Näin aurinkosähkö ratkaisi saarimökin energiaongelmat

Millainen on sopiva aurinkovoimala saarimökkiläiselle? Riku Rantala jakaa kokemuksensa energiaratkaisun suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Rakensin mökin kauniiseen saareen itäiselle Suomenlahdelle. Siinä oli vain yksi ongelma: energian puute. Miten tehdä etätöitä keväästä pitkälle syksyyn ilman sähköä? Miten säilöä sapuskaa kolmelle sukupolvelle? Mansikkamargaritakin saattaisi kuumana päivänä maistua – oli siis ryhdyttävä aurinkovoimalan hankintaan.

Kuva: Riku Rantala.Kuva: Riku Rantala.

Lähtötilanne: valoa pimeään loppukesään

Aloitetaan alusta, se on paras paikka. Kokemukseni aurinkosähköstä oli vähäinen: tontilla oli vanha rantasauna ja sen seinällä vanha aurinkopaneeli yhdistettynä auton akkuun. Se riitti juuri ja juuri rantasaunan löylyvaloon ja lataamaan puhelimia, muttei mihinkään muuhun. Mitä oikeastaan tarvitsisin?

Olin aiemmin ajatellut, ettei mökissä mitään sähkövaloa tarvita – Suomen suvihan on valoa täynnä, ja kynttilät tuovat tarvittaessa tunnelmaa! Väärin. Pimeät illat saapuvat jo heinäkuussa, ja viimeistään lokakuussa alkaa otsalampun valossa tiskaaminen käydä hermon päälle.

Eli jos mielii viettää mökkielämää niin pitkään kuin jäätilanne veneilyn sallii (ja minähän mielin), haluaa kunnollisen valaistuksen sekä sisä- että ulkotiloihin. Saaristossa terasseilla ja laitureilla valaistus alkaa loppusyksystä olla myös turvallisuuskysymys.

Entä jäät ja herkät laitteet?

Valon lisäksi tarvittiin kylmätilaa, ja kellarin kaivaminen ei tullut kysymykseen näillä lihasvoimilla. Parhaimmillaan möksällä viettäisi aikaa kolme sukupolvea, joten kylmälaukkusysteemissä palaisi taatusti käpy. Lämmin olut maistuu ehkä Jamaikalla, mutta suomalaisen saunakaljan tulee olla kylmää!

Pakastinlokerokin olisi paikallaan: silloin saisi laitettua saaliskalan tarvittaessa pakkaseen. Pienimuotoisena lisäperusteluna taustalla vaikutti myös mahdollisuus loputtomaan grogijäävarastoon sekä ja pakastemansikoiden (ks. myöh) säilöntään.

Etätöitä aioin tehdä mökiltä käsin niin paljon kuin mahdollista, kun kerran kova rakennusprojekti alkoi olla maalissa. Mökin energiaratkaisun pitäisi siis pystyä lataamaan kaikki työssä tarvitsemani (ja herkät) vehkeet – läppärit, kamerat ja näytöt – ongelmitta. Samalla olisi ihan kiva, jos viikonlopun päätteeksi saisi imuroitua tai käytettyä hetken vaikka tehosekoitinta, joissa niistä pakastemansikoista syntyy mainiota meksikolaista margarita-juomaa!

Rimpuloinnista ratkaisuun: avaimet käteen

Miten siis saada saareen systeemi, joka hoitaa valaistuksen, ruuan jäähdytyksen, herkkien laitteiden jatkuvan käytön ja satunnaisen suuritehoisen sähkönkulutuksen, kuten imuroinnin tai tehosekoittelun?

Tee-se-itse -miehenä selvittelin asiaa internetistä ja ostin jopa aurinkoenergiaa käsittelevän, ihan pätevän kirjan. Vaikka monenlaista aihetta on joutunut ammatissani ottamaan ns. haltuun, alkoi jossain vaiheessa homma mennä aivan sietämättömän sekavaksi. Kaikenlaista neuvojaa ja osakauppiasta netistä löytyi, muttei yhtään käsitettävää kokonaisuutta.

Oli otettava lusikka kauniiseen käteen ja yhytettävä asiantuntija, jolta saisi järkevän kokonaisratkaisun. Sellainen löytyi Sunwindilta. Löin faktat tiskiin ja pian sain eteeni selkeän ehdotuksen.

Tehtäisiin 230 voltin aurinkovoimala invertterillä, joten voisin huoletta kytkeä pistorasiaan samat laitteet kuin kotonakin. Paneelit ja akkupaketti mitoitettaisiin niin, että hinta olisi järkevä, mutta homma toimisi pitkälle vähäaurinkoiseen syksyynkin – siten jääkaapin tulisi olla kaasutoiminen.

Kaasuahan tarvitsisin joka tapauksessa lieteen. Kätevästi sekä ison, pakastelokerolla varustetun jääkaapin että kaasulieden sai samasta osoitteesta kuin voimalankin.

Kaksi 255-wattista aurinkopaneelia telineineen, neljä 605-ampeerituntista Rolls Solar -akkua ja Victron Easysolar -laturi-säädin-invertteri ja välijohdot – siinä voimalapakettini. Kaupat tuli.

Rantalan aurinkovoimalapaketin sisältö:

+ muut asennustarvikkeet (mm. kaapeli, kiinnikkeet, liittimet)
= paketin yhteishinta "avaimet käteen" asennettuna noin 6000€

paketti

Asennus oli päivän homma

Asennuksen ensimmäinen haaste on roudaus. Esimerkiksi kohteeseen valitut akut ovat vielä kohtuullisen painoisia: 57 kiloa kappale. Saarimökkiläisen kannattaa kuitenkin muistaa, että kovin pitkää matkaa niitä ei tahdo kottikärryllä kuljetella, vaan venekyydit on suunniteltava etukäteen ja lastipainot laskettava.

Aurinkopaneelit puolestaan ovat yllättävän kestäviä, joten kovakaan rynkytys (merenkäynnin osuessa kohdalle) ei niitä todellakaan riko. Itse selvisin kuljetuksesta keskikokoisella yhteysvenevanhuksellani parilla keikalla. Asennus oli yllättävän nopeaa. Sunwindin asiantuntija oli suunnitellut kiinnityskohdat etukäteen asemapiirroksen (jossa näkyy ilmansuunnat) ja tontilta napattujen valokuvien perusteella. Asentajalta ja talkoomiehiltä homma sujui päivässä.

Paneelit kiinnitettiin puukattoon ruuvattuihin telineisiin, johdot vedettiin paikoilleen ja invertteri asennettiin sisäseinälle. Akut on järkevää säilyttää ulkona ja lähellä käyttöpaikkaa, joten rakensimme raakalaudasta ja vanerista tilapäisen sadesuojan. Myöhemmin ne saisivat ympärilleen seinämateriaalia vastaavan kaapin. 

Paneelit kiinnitettiin puukattoon.Paneelit kiinnitettiin puukattoon.
Akut sadesuojassa.Akut sadesuojassa.

Käyttötesti: valot kattoon ja margaritat mukiin

Kun paketti oli asennettu, oli testin aika. Sisä- ja ulkovalaistus hoidettiin led-lampuilla varustetuin valaisimin. Fiilis oli kieltämättä kohdillaan, kun näki pytingin ensi kertaa iltavalaistuksessa. Kämpästä näki kulkea huussiin ilman fikkaria, sillä myös vajaan ja huussiin oli toki vedetty valoille johdot.

Ennen kaikkea ruuanlaitto ja tiskaus maittoivat huomattavasti paremmin, kun keittiössä näki ensimmäistä kertaa kunnolla ympärilleen myös iltaisin.

Kaasuasentaja kävi vielä puolen päivän reissulla asentamassa lieden, jääkaapin ja ulkopuolelle kahden kaasupullon vaihtajasysteemin, joten sen kunniaksi oli aika laittaa mylly käyntiin ja sekoitella muuttomargaritat.
Toinen tehotesti oli imurointi. Mökin imuroinnissa kesti ehkä vartti – sähkö riitti mainiosti. Myös tehosekoitinta uskalsi käyttää helposti viisikin minuuttia putkeen ja tehdä muuttoporukalle nopeat, kuumat kasviskeitot.

Ensimmäisen kesän kokemus: toimii!

Loppuun on hyvä vetää käyttökokemus ensimmäiseltä kesältä yhteen: aurinkovoimala-kaasujääkaappi -yhdistelmä toimi moitteettomasti ja ratkaisi juuri ne ongelmat, mitkä pitikin ratkaista.

Suunnittelu ja hinnoittelu oli selkeää. Asennus meni niinkuin piti, ja käyttö oli vaivatonta. Kännykkäsovelluksella pystyi myös seuraamaan voimalan tuotantoa reaaliajassa.

Vielä myöhään syksylläkin sähköä riitti runsaaseen viikonloppukäyttöön täysin riittävästi, vaikka lokakuulla nollatuotantopäiviäkin alkoi ilmaantua.
 

Tarvetta aurinkosähkölle?

Sunwind on viimeisten 25 vuoden aikana kehittänyt erilaisia ympäristöystävällisiä energiaratkaisuita kesämökeille sekä muille käyttäjille. Auringosta ja tuulesta saadusta puhtaasta energiasta nauttii täällä hetkellä yli 200 000 käyttäjää eripuolilla Pohjolaa.

Etsi lähin jälleenmyyjä >>

Jätä yhteydenottopyyntö >>


Lähde: Sundwind ja Riku Rantala.

 
Julkaistu
10.5.2019