Kattomateriaaliksi bitumihuopakate

Useiden eri kattomateriaalien joukosta rakentajaperheen kodin kattomateriaaliksi valikoitui bitumikattohuopa. Perhe kertookin bitumilaattakaton olleen kattomateriaalien valinnassa kärkisijoilla jo heti alusta asti, aikaisempien kokemusten innoittamana.

Puurakenteinen omakotitalo rakentui rauhalliselle ja uudelle asuinalueelle. Asuinpaikassa viehätti luonnon läheisyys ja kuitenkin lyhyt matka kaupungin keskustaan. Materiaalien suhteen pyrittiin tekemään aikaa, säätä ja kulutusta kestäviä valintoja.

-Puu on meille ollut aina mieluinen materiaali, joten oli luonnollista, että uusi kotimmekin olisi puusta rakennettu, perheenäiti kertoo.

Hyvä katemateriaali istuu maisemaan ja lisää talosi tyylikkyyttä.Hyvä katemateriaali istuu maisemaan ja lisää talosi tyylikkyyttä.

Puiseen omakotitaloon ei haluttu asentaa niin tiili- kuin peltikattoakaan. Näiden vaihtoehtojen poissulkeminen johtui pitkälti hyvistä kokemuksista toisen materiaalin kanssa.

-Kattomateriaalin valinnan kohdallakaan meidän ei juuri tarvinnut vaihtoehtoja miettiä, sillä aikaisemmassa kodissammekin oli erinomaiseksi ratkaisuksi osoittautunut bitumilaattakatto. Toimivuuden lisäksi koimme, että bitumikattolaatta sopii erinomaisesti tänne mänty- ja kuusimetsän keskelle, perheenäiti jatkaa.

Bitumihuopakatossa rakentajia miellytti erityisesti sen hiljaisuus ja kestävyys, asentamisen helppoudesta puhumattakaan. Lisäksi oikein tehty bitumihuopakatto on taatusti tiivis katto.

Bitumikattolaatan alle lyötiin pontattua lautaa.Bitumikattolaatan alle lyötiin pontattua lautaa.

Alushuopaa alle...

Itse asennustyön voi katsoa alkaneen niinkin varhaisesta vaiheesta kuin alustan valinnasta. Rakentajaperheen kotiin kattotuoleihin naulattiin pontattua ja vähäoksaista lautaa. Päätypontin ansiosta puutavaran hukkamäärä oli todella pientä. Jatkopaikatkin saatiin helposti sovitettua kattotuolien kohdalle, jolloin kattoon ei jäänyt mitään joustavaa kohtaa, josta tuleva katto olisi saattanut äkillisen rasituksen tullessa revetä. Kun tukeva aluslaudoitus oli valmis, aloitettiin alushuovan levitys paikoilleen.

-Alushuovan laitossa oli tärkeää saada kaistat menemään suoraan. Meitä oli onneksi useampi kattohommissa, jolloin yksi avasi huoparullaa, toinen auttoi kohdistuksessa ja kolmas tuli viimeisenä ja naulasi huovan huopanauloilla paikoilleen kohdasta, joka jäisi seuraavan kaistan alle, pari kertoo.
 

Kodin katto on muuten perinteinen harjakatto, mutta pientä säätöä vaativat talon kyljessä kiinni oleva autotalli, jonka harja on hieman eri linjassa päärakennuksen kanssa sekä kuisti, jonka harja on talon harjaan nähden 90 asteen kulmassa. Nämä ”ylimääräiset” kulmat tarkoittivat sitä, että tiivistyksestä sekä riittävistä kaadoista ja kaistoista tuli pitää erityistä huolta.

-Meillä tässä koko prosessissa oli etuna se, että olimme etukäteen perehtyneet hyvin, miten työ tulee suorittaa. Siitä ei myöskään ollut haittaa, että mies on rakennusalalla, äiti nauraa.

Monimuotoisten lappeiden liittymäkohdissa on tärkeää kiinnittää huomiota tiivistykseen.Monimuotoisten lappeiden liittymäkohdissa on tärkeää kiinnittää huomiota tiivistykseen.

... ja bitumikattolaattaa päälle

Koska kattopinta-ala oli iso, sekoitettiin useamman paketin sisältö keskenään, jolloin vältyttiin mahdollisilta selkeiltä rajoilta, joita mahdollisten eri tuotantoerien välillä olisi saattanut olla. Kattolaatat oli pakattu käteviin ja helposti käsiteltäviin paketteihin, joissa oli kussakin noin 3 m² kattolaattaa.

Räystäälle asennettiin ensin tippapellit, ja niiden päälle levitettiin koko räystään mitalle kaistale räystäskaistaa. Asennetun räystäskaistan päälle alettiin latoa kerros kerrokselta bitumikattolaattaa. Palahuovan asennus aloitettiin noin 10 mm etäisyydellä räystään etureunasta ja suunnilleen kattolappeen keskeltä. Näin saatiin ensimmäisen kerroksen jako sopivaksi lappeen molempiin päihin.

Seuraavien kerroksien aikana kattolaatat asennettiin paikoilleen siten, että eri kerrosten laattasaumat eivät osuneet kohdakkain. Laatoista otettiin ennen asennusta pois suojamuovi ja laatat naulattiin paikoilleen käyttäen kattohuopanauloja.

alp_houses

-Vinkkinä muille rakentajille suosittelen, käytännön kokemuksesta, säilyttämään laatat sellaisessa paikassa, jonne kaikkein kuumin auringonpaiste ei pääse. Suojamuovi nimittäin tarttuu todella tiukasti kiinni kattolaatassa olevaan bitumiliimaan liiman lämmetessä ja siinä onkin tekemistä, että saa liimaantuneen muovin irti, perheenäiti nauraa ja jatkaa, meidät pääsi aurinkoinen sää yllättämään yhtenä päivänä.

Koko kattotyö saatiin valmiiksi muutamassa päivässä. Bitumikattolaatat oli nopea asentaa ja kaistojen asentaminen sekä liimaus helpottivat ylimääräisissä kulmissa, jotta tiivis kattopinta saatiin tehtyä. Aivan kuumimpina hetkinä kattotöissä ei ollut mahdollista olla.

Kattolaattojen asentamista aivan kesäpäivän kuumimmalla hetkellä ei suositella, sillä bitumiliimakaista tarttuu silloin herkästi kiinni kaikkeen mahdolliseen ympärillään ja kattolaatta liikkuu herkästi paikaltaan. Myös turhaa kulkua valmiin kattopinnan päällä tulisi välttää, jotta liimautumisvaiheessa olevat bitumikattolaatat eivät liikkuisi paikaltaan.

Rocky_Grafiitinharmaa_9_Lempaala_2015

Lopputulokseen rakentajaperhe on ollut tyytyväinen

-Rakennusprosessista on nyt kulunut aikaa viitisen vuotta, joten kattomme on ehtinyt nähdä syksyjen myrskyt, talvien isommat ja pienemmät lumimäärät paukkupakkasineen sekä kesien polttavan paahteen. Yhä edelleen katto on kuin uusi. Olemme ainoastaan muutaman kerran käsitelleet kattopinnan sammaleenestolla johtuen siitä, että talomme ympärillä kasvavista havupuista kertyy katolle välillä otollista kasvualustaa sammalille. Muuten kattomme on kyllä ollut täysin huoltovapaa, perheenäiti summaa.

Kiinnostaako bitumikate? Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä:


 
Päivitetty
24.5.2019