Toimiva ja kaunis piha ilahduttaa jokaisena vuodenaikana

Löydä sähkömies -palvelu kysyi äskettäin omataloyhtiö.fi- ja puutarha.net -sivustojen käyttäjiltä pihapiirin sähköistystarpeista. Kyselyyn vastasi kaikkiaan lähes tuhat henkilöä.

Pihan valaistuksen luonne on muuttunut. Pelkän valon antamisen
sijaan valolla pyritään samalla korostamaan esimerkiksi pihan kasveja tai
näyttäviä yksityiskohtia.

Pihan valaistuksen luonne on muuttunut. Pelkän valon antamisen sijaan valolla pyritään samalla korostamaan esimerkiksi pihan kasveja tai näyttäviä yksityiskohtia.

Piha-alueiden valaistus kuntoon

Sähköistyksen ykköskohteeksi nousi tarve pihan kulkureittien valaisemisesta. Kun viime talven lonkkia särkenyt liukkaus on vielä hyvässä muistissa, tämän valinnan ymmärtää hyvin. Yhdistelmä pimeys ja liukkaus on pelottava. Vaikkei valaisemisella saa liukkautta pois, niin ainakin jääalueet nähdessään voi todennäköisesti liikkua vähemmin kolhuin.

Yllättävä tulos kyselystä tähän aiheeseen liittyen oli, että pihakäytävien sulanapitoa sähköistyksen keinoin ei kuitenkaan nähty – ainakaan tämän kyselyn vastausten perusteella - kovinkaan tärkeäksi. Se on kuitenkin varteenotettava keino estää tapaturmia omalla pihalla!

Valaistukseen liittyi toinenkin piha-alueiden sähköistystarve, nimittäin valaistuksen liiketunnistin. On energian tuhlausta pitää pihan yleisvalaistusta koko ajan päällä. Kun asennutetaan liiketunnistimet, valot syttyvät silloin, kun joku pihalla liikkuu ja sammuvat sitten, kun laitteisto ei liikettä havaitse.

Kyselyyn vastaajista monet kokevat tarpeelliseksi valaista myös istutukset. Ne pääsevätkin oikeuksiinsa kaikkina vuodenaikoina hyvin valaistuina.

Yhä useammat ripustavat syksyn pimeiden tultua ja viimeistään joulun alla koristevaloja pihalle, terassille tai parvekkeelle. On kätevää, jos ulos on tätä varten asennutettu pistorasia. Se on tarpeen myös ulkorakennuksissa ja mm. silloin, kun pihalla halutaan käyttää sähköisiä työkaluja. Mitä vähemmän joutuu turvautumaan jatkojohtoihin, sitä turvallisempaa on sähkön käyttäminen piha-alueillakin.
 

Kulkureittien valaistus voidaan toteuttaa monella eri tavalla.Kulkureittien valaistus voidaan toteuttaa monella eri tavalla.

Sähköistyksellä huvia ja hyötyä pihaan

Talvella tarvitaan auton moottorin lämmitystä ja tätä varten sähkötolppa, jonka reilut kuusi prosenttia vastanneista tiesi pihan sähköistyksen kohteeksi. Sähköauton latauspiste oli vielä harvan tarvelistalla. Sähköautojen yleistyminen edellyttää kuitenkin, että kotona ollessa voi auton akuston ladata.

Ruuan laittaminen ulkona on huoletonta ja hauskaa. Ja vielä hauskempaa se on, jos on käytettävissä sähkövirtaa keittämiseen, paistamiseen ja vatkaamiseen. Nyt kannattaa kutsua ammattilainen paikalle asentamaan ulko-olosuhteisiin sopivia pistorasioita kesäkeittiöön.


 

Sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle

Kysyimme, milloin sähköasentaja on viimeksi käynyt tekemässä uusia tai korjaamassa vanhoja sähköistyksiä piha-alueilla. Kolmasosa vastaajista kertoi näin tapahtuneen viimeisten 2-4 vuoden sisällä. Viidennes totesi, ettei ole käynyt koskaan. Kymmenen prosenttia tiesi, että piha-alueilla on sähköasentaja tehnyt töitä viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Jos toimiva, viihtyisä piha on unelmasi, sähköistyksellä voi ainakin osittain sitä toteuttaa. Yksi asia vielä: älä vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta, vaan pyydä sähkömies käymään, ideoikaa yhdessä, mutta jätä asennustyö ammattilaisen tehtäväksi.


 
Päivitetty
26.4.2019