porvoossa.

Kontion hirsitalossa huoneen ilma ei kostu liikaa

Monessa kevytrakenteisessa talossa pitkän saunaillan aikana ikkunat ja peilit alkavat huurtua ja pukuhuoneessa aikakauslehdet rypistyä. Tämä kertoo siitä, että huoneilmaan on päässyt kasaantumaan paljon kosteutta ja se tiivistyy pintoihin. Kovalla ilmanvaihdon tehostamisella tilannetta voi yrittää helpottaa. Kontion hirsitalossa sen sijaan tilanne on toisenlainen: ikkunat pysyvät yleensä kirkkaina ja paperit kuivina koko saunaillan ajan. Ilma ei ole liian kostea tai tunkkainen, vaan sisällä on hyvä hengittää.

Kontion hirrellä on puskuria muuttaa ilmankosteutta kumpaan tahansa suuntaan. Talvisin ilma on usein kuiva, mutta kodeissa yleensä kylvetään ja pestään pyykkiä sen verran, että hirsi saa kerättyä kosteutta talteen. Kun ilma olisi muuttumassa taas liian kuivaksi, hirsi alkaa vapauttaa varastoimaansa kosteutta huoneilmaan. Tämä kaikki tapahtuu nopeasti, eli hirsi ehtii reagoida kosteustasapainon vaihteluihin monta kertaa päivässä. Siten se täydentää tavallista koneellista ilmanvaihtoa.

Kontio Glass House 100 Ruotsissa.Kontio Glass House 100 Ruotsissa.
Kontio Glass House 100 Rantasalmella.Kontio Glass House 100 Rantasalmella.
Kontio Sky House 100.Kontio Sky House 100.
Kontio Sky House 100 sisältä.Kontio Sky House 100 sisältä.

Erinomainen lämmönvarauskyky

Sen lisäksi, että Kontion massiivipuinen hirsi pystyy varaamaan kosteutta, se myös varaa lämpöä. Energiaa säästyy, kun hirsitaloa ei tarvitse lämmittää eikä viilentää yhtä paljon kuin perinteistä kevytrakenteista omakotitaloa. Hirsitalon lämmönvarauskyky pienentää energiakulutusta noin 5 prosenttia ja viilennystarvetta jopa 50 prosenttia vähemmän. Kun energiaa kuluu vähemmän, säästyy sekä luontoa että rahaa.

Kontion modernit hirsitalot ovat energiatehokkaita, sillä Kontion laadunvalvontaohjeiden mukaan rakennettuna ne täyttävät reilusti kaikki ilmatiiveydelle asetetut vaatimukset. Määräysten mukaan ilmanvuotoluku saa olla enintään neljä, ja mitä pienempi luku on, sitä tiiviimpi talo on. Kontion kaikki omakotitalot testataan ilmatiiviysmittauksella, joka kuuluu aina toimitusten laadunvalvontaan, vaikka asiakas rakentaisi talopakettinsa itse. Kontion hirsitalojen ilmanvuotoluku on parhaimmillaan vain 0,2.

Kontio LaaksolahtiKontio Laaksolahti
Kontio Iso-LehtisaariKontio Iso-Lehtisaari
Kontio HarunireKontio Harunire

Tämä artikkeli on lyhennetty versio Kontion hirsitalojen tiiveydestä.

Lue koko artikkeli Kontio Stories –sivulla:
https://www.kontio.com/fi-FI/stories/hirsitalon-tiiveys/

Lue lisää terveellisestä asumisesta

Tutustu Kontion hirsitalomallistoon


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:


 
Päivitetty
20.7.2020