Onko jääkaappisi lämpötila oikea?

Tarkistamalla jääkaapin optimilämpötilan varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden.

Tiedätkö mikä on jääkaapin optimaalinen lämpötila? Tieto ei ole turha, sillä jos jääkaappi on liian lämmin, herkästi pilaantuvat elintarvikkeet, kuten lihat ja kalat, saattavat pilaantua ennen aikojaan. Toisaalta liian kylmä jääkaappi voi nahistuttaa vihannekset ja salaatit nopeasti ja kuluttaa turhaan energiaa.
 

Hyvä ohjenuora on, että jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2−6 astetta ja pakastimen -18−25 astetta.

Liian kylmässä vihannekset nahistuvat nopeasti.

Liian kylmässä vihannekset nahistuvat nopeasti.

Jos jääkaapilla käydään ahkerasti ja ovea availlaan usein, lämpötila kohoaa helposti. Silloin jääkaapin lämpötilaa voi säätää jopa hieman +2 astetta viileämmäksi. Muistathan myös antaa lämpimän ruoan jäähtyä kunnolla ennen jääkaappiin laittamista, jotta sisälämpötila ei turhaan nouse. Huomioi lisäksi, että kesällä huonelämpötilat saattavat nousta, jolloin kylmälaitteita kannattaa säätää hiukan kylmemmäksi. Syksyn tullessa jääkaapin lämpötilan voi arvioida uudelleen.

Yleisten elintarvikkeiden optimaalisia säilytyslämpötiloja


Säilytyslämpötila enintään +3 °C:
tuore liha
tuore kala ja mäti
tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat
Säilytyslämpötila enintään +6 °C:
muut kalavalmisteet
maitotuotteet sekä voi ja margariini
Säilytyslämpötila +10 −14 °C:
ruokaöljy
leipä ja viljavalmisteet (voi säilyttää muutamia päiviä myös huoneenlämmössä)
Säilytyslämpötila huoneenlämpö:
avaamattomat säilykkeet
avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet


Tuotteita sijoitellessa kannattaa pitää mielessä, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa. Yleensä kylmin paikka on hyllykkö salaattilaatikon yläpuolella, jääkaapin keskikohdassa. Muistathan asetella elintarvikkeet aina riittävän väljästi. Siten ilma pääse kiertämään ja jääkaapin kaikki osat pysyvät tarpeeksi kylminä.

Kun jääkaapin tai pakastimen ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön ostamisen tai siirtämisen jälkeen, varmista, että se on tarpeeksi kylmä ennen tuotteiden lisäämistä. Tähän menee yleensä 2−4 tuntia.

jääkaappi3

Näin mittaat jääkaappisi lämpötilan

Voit itse testata jääkaapin lämpötilan jääkaappilämpömittarilla. Pakastimen lämpöasteiden mittaamiseen käy ulkolämpömittari. Mittareita myydään useimmissa supermarketeissa ja rautakaupoissa.

Mittaria kannattaa pitää jääkaapissa useita tunteja − esimerkiksi yön yli − avaamatta jääkaapin ovea ja tarkastaa lukemat vasta sitten. Voit ripustaa mittarin roikkumaan lokerikon reunaan tai vaihtoehtoisesti laittaa sen vaaka-asentoon hyllylle. Kolmas keino on käyttää apuna vesilasia. Laita vesilasi yön yli jääkaappiin ja mittaa veden lämpötila aamulla heti otettuasi lasin pois jääkaapista. Tätä voi kokeilla eri hyllyillä ja tutkailla lämpötilaa eri korkeuksilla.

Lähes kaikissa jääkaapeissa on lämpötilan säätönuppi. Asteikko saattaa vaihdella, mutta yleensä "nolla" tarkoittaa, että laite on pois päältä ja mitä suurempi numero, sitä kylmempi lämpötila.

 
Päivitetty
23.2.2021