Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
Hyvä tapa aloittaa on seurata alueen neliöhintoja ja laskea niiden perusteella, paljonko oma unelmatalo tulisi maksamaan halutulle tontille. Paljonko urakkaan on mahdollista ylipäätään käyttää rahaa.
Mikäli tonttia ei vielä ole valmiina, on aika aloittaa sen etsiminen. Tontti sekä siihen liittyvät kulut, kuten maarakentamisen kustannukset, voivat yllättäen muodostaa jopa puolet rakennusprojektin kustannuksista! Juuri tämä onkin syy, miksi budjetin suunnittelu kannattaa aloittaa juuri tontista.
Oletko enemmän tee-se-itse -ihminen, vai haluatko nauttia valmiista lopputuloksesta ilman rakennustyöhön osallistumista? Tässä tuleekin budjetoinnin toinen avainkysymys, sillä vastaus auttaa esimerkiksi lopullisen talopaketin valitsemisessa.
Talopaketteja on saatavilla muuttovalmiista aina talopakettiin, jossa pääset tekemään itse. Ero on valmiusasteessa ja valinta kannattaa pohjata siihen, paljonko haluat ja aiot itse osallistua rakentamiseen. Muista kirjata ylös myös toiveesi esimerkiksi keittiön, huoneiden lukumäärän ja sijoittelun sekä tulisijan osalta.
Tutustu toimitussisältöihin
Ehdottomasti suurin kustannus ja hintalappuun vaikuttava tekijä itse talon lisäksi on tontti. Sen sijainti, maaperä sekä tonttia koskevat määräykset vaikuttavat kaikki rakennusurakan budjettiin. Tonttia koskevissa määräyksissä annetaan tiedoksi muun muassa asioita, kuten montako kerrosta tontille rakennettavassa talossa saa olla. Näin ollen omat talosuunnitelmat voivat mennä uusiksi unelmatontin löytyessä.
Muita selvitystä kaipaavia asioita ovat esimerkiksi kustannusarvio maatöille, liittymien hinnat sekä asiantuntijoille, kuten vastaava mestari sekä valvojat, maksettavat palkkiot. Huomiotta ei kannata jättää myöskään jätteiden poisvientiä, rakennuslupia, pihatöitä ynnä muita sellaisia.
Talotoimittajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, paljonko aikaa myyjä on valmis käyttämään kustannusarvion työstämiseen – tavallisin syy yllättäviin rahamenoihin on liian nopeasti ja suuripiirteisesti tehty kustannusarvio. Yllättäviä kustannuksia voi syntyä myös pienistä parannuksista, joita matkan varrella tehdään. Valmiista mallistosta löytyvä talomalli, joka sopii suoraan tontille, on hyvä lähtökohta, mutta ei välttämättömyys. Tällaisissa tapauksissa voidaan nopeasti tarkistaa yleisellä tasolla maatöiden kustannusarvio sekä miettiä muita mahdollisesti syntyviä kuluja.
Jukkatalolla on vahva asiantuntemus ja kokemus kustannusarvioiden laatimisesta, ja tavoitteena onkin, että asiakas tietää aina tismalleen mistä budjetti koostuu. Jukkatalo antaa arvoa myyjiensä ammattitaidolle, osaamiselle sekä rehellisyydelle – siksi he osaavat ja uskaltavat myös kertoa, mikäli talohaaveet ja budjetti eivät kohtaa sekä ehdottaa vaihtoehtoista kokonaisuutta.
Vinkit omakotitalon rakentajalle
Laadittuasi toivomuslistan, ota yhteyttä Jukka-myyjään. Hän käy kanssasi toivomuslistasi läpi ja rakentaa yhdessä sinun kanssasi kustannusarvion. Ammattilaisina Jukka-myyjät osaavat neuvoa sinulle, minkälaisille asioille kannattaa varata rahaa. Esimerkiksi talopakettien päivityksille varataan tavallisesti hieman ylimääräistä, jotta uudesta kodista saadaan omannäköinen.
Toiveiden talon hinta koostuu monista pienistä ja suurista valinnoista, jolloin ammattitaitoinen myyjä on kullan arvoinen. Ammattitaitoinen myyjä auttaa sinua päättämään, mihin unelmien talossa kannattaa panostaa ja missä voit mahdollisesti säästää. Tulevassa kodissa kannattaa keskittyä niihin asioihin, jotka on hankala päivittää myöhemmin – tällaisia ovat esimerkiksi takka tai ikkunoiden koot.
Vinkit lyhyesti: