Huolestuttaako asuntovaunun sisäilma talven jälkeen?

Lämpötilavaihteluilla on vaikutusta ilman kosteuteen. Mikäli sisäilman suhteellinen kosteus nousee liian korkeaksi, voi sillä olla haitallisia vaikutuksia pintamateriaaleihin ja jopa rakenteisiin, etenkin kun talvella lämpötila laskee ulkoilman tasolle.

Moni säilyttää asuntovaunuaan ja -autoaan kylmillään talven ajan joko pihassa, katoksessa tai kausipaikoilla leirintäalueilla. Useimmat eivät pidä peruslämpöä asuntovaunussa talven aikana ja jos vaunun tai asuntoauton kanssa ei liikuta niin miksi toisaalta pitäisikään?

Yleensä riittää, että ilmanvaihdosta on huolehdittu, lumikuorma pidetään poissa päältä ja vaunun alta (pääsee tuulettumaan), ja jotkut hankkivat ns. kosteuspalloja. Yksi mitä kuitenkin kaikkien kannattaisi hankkia, on ProMod Lite II kuivanapitolämmitysohjain. Kuivanapitolämmitysohjaimella saadaan estettyä energiatehokkaasti kaikki liiallinen kosteus tiloissa, jotka pidetään talvikauden aikana kylmillään.

Osta verkkokaupastamme>>

Kuivanapitolämmityksessä ei pyritä pitämään sisälämpötilaa jatkuvasti esim. +10°C:ssa, vaan sähköä säästäen sisäilman suhteellinen kosteus n. 60-70 % tasolla.Kuivanapitolämmityksessä ei pyritä pitämään sisälämpötilaa jatkuvasti esim. +10°C:ssa, vaan sähköä säästäen sisäilman suhteellinen kosteus n. 60-70 % tasolla.

Mihin kuivanapitolämmitysohjainta käytetään?

Jotta sisätiloihin ei kertyisi kosteutta, on lämpötilan oltava ulkoilmaa korkeampi. Tämä saattaa muodostua ongelmaksi, jos tilaan ei ole asennettuna kiinteää jatkuvatoimista lämmönjakoa. Etenkin asuntovaunut ja -autot ovat tiloja, joiden sisäilman laatu saattaa muuttua tunkkaiseksi säiden viiletessä.

Varsinkin kaluston vanhetessa kun asuntovaunut ja -autot säilytetään ulkoilmassa, saattaa tulla ummehtunut tuoksu kun tekstiilit ja muut huokoiset materiaalit imevät ilmankosteutta. Pahimmillaan jäähtyneen sisäilman liiallinen kosteus kondensoituu pintoihin ja alkaa muodostaa hometta. 

ProMod Lite II

ProMod Lite II on uusi kuivanapitolämmitysohjain, joka mittaa sekä sisäilman suhteellista kosteutta että lämpötilaa ja kytkee lämmityksen päälle, jos sisäilman suhteellinen kosteus on liian korkea tai sisäilman lämpötila liian alhainen. Laitteessa on valittavana kolme toimintatilaa: kuivanapitolämmitysohjain, termostaatti ja näiden yhdistelmä.

Kuivanapitolämmitysohjaimen avulla pystytään ohjaamaan pelkkää lämpötilaa tai pelkkää kosteutta tai näiden yhdistelmää eli voidaan käytännössä pitää haluttu lämpötila ja kosteusprosentti reaaliaikaisesti kyseisessä tilassa. Jos asetuksia halutaan muuttaa, se tapahtuu näppärästi kännykkään ladattavalla sovelluksella bluetoothin kautta.

Puhelinsovellus kerää myös lokia reaaliajassa eli näet koko ajan puhelimestasi mitä ohjainyksikössä tapahtuu, muun muassa sähkökatkosten määrä näkyy lukuina sovelluksessa. Jos sähkökatkoja tapahtuu, ei tarvitse olla huolissaan, ohjainyksikkö säilyttää sille asetetut asetukset katkoksista huolimatta ja jatkaa toimintaansa normaalisti kun sähköt palautuvat.

Osta verkkokaupastamme>>

Mihin se sijoitetaan ja miten?

ProMod Lite II:n lisäksi tarvitaan sähkölämmitin, joka on varustettu omalla termostaatilla. Suositeltavaa on käyttää laadukasta lämmitintä, jonka voi jättää turvallisin mielin lämmittämään ilman valvontaa. Lämmitin tulee sijoittaa lattialle mahdollisimman kauas kosteus-/lämpötilasensorista ja kaikista huonekaluista, jotta lämmin ilma pääsee leviämään hyvin lämmitettävään tilaan.

Näin ohjain toimii - Katso video

Kiinnostuitko?

Jätä yhteydenottopyyntö tästä niin sinuun ollaan yhteydessä Leveltecistä pikimmiten!

 
Julkaistu
20.5.2019