Yksilöllinen koti yhdessä tasossa

Naantalilaisten Vähä-Lassiloiden koti sijaitsee puistoalueeksi luokitellun, komean kuusimetsän kupeessa. Paikan rauhallisuus ja sijainti olivatkin tärkeimpiä tontin valintaan vaikuttaneita kriteerejä. Sopivaa tonttia etsittiin lähes kaksi vuotta. Samaan aikaan kartoitettiin talovalmistajien valikoimaa.

– Tilasimme kaikkien valmistajien katalogit tutkailtavaksi, yhteensä niitä oli varmasti metrin korkuinen pino. Ennen tontin löytymistä teimme kartoitusta vain puoliteholla, mutta tontin ostamisen myötä se muuttui lähes kokopäivätyöksi, perheen vanhemmat Maarika ja Juha Vähä-Lassila kertovat.

Vähä-Lassilan perhe uudenkarhean Jetta-kotinsa edessä.
Vähä-Lassilan perhe uudenkarhean Jetta-kotinsa edessä.

Omaa unelmakodin mallia etsittiin esitteiden lisäksi myös asuntomessuilta ja valmiiden kotikohteiden näytöistä. Mittavasta pohjatyöstä huolimatta perheelle sopivaa, valmista talomallia ei kuitenkaan löytynyt, mutta reissuilta saatiin runsaasti hyviä ideoita. Lopulta päätettiin, että uusi koti rakennetaan yksilölliseksi, omien suunnitelmien pohjalta. Hahmotelmia tehtiin ruutupaperille ja samalla pohdittiin sopivaa runkotoimittajaa.

Heti alusta saakka oli selvää, että perhe ei aio tarttua vasaraan rakennusprojektissa. Koti haluttiin saada täysin valmiiksi rakennettuna eli avaimet käteen -periaatteella toteutettuna, jolloin sille olisi mahdollista määritellä myös absoluuttinen hinta.

– Sellaista talotoimittajaa ja rakentajaa, joka lupaisi lopullisen ja pitävän hinnan projektille, ei tahtonut löytyä millään. Kun tapasimme Jetta-Taloja edustavan Juha Levon ja hänen suosittelemansa rakennusyrityksen Riveset Oy:n, palaset loksahtelivat paikoilleen. Omien suunnitelmien mukaan tehty talon runko päätettiin tilata Jetta-Talolta, ja rungon asensivat talotehtaan omat miehet. Siitä eteenpäin, aina talon valmistumiseen saakka, töitä jatkoi Riveset Oy.

Tilaa Jetta-Talon maksuton esite

Tilasuunnittelu ruokakomeron ehdoilla

Talon ulkonäköön, kokoon ja sen asemointiin tontille vaikuttavat kunkin paikan rakennusmääräykset. Alun perin tälle alueelle rakennettavien talojen edellytettiin olevan harjakattoisia, tiiliverhoiltuja ja väritykseltään ruskean sävyisiä.

– Menimme keskustelemaan yhteistyöhengessä Naantalin rakennusvirastoon, ja onneksi he päätyivät joustamaan runkovärityksen ja rakennusmateriaalin osalta. Harjakattomallista sen sijaan pidettiin ehdottomasti kiinni, mutta murrettu harja kuitenkin sallittiin, Juha kertoo.

Perheneuvottelujen jälkeen kodista päätettiin tehdä yksikerroksinen, L-mallinen ratkaisu, jolloin sisäpihasta saataisiin rauhallinen ja yksityinen oleskelupaikka. 168-neliöisessä talossa on viisi huonetta ja avokeittiö, joka on kodin keskiössä. Oikeastaan koko sisätilojen suunnittelu alkoi keittiöstä ja sen yhteydessä olevasta ruokakomerosta.

"Tilavassa komerossa on avohyllyjä lattiasta kattoon ja runsaasti tilaa säilyttää kodinkoneita, ruokaa ja juomia. Pöytäpinnat pysyvät nyt paremmin siisteinä olohuoneen yhteydessä olevassa avokeittiössä."

– Se on mahdottoman kätevä ratkaisu, ja siksi halusin sen ehdottomasti kotiimme! Tilavassa komerossa on avohyllyjä lattiasta kattoon ja runsaasti tilaa säilyttää kodinkoneita, ruokaa ja juomia. Pöytäpinnat pysyvät nyt paremmin siisteinä olohuoneen yhteydessä olevassa avokeittiössä, Maarika ihastelee.

Avokeittiön yhteydessä on ruokailutila ja sen jatkeena avara olohuone, josta on käynti vanhempien makuuhuoneeseen. Perheen lasten, 16-vuotiaan Aleksin ja 12-vuotiaan Aadan, huoneisiin mennään eteisen puolelta. Keittiön toisella puolella olevassa siivessä sijaitsevat tv-tila videotykkeineen sekä sauna ja suihkut. Siiven voi myös eristää rauhalliseksi tilaksi pariovien avulla, jolloin tv-huone muuntuu vaikkapa tilavaksi vierashuoneeksi. Sisäpihan puoleisista huoneista avautuvat suuret ikkunat terassille, joten sisätilat ovat hyvin valoisat ja ne tuntuvat jatkuvan ulos saakka. Talon siipien rajaama alue katettiin kokonaan terassikannella, minkä ansiosta suojainen ja kauniisti kalustettu sisäpiha upotettuine kylpypaljuineen on hyvin monikäyttöinen.

– Viime vuonna juhlimme Aleksin rippijuhlia ja meillä oli 50 vierasta. Terassin ovet olivat auki ja ihmiset olivat sekä sisällä että ulkona, eivätkä tilat tuntuneet lainkaan ahtailta, pariskunta muistelee.

Suunnittelu lähti liikkeelle keittiöstä ja sen viereen halutusta suuresta ruokakomerosta. Makuuhuoneet sijaitsevat L-mallisen talon toisessa siivessä, saunatilat suihkuineen ovat toisessa päädyssä.Suunnittelu lähti liikkeelle keittiöstä ja sen viereen halutusta suuresta ruokakomerosta. Makuuhuoneet sijaitsevat L-mallisen talon toisessa siivessä, saunatilat suihkuineen ovat toisessa päädyssä.

Tarkat suunnitelmat ja budjetti toivat levollisen mielen

Talon rakentaminen sujui ilman suurempia kommelluksia. Vaikka perhe ei osallistunut fyysiseen rakentamiseen, materiaalivalinnat, kilpailutus, hankinnat ja päätöksenteko veivät runsaasti aikaa päivittäin.

Vähä-Lassilat välttivät kuitenkin pahimman rakennusajan stressin, sillä he eivät olleet rakentamassa ensimmäistä taloaan. He tiesivät, että projekti sujuu huomattavasti jouhevammin ja paremmassa hengessä, kun sille laaditaan selkeä ja yksityiskohtainen yhteistyösopimus rakennusliikkeen kanssa sekä mahdollisimman tarkka budjetti. Jo tässä vaiheessa perhe oli palkannut avukseen vastaavan mestarin Petri Kieksin, joka auttoi sopimuksen laatimisessa. Sopimukseen haluttiin sisällyttää kaikki mahdollinen töpselinpaikoista työmaan siivoukseen ja lumenluontiin saakka. Tämä takasi sen, ettei kiistanaiheita syntynyt ja kaikki oli tarkistettavissa yhteisesti hyväksytystä sopimuksesta.

"Meillä ei ollut minkäänlaista kiirettä päästä muuttamaan, ja halusimme, että kotimme on rakennettu huolellisesti ja tehty jokaista listaa myöten valmiiksi, kun muutamme sinne."

– Tällaisiin sopimuksiin on aina kirjattava myös rakennusaika ja myöhästymisklausuuli. Kehotimme heitä kuitenkin laittamaan siihen niin pitkän rakennusajan, kuin he oikeasti tarvitsevat, että talo varmasti valmistuu siinä ajassa. Meillä ei ollut minkäänlaista kiirettä päästä muuttamaan, ja halusimme, että kotimme on rakennettu huolellisesti ja tehty jokaista listaa myöten valmiiksi, kun muutamme sinne, pariskunta kertoo.

Sisäpiha on suurimmaksi osaksi katettu terassikannella, jolloin se on hyvin helppohoitoinen ja monikäyttöinen oleskelutila. Siellä syödään pienen katoksen alla, vilvoitellaan löylyjen välissä, grillataan ja käydään paljussa nautiskelemassa.Sisäpiha on suurimmaksi osaksi katettu terassikannella, jolloin se on hyvin helppohoitoinen ja monikäyttöinen oleskelutila. Siellä syödään pienen katoksen alla, vilvoitellaan löylyjen välissä, grillataan ja käydään paljussa nautiskelemassa.

He painottavat myös läsnäolon ja valvonnan merkitystä. Työmaalla käytiin kolme kertaa päivässä katsomassa, miten projekti etenee ja oliko siellä ratkaistavia ongelmia. Maarika kirjoitti vielä varmuuden vuoksi puhelinnumeronsa suurin kirjaimin keskeneräiselle seinälle, että rakennusmiehet soittaisivat heti tarvittaessa.

– Emme voi kyllin kehua Juha Levon huolenpitoa sekä Rivesetin ammattitaitoisia ja luotettavia rakennusmiehiä. Yhteistyömme sujui täydellisesti, ja heidän ansiostaan nukuimme yömme rauhassa, pariskuntaa kehuu.

"Kodissamme on maalämpö ja siihen liitetty viilennys kesähelteille."

Maarika piti projektin budjettia tiukasti hallussaan, eikä matkan varrella tullut lainkaan yllätyksiä tai ylityksiä. Hän vinkkaa, että kaikki hankinnat kannattaa aina kilpailuttaa. Lisäksi keskittäminen, kuten kaikkien kiinteiden kalusteiden tilaaminen yhdestä ja samasta paikasta, tuo huomattavia säästöjä. Nyt, muutaman vuoden asumisen jälkeen, kodista ei ole löytynyt kohtaa, joka olisi jäänyt harmittamaan. Itse asiassa käyttökokemukset ovat osoittaneet, että koti on juuri sellainen kuin alussa haaveiltiin. Myös runkotoimittajan lupaukset varsin energiatehokkaasta talosta pitävät täysin paikkansa.

– Talo on verrattavissa lähes passiivitaloon. Se on niin tiivis, ettei lämpövuotoja ole. Kodissamme on maalämpö ja siihen liitetty viilennys kesähelteille. Sähkönkulutus onkin vuositasolla todella kohtuullinen, vain noin 15 000 kWh. Kotimme on toiveidemme täyttymys!


 
Julkaistu
6.5.2019