Vedeneristys kerralla kuntoon - työvaiheesta toiseen odottamatta

Tärkeintä märkätiloissa on toimiva vedeneristys, joka estää haitallisen kosteuden karkaamisen ympäröiviin rakenteisiin. Asennukseen kannattaa valita laadukkaat, testatut ja sertifioidut vedeneristystuotteet. Kannattaa myös varmistaa, että tuotteilla on M1-luokitus terveen sisäilman takaamiseksi. Kun haluat saada laadukkaan vedeneristyksen kuntoon yhdessä päivässä, kannattaa valita Kiilto KeraPro -vedeneristyjärjestelmä.

Märkätilojen vedeneristys tehdään ympäristöministeriön laatiman asetuksen mukaisesti, tavarantoimittajan ohjeita noudattaen. Käyttämällä sertifioituja vedeneristystuotteita ja työsuoritukseen ammattitaitoista asentajaa varmistat märkätilojen oikean toiminnan. Asentajalta kannattaa kysyä esimerkiksi VTT:n myöntämää vedeneristyksen henkilösertifikaattia tai tuotevalmistajan antamaa koulutustodistusta.

Pohjustuksesta aloitetaan

Vedeneristyksen teko aloitetaan aina pohjustamalla eristettävä pinta. Tartuntapohjuste on tarkoitettu vedeneristeiden tartunnan parantamiseen märkätilan pinnoilla. Kiilto PrimerOne tartuntapohjusteen etuina ovat nopea kuivuminen ja se on vesiohenteinen. Sitä voidaan käyttää myös alustan pohjustamiseen ennen tasoitusta.

Esimerkki märkätilan rakenteesta Kiilto KeraPro - vedeneristysjärjestelmää käytettäessä
 

  • Floor Heat DF Lattialämmitystasoite tai Kiilto 70 (lattian tasoitukset) ja Kiilto SK Märkätilatasoite (seinien tasoitukset)
  • Kiilto PrimerOne Nopea tartuntapohjuste tai Kiilto Keraprimer (lattia- ja seinäpintojen pohjustus)
  • Läpivientien tiivistys Kiilto XPU Liima- ja tiivistemassalla
  • 1. vedeneristyskerros Kiilto KeraProlla
  • 2. vedeneristyskerros Kiilto KeraProlla
  • Saneerauslaasti (laattojen kiinnitykset)
  • Saumalaasti/Lattiasaumalaasti (laattojen saumaukset)
  • Saniteettisilikoni (seinä-, lattia- ja nurkkakohtien tiivistys)

Tiivistys ilman läpivientivahvikkeita

Läpiviennit ovat yksi märkätilarakentamisen kriittisistä vaiheista. Luotettavan vedeneristyksen takaamiseksi niiden tiiviydestä on huolehdittava erityisen tarkasti. Perinteisesti märkätilan läpivientien tiivistykset on tehty valmiilla läpivientikappaleilla tai nurkkavahvikenauhasta leikkaamalla sekä vedeneristeellä. Kiillon kehittämän uuden XPU Liima- ja tiivistemassan ansiosta läpivientien tiivistykset on nyt mahdollista tehdä myös 1-komponenttisilla vedeneristeillä ilman läpivientivahvikkeita. Tämä nopeuttaa ja helpottaa työvaihetta ja samalla koko remonttia.

Märkätilassa käytettäviltä tuotteilta vaaditaan erityistä luotettavuutta. Nopeasti sitova, elastinen ja polyuretaanivahvistettu Kiilto XPU täyttää rakennusmateriaalin M1-luokituksen, joten se on turvallinen valinta terveen sisäilman kannalta. Sen monipuolisuudesta kertoo muun muassa sen erinomainen tarttuvuus eri materiaaleihin – usein ilman erillistä pintakäsittelyä. Liimamassan elastisuus takaa sen, että sillä tiivistetyt saumat saavat elää ilman, että niiden mekaaninen lujuus heikentyy. Tuote on lähes kutistumaton ja kuivunut pinta voidaan maalata useimmilla maaleilla.

Vedeneristys, jonka kuivumista ei tarvitse odotella

Uudistetun Kiilto KeraPro nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sen levitys mahdollisuudet. Vedeneriste voidaan levittää jo telaamalla tai ruiskuttamalla. Merkittävin ominaisuus on, että tuotetta voidaan levittää niin sanotusti ”märkää märälle”. Tämä tarkoittaa sitä, että toinen kerros voidaan levittää heti ensimmäisen päälle. Näin ollen vedeneristeen kuivuminen laatoitusvalmiiksi saavutetaan ruiskuttamalla jopa tunnissa ja telaamalla kolmessa tunnissa. Kiilto KeraPro vedeneristeen kalvonpaksuus voidaan mitata ultraäänilaitteella eristettä rikkomatta, minkä ansiosta eristeen paikkauksen kuivumista ei tarvitse odottaa ennen seuraavaa työvaihetta. Kiilto KeraProta voidaan käyttää myös tiivistyskorjauksiin.

Mikä on M1-luokitus?

Hyvä sisäilma on kaikkien oikeus, joten on kehitetty vähäpäästöinen rakennusmateriaalien M1-luokitus. Luokituksen tarkoituksena on edistää vähäpäästöisten rakennusmateriaalien kehittämistä ja käyttöä. Luokituksen saaneet tuotteet täyttävät huoneilmaan kulkeutuville kemiallisille päästöille asetetut vaatimukset. Kaikki Kiilto KeraPro -vedeneristysjärjestelmän tuotteet ovat M1-luokiteltuja ja näin ollen turvallinen valinta terveen sisäilman kannalta. Esimerkiksi Kiilto XPU Liima- ja tiivistemassa ei sisällä PVC:tä eikä liuottimia ja on lähes hajuton.
 


 
Julkaistu
20.5.2019