Porvoon tuomiokirkon energiaremontti – Maalämpö säästää luontoa ja euroja

Ekologiset ratkaisut ovat nykypäivää myös suuremmissa kiinteistöissä, oli sitten kyseessä yksityishenkilöiden omistamat omakotitalot tai julkiset kohteet. Porvoon tuomiokirkko lähirakennuksineen siirtyi viime vuoden lopulla öljystä maalämpöön. Saneeraus on ollut merkittävä hiilidioksidipäästöjen ja lämmityskustannusten kannalta.

Porvoon tuomiokirkon saneeraus saatiin tehtyä nopeassa aikataulussa vajaassa viidessä kuukaudessa, koska hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty. Varsinainen suunnittelutyö tehtiin jo vuosien 2016-2017 aikana ja työt aloitettiin loppukesän kynnyksellä 2018.

Tällaisissa projekteissa on paljon muuttujia, jotka saattavat vaikuttaa suunnitelmien käynnistämiseen kuten erilaiset lupaprosessit ja Museoviraston edellyttämät arkeologiset kaivaukset sekä yhteistyössä toimivien yritysten aikataulutukset. Museovirasto antoi myös suosituksensa, minne järjestelmän putkistot voidaan sijoittaa kirkon kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä.

Porvoon kirkon ympäristö oli haastava kuljetuskalustolle.Porvoon kirkon ympäristö oli haastava kuljetuskalustolle.

Oikein mitoitetuilla ratkaisuilla saadaan maalämpöä isoihinkin kohteisiin

Stiebel Eltron Oy toimitti tuomiokirkkoon tehdasvalmisteisen kiinteistölämpöpumppuratkaisun, joka hoitaa kaikkiaan neljän rakennuksen lämmityksen, jäähdytyksen ja viilennyksen ja jonka laitteisto saatiin mahtumaan vanhaan kattilahuoneeseen.

Maankaivuulaitteiden tuonti ahtaalle ja jyrkälle kirkkomaalle oli haastavaa. Maasto toi myös omat haasteensa projektille, kun tuomiokirkon, pikkukirkon sekä kahden muun pienemmän rakennuksen tarpeisiin porattiin yhteensä kahdeksan, noin 340 metrin syvyyteen ulottuvaa maalämpökaivoa. Osa kaivoista tehtiin vinoporaustekniikalla ja niiden paikat oli ennalta tarkkaan mitoitettu. Maalämpöjärjestelmä mitoitettiin tuomiokirkon ja sen lähirakennusten energiakulutuksen mukaan.

Stiebel Eltron Oy:n toimitusjohtaja Olli Anderssonin mukaan Stiebel Eltronin kiinteistölämpöpumput pystyvät hoitamaan isompiakin kohteita kuin Porvoon tuomiokirkko ympäröivine rakennuksineen. Stiebel Eltron Oy on toimittanut Suomessa noin 600 isoa maalämpöpumppuratkaisua, joista suurin yksittäinen kohde on ollut teholtaan 500 kW. Suurin Stiebel Eltron Oy:n laitteistojen kapasiteetti riittää jopa 2000 kW:n tehoon.
 

Tilaa veloitukseton STIEBEL ELTRON maalämpöesite

Porvoon tuomiokirkkoon asennettu maalämpöjärjestelmä lukuina

Energiasaneeraus oli kirkolle merkittävä. Saneerauksen myötä säästetään ympäristöä ja taataan paremmat sisäilmaolosuhteet kirkossa.

Maalämpöjärjestelmä koostuu neljästä Stiebel Eltron WPF 27 HT-kiinteistömaalämpöpumpusta, kahdesta kappaleesta 1 500 litran cool-varustellusta puskurivaraajasta, 750 litran käyttövesivaraajasta sekä kahdeksan kappaleen n. 340 metrin syvyisestä energiakaivosta (yhteensä 2 700 metriä).

Maalämpöjärjestelmän kaksi 1 500 litran erikoisvarusteltua puskurivaraajaa soveltuvat hyvin kesän helteillä jäähdytysveden säilömiseen. Järjestelmässä sekä lämmitys että jäähdytys on toteutettu portaittain ja tuomiokirkon kolme lämpöpumppua keskittyvät lämmitysverkoston lämmitykseen, kun taas yksi pumpuista valikoituu käyttövettä ja lämmitysverkostoa lämmittäväksi tekijäksi.

Maalämmöllä tuotettu energia kiertää neljän lämpöpumpun voimin (yhteensä 120 kW) kirkon pattereissa ja lattioiden alla putkistoissa, huolehtien myös käyttöveden lämmittämisestä enimmillään 75 asteiseksi vedeksi.

Kirkon pihapiiriin porattiin tarkoin määritellyille sijainneille yhteensä kahdeksan syvää energiakaivoa. Kirkon pihapiiriin porattiin tarkoin määritellyille sijainneille yhteensä kahdeksan syvää energiakaivoa. 

Porvoon tuomiokirkko palkittiin ympäristöystävällisestä teostaan

Porvoon seurakuntayhtymä valittiin huhtikuussa 2019 kuukauden päästövähentäjäksi Suomen ympäristökeskuksen myöntämällä Hinku-palkinnolla. Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon kuuluu jo kymmeniä kuntia.

Porvoon tuomiokirkon energiasaneeraus oli merkittävä edistysaskel kirkolle siirryttyään öljylämmityksestä maalämpöön.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on olla hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessä ja koska suurin osa kirkkojen päästöistä muodostuu rakennusten lämmittämisestä, öljylämmityksestä suositellaan luovuttavan jo vuoteen 2025 mennessä.
 

Tilaa veloitukseton STIEBEL ELTRON maalämpöesite

Jätä yhteydenottopyyntö maalämpöpumpusta

Stiebel Eltron Oy tarjoaa maalämpöpumppuja kokoluokasta 4 kW ylöspäin eli pienimpäänkin omakotitaloon löytyy ratkaisu. Ota rohkeasti yhteyttä ja keskustellaan lisää, mikä ratkaisu olisi sinun kohteeseesi parhain!

Lähteinä on käytetty:
* Kirkko Porvoossa Kyrkan i Borgå – Kirkonmäellä kunnostetaan ja korjataan
* KylmäExtra 2/2018 Energiatehokkuus, ”Porvoon tuomiokirkko siirtyi maalämpöön” (31.12.2018)
* HINKU-foorumi.fi ”Porvoon seurakunta kuukauden päästövähentäjä” (26.04.2019)
* HS Energia-liite 15.05.2019
* Kuvat Kaisa Eskelin, Talman energiaporaus Oy


 
Julkaistu
29.7.2019