Onko talosi ympärillä toimiva salaojitus?
Salaojatarkastus tuo piilevät riskit esiin.

Vuonna 1999 voimaan tulleiden rakennusmääräysten mukaiset, yleensä muoviset salaojaputket kestävät huollettuina noin 50 vuotta.

Vuonna 1999 voimaan tulleiden rakennusmääräysten mukaiset, yleensä muoviset salaojaputket kestävät huollettuina noin 50 vuotta.

Silmämääräisesti on usein vaikea todeta, onko talon salaojajärjestelmä toimiva. Kosteuden aiheuttamia ongelmia voivat muodostaa lisäksi virheelliset pintamaan kaadot sokkelin vieressä, puuttuvat patolevyt, valesokkelirakenne sekä katolta perustuksille ja seiniin valuvat sadevedet.

Valesokkeli oli yleinen pientalojen perustusrakenne
erityisesti 1970-1980-luvuilla, minkä jälkeen alettiin havahtua rakenteen
riskialttiuteen. Toimiva salaojitus vähentää kosteusvauroiden riskiä
huomattavasti.

Valesokkeli oli yleinen pientalojen perustusrakenne erityisesti 1970-1980-luvuilla, minkä jälkeen alettiin havahtua rakenteen riskialttiuteen. Toimiva salaojitus vähentää kosteusvauroiden riskiä huomattavasti.

Jos tarkastuskaivoja ei ole, vain kaivamalla voidaan varmuudella selvittää, onko talon ympärillä salaojia vai ei. Salaojien puuttumisen lisäksi myös salaojaputkien huoltamattomuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Esimerkiksi puiden juuret ja hiekka voivat tukkia putket. Lähellä rakennusta oleva kasvillisuus tuo myös kosteutta talon rakenteisiin ja estää perustusten ja seinien kuivumisen.

Omakotitalon sadevesi- ja salaojajärjestelmien tulisi aina olla erillisiä. Jos katolta valuvat sadevedet ohjataan suoraan salaojiin, kuivatusjärjestelmäksi tarkoitetusta systeemistä tulee rakennuksen perustuksia ja alapohjaa jatkuvasti kosteana pitävä kastelujärjestelmä.
 

"Märästä kivijalasta kosteus nousee kapillaarisesti ylös lahottaen rakenteita ja muodostaen erilaisia sieni- ja homekasvustoja."

Perustuksissa ja rakenteissa asuva kosteus ei ole hyväksi rakennuksen tai asukkaiden terveydelle. Märästä kivijalasta kosteus nousee kapillaarisesti ylös lahottaen rakenteita ja muodostaen erilaisia sieni- ja homekasvustoja. Esimerkiksi sisäilmaongelmien perimmäinen syy voi löytyä puutteellisista salaojista.

Salaojaremontti toteutetaan sovittuna ajankohtana
keskimäärin 3-5 päivässä.

Salaojaremontti toteutetaan sovittuna ajankohtana keskimäärin 3-5 päivässä.

Kuntokartoitus antaa ajantasaista tietoa

Mikäli olet epävarma kotisi salaoja- ja sadevesijärjestelmien kunnosta, on järkevää tehdä ammattilaisen toteuttama salaojatarkastus.

Vesivekin tarjoama kuntotarkastus antaa ajantasaista tietoa perustusten ja kivijalan tämänhetkisestä kunnosta. Tarkastuskäynti on aina ilmainen, eikä se velvoita tilaukseen. Käynnin yhteydessä kivijalalle tehdään yleiskatsaus, kosteusmittaus ja tarkastetaan salaoja- ja sadevesijärjestelmien kunto. Tarvittaessa myös putkistot kuvataan.

Tilaa salaojatarkastus

Tiesitkö?

Salaojaremontit ovat kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia palveluita. Kotitalousvähennykseen kelpaava osuus on 50 % tehdyn työn osuudesta. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa.


 
Julkaistu
17.6.2019