• Etusivu
  • Rakentaminen

Miten valesokkelitalo hyötyy salaojista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 19.04.2021
20195_57810.jpg

Asianmukainen salaojitus vähentää kosteusvaurioiden riskiä, sillä se ohjaa veden ja kosteuden pois talon rungosta ja perustuksista.

Valesokkeli oli yleinen pientalojen perustusrakenne erityisesti 1970−1980-luvuilla, minkä jälkeen alettiin havahtua rakenteen riskialttiuteen. Toimivalla salaojituksella kosteusvaurioiden riskiä voidaan vähentää huomattavasti.

Valesokkelitaloissa ulkoverhous alkaa usein noin 20−45 cm korkeudelta maanpinnasta, mikä luo helposti erheellisen mielikuvan siitä, että myös asunnon lattia olisi samalla korkeudella. Valesokkelirakenteeseen kuitenkin kuuluu, että sisätiloissa lattianpinta on sokkelin tason sijaan lähellä maanpinnan tasoa, jolloin sisälle asuntoon astutaan ilman rappusia. Ulkoapäin valesokkelitalon tunnistaakin usein ulko-ovesta, jonka alareuna on alempana kuin sokkelin yläreuna.

Valesokkelin riskirakenne johtuu kosteuteen liittyvistä ongelmista, kun talon runko on suoraan kosketuksissa maanpintaan. Valesokkelirakenteissa lattianpinta ja alajuoksu ovat monesti aivan maanpinnan tasolla tai pahimmillaan maanpinnan alapuolella. Tämä altistaa talon rungon kosteusvaurioille ja edistää kosteuden nousua ylös seinärakenteisiin.

Esimerkki-/havainnekuva valesokkelirakenteesta. Ulkoapäin katsottaessa sokkelia on usein näkyvissä kymmeniä senttejä, mutta todellisuudessa puurakenne on syvällä rakenteiden sisällä, jolloin se on altis kosteusvaurioille.
Esimerkki-/havainnekuva valesokkelirakenteesta. Ulkoapäin katsottaessa sokkelia on usein näkyvissä kymmeniä senttejä, mutta todellisuudessa puurakenne on syvällä rakenteiden sisällä, jolloin se on altis kosteusvaurioille.

Valesokkelirakenteissa talon puurunko on lattiapinnan alapuolella ja yleensä suoraan rakennettu anturan päälle, jolloin kosteus pääse talon runkoon ja eristeenä usein käytettyyn villaan joka suunnasta. Valesokkelirakenteen vuoksi kosteus imeytyy ajan myötä talon rakenteisiin.

Toimiva salaojitus vähentää riskejä

Valesokkelitalon kunnossapidossa on hyvä pitää huolta siitä, että sokkelia vasten oleva maanpinta on sille kuuluvalla korkeudella, sillä vuosien kuluessa maa on voinut nousta korkeammalle sokkelia vasten esimerkiksi pihaprojektien vuoksi. Tärkeää on huolehtia myös salaojituksen ja sadevesiviemäröinnin toimivuudesta sekä sokkelin ulkopuolisesta vedeneristyksestä. Maanpintojen kallistukset tulee tehdä pois päin rakennuksesta ja sadevedet ohjata pois talon vierustalta.

Jos olet epävarma talosi salaoja- ja sadevesijärjestelmien kunnosta ja toimivuudesta, voit tilata Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen, joka antaa ajantasaista tietoa mm. perustusten tämänhetkisestä kunnosta ja mahdollisesta remonttitarpeesta.

Valesokkelin tunnistaa yleensä siitä, että talon ulko-oven alaosa on sokkelin yläreunaa alempana.
Valesokkelin tunnistaa yleensä siitä, että talon ulko-oven alaosa on sokkelin yläreunaa alempana.
Vesivek Oy
Rakentaminen
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Tämän vuoden Rakennusfysiikka-seminaarissa jaetaan viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista on SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying on jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton