Valoa ja vaaleaa puuta

Toivosen perheelle rakennettiin arkkitehdin suunnittelema Jetta-Talo Kouvolaan, Kymijoen kupeeseen. Talo on tyyliltään linjakas ja moderni mutta erittäin kodikas tarkoin harkitun tilasuunnittelunsa ansiosta. Upean kodin sisustussuunnittelusta vastasi perheen äiti Ulla-Maija.

Toivosten kodin arkkitehtuurissa leikitellään syvennyksillä, ulokkeilla ja korkeuksilla sekä ulkoverhoilupaneelien leveyksillä. Ruokailutilan vierestä on käynti sisäpihalle ja lasitettuun oleskelutilaan.

Toivosten kodin arkkitehtuurissa leikitellään syvennyksillä, ulokkeilla ja korkeuksilla sekä ulkoverhoilupaneelien leveyksillä. Ruokailutilan vierestä on käynti sisäpihalle ja lasitettuun oleskelutilaan.


Niskalanrannan luonnonkaunis asuinalue on varsin uusi. Sen omakotitalot on rakennettu jyrkkärinteisen mäen päälle, ja kodeista on näkymä Kymijoelle, vaikka tontit eivät ulotu aivan rantaan saakka. Alueen keskellä, Talviranta-nimisen tien päässä sijaitsee Toivosten koti, johon perhe muutti kolmisen vuotta sitten. Tätä aiemminkin he asuivat Jetta-Talossa, vajaan kilometrin päässä nykyisestä kodistaan.

Uuden kodin rakentaminen ei ollut itsestäänselvyys. Aikoinaan perheen äiti, Ulla-Maija, oli nimittäin ilmoittanut, ettei halua enää muuttaa silloisesta kodista minnekään. Perheen isä, Teemu, oli kuitenkin käynyt katsomassa viereisen uuden asuinalueen tontteja.

– Varasin tämän tontin salaa, Ulla-Maijalle kertomatta, ja sitten ryhdyin käännyttämään häntä hitaasti rakennusprojektiin mukaan. Siinä meni melkein pari vuotta, Teemu kertoo.

Isoista ikkunoista ympäröivä luonnonkauneus pääsee sisälle taloon.

Isoista ikkunoista ympäröivä luonnonkauneus pääsee sisälle taloon.

Kun Ulla-Maija lopulta myöntyi uuden kodin rakentamiseen, oli selvää, että siitä tulisi omien toiveiden mukaan suunniteltu Jetta-Talo. Suunnittelijaksi kutsuttiin perheen jo aiemmin tuntema arkkitehti Tapani Takkunen, joka on tunnettu upeista kohteistaan ja modernista puuarkkitehtuuristaan. Pariskunta antoikin hänelle melkoisen vapaat kädet kodin suunnittelemiseen.

Talon piirtänyt arkkitehti Tapani Takkunen suunnitteli myös yläkertaan johtavat vaneripintaiset portaat.

Talon piirtänyt arkkitehti Tapani Takkunen suunnitteli myös yläkertaan johtavat vaneripintaiset portaat.

– Me toivoimme kotiin etenkin valoisuutta. Lisäksi halusimme, että rakennukset sijoitettaisiin tienvarteen ja varsinainen oleskelupiha jäisi sisäpihan suojaan, Ulla-Maija mainitsee.

– Meillä oli myös joitakin huonekohtaisia toiveita, kuten saunan sijoittaminen joen puolelle, Teemu jatkaa.

Tontin muoto aiheutti haasteita rakennusten sijoittelulle, sillä viuhkan muotoisena se on kapeimmillaan tien varressa ja levenee alaspäin. Hyvällä suunnitellulla kokonaisuudesta saatiin kuitenkin erittäin toimiva.

– Tapani onnistui rakennusten asemoinnissa loistavasti. Talo ja autokatos rajaavat etupihan erilliseksi muusta pihasta. Aurinkoinen ja lännenpuolelle jäävä oleskelualue taas on suojassa niiden takana, pariskunta pohtii.

Rinteen päälle rakennetun talon olohuoneesta näkee alhaalla pilkottavan järvenselän. Perheen kaikkien seitsemän lapsen kuvat ovat olohuoneen seinällä kollaasina.

Rinteen päälle rakennetun talon olohuoneesta näkee alhaalla pilkottavan järvenselän. Perheen kaikkien seitsemän lapsen kuvat ovat olohuoneen seinällä kollaasina.

Turvallinen ja varmasti kuiva suurelementtirakenne

Jetta-Talon suurelementit rakennetaan aina kuivissa ja lämpimissä tehdasolosuhteissa ja toimitetaan tontille rekka-autolla. Asennuksen suorittaa yrityksen oma rakennusorganisaatio, minkä jälkeen sisäosat rakennetaan säältä suojassa joko omin voimin tai paikallisen edustajan yhteistyöverkoston avulla. Jetta-Talon voi siis saada myös muuttovalmiina pakettina.

"Muuttovalmiiden kotien suosio on kasvanut suuresti, mutta lähes puolet asiakkaistani haluaa vielä pelkän runkotoimituksen Jetta-Talolleen ja jatkaa siitä itsenäisesti eteenpäin."

Teemu toimii itse Kouvolan alueen Jetta-Talo-myyjänä, joten hänellä on alueen parhaat ammattilaiset tiedossa. Ja koska talon rakentaminen oli tuttua jo aiemmalta kerralta, hän päätti rakentaa kodin valmiiksi yhdessä ammattitimpurin kanssa.

– Muuttovalmiiden kotien suosio on kasvanut suuresti, mutta lähes puolet asiakkaistani haluaa vielä pelkän runkotoimituksen Jetta-Talolleen ja jatkaa siitä itsenäisesti eteenpäin, Teemu toteaa.

Toivosilla sisätöissä vierähti lähes vuosi. Kodissa on muutamia pieniä keskeneräisiä kohtia, mutta niitä tehdään vähitellen, ajan kanssa, turhia stressaamatta.

Vertaile talomallistoa

Tilaa Jetta-Talon maksuton esite

Ilmeikäs arkkitehtuuri

Toivosten kodissa moderni-ilmeinen arkkitehtuuri ei tarkoita laatikkomallista ulkoasua. Talo koostuu yhteen liitetyistä osista: perinteisemmän mallisesta, harjakattoisesta kaksikerroksisesta runkotalosta, johon on liitetty matalampia, moderneja ulokkeita. Lisää jännitettä muotokieleen tuo värien käyttö, sillä runkotalo on valkoinen ja lisäosat pääosin mustia. Myös harjakattoisen talon ikkunoita on raamitettu mustin palkein.

Kotiin tarvittiin reilusti tilaa, sillä perheessä on seitsemän lasta. Kaksikerroksisessa kodissa onkin huoneistoalaa noin 250 ja kerrosalaa vähän vajaat 300 neliötä.

Sisätilojen suunnittelusta vastasi pääosin Ulla-Maija, joka on ammatiltaan sisustusarkkitehti. Omaa kotia suunnitellessaan hänen oli helppo huomioida perheen arki ja käytännöllisyys erityisen hyvin. Silti visuaalisuutta ja kauniita yksityiskohtia ei ole unohdettu.

Huoneet jaettiin siten, että alakerrassa on yhtä avointa tilaa olevat keittiö, ruokailutila ja olohuone sekä kaksi makuuhuonetta ja sauna pesuhuoneineen. Yläkerrassa taas on kolme makuuhuonetta ja keskellä avara leikkitila perheen nuorimmille.

– Poikien pääty on rakennettu siten, että kahden huoneen välinen seinä on helppo purkaa. Haaveena on, että siitä tulee meidän makuuhuone, Teemu miettii.

– Tai vaihtoehtoisesti minun työhuoneeni! Ulla-Maija naurahtaa.

Visuaalisuutta ja kauniita yksityiskohtia ei ole unohdettu.

Visuaalisuutta ja kauniita yksityiskohtia ei ole unohdettu.

Huonekorkeus on alakerrassa 280 cm ja olohuoneen kohdalla 300 cm, joten tilat ovat erityisen avaran oloisia. Huoneiden valoisuutta lisäävät länteen avautuvat oleskelutilojen maisemaikkunat ja kodin vaaleailmeinen, levollinen sisustus. Kodin viihtyisyys syntyy kekseliäästä sisustuksesta, joka on yhdistelmä uutta, vanhaa, itse tehtyä ja kierrätettyä.

Ruokailutilan ja olohuoneen välissä on pieni porrastus.
Tilojen väliin asetettiin matala säilytyskaluste.

Ruokailutilan ja olohuoneen välissä on pieni porrastus. Tilojen väliin asetettiin matala säilytyskaluste.

– Hankimme tavaroita harkiten. Mieluummin odotamme sitä oikeaa ja tilaan sopivaa hieman kauemmin. Tällä hetkellä esimerkiksi olohuoneen valaistus on keskeneräinen, sillä niitä täydellisen sopivia kiskovalaisimia ei ole vielä löytynyt, Ulla-Maija naurahtaa.

"Hankimme tavaroita harkiten. Mieluummin odotamme sitä oikeaa ja tilaan sopivaa hieman kauemmin."

Muutaman vuoden asumiskokemusten perusteella koti toimii perheen arjessa suunnitelmien mukaan. Käytetyimpiä tiloja ovat alakerran olohuone ja keittiötilat. Pariskunnan yllätykseksi yhdeksi kodin lempipaikoista on muodostunut ruokailutilan vieressä oleva lasitettu kesäolohuone. Siellä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin aina, kun sää sallii.

Katso lisää kuvia Toivosten kodista:

 
Päivitetty
20.4.2020