Tee keittiöstäsi ekologisempi – 5 vinkkiä

Ympäristön ja kestävän kehityksen huomioiminen on yhä tärkeämpää. Keittiö on kodin sydän myös tässä asiassa; keittiön kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä, ja keittiö on se paikka, jossa ympäristöä kuormittavaa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään.

Näillä viidellä vinkillä voit tehdä keittiöstäsi ympäristöystävällisemmän.

VINKKI 1: Säilytä oikein

Kotitalouksissa syntyy ruokahävikkiä jopa 25 kg henkilöä kohden joka vuosi.* Hävikkiä voi vähentää jo kaupassa; osta vain tarpeeseen.

Elintarvikkeiden ikää voi pidentää kotona säilyttämällä niitä oikein. Esimerkiksi A la Carten Urban-vihanneslaatikossa säilyvät niin leipä kuin suuri osa vihanneksista ja hedelmistä paremmin kuin pöydällä tai jääkaapissa.

Kurkkaa täältä myös kokki Hanna Gullichenin 10 kätevää vinkkiä hävikin vähentämiseksi kotona!
 

*lähde: Luonnonvarakeskus

VINKKI 2: Lajittele oikein

Lajittelu on yksi helpoimpia tapoja kantaa vastuuta ympäristöstä. Vielä helpompaa se on, kun teet keittiöön tai kodinhoitohuoneeseen lajittelupisteen, jossa on oma paikkansa muoville, metallille, paperille, ruoantähteille ja muille jätteille.

Lajittelu on helppoa, kun eri materiaaleille on mietitty astiat jo keittiötä suunnitellessa. Keittiömaailman valikoimasta löytyy lukuisia vaihtoehtoja.Lajittelu on helppoa, kun eri materiaaleille on mietitty astiat jo keittiötä suunnitellessa. Keittiömaailman valikoimasta löytyy lukuisia vaihtoehtoja.

VINKKI 3: Valitse keittiö, joka kestää

Keittiö on investointi, jonka haluaa kestävän aikaa ja elämää. Panosta laadukkaisiin materiaaleihin ja mekanismeihin, sillä laadukas keittiö kestää kymmeniä vuosia, eikä sitä tarvitse remontoida jo muutaman käyttövuoden jälkeen.

Valitse keittiöön ilmeeltään ajattomia materiaaleja. Persoonallisuus tulee jo luonnostaan keittiön varusteista ja henkilökohtaisista esineistä. Niitä on helpompi vaihtaa, kun mieli ja trendit muuttuvat.

VINKKI 4: Valitse vastuullinen keittiö

Sillä, mistä uuden keittiösi hankit, on merkitystä. Sinulla on oikeus tietää keittiön alkuperä ja tuotantotapa. A la Carte- ja Petra-keittiöitä valmistavan Novart Oy:n tuotepäällikkö Eeva Kokkonen pitää kestävän kehityksen kysymyksiä erittäin tärkeinä keittiövalmistajalle.
- Puu on tärkein raaka-aineemme ja on erittäin tärkeää, että toimittajamme noudattavat vastuullista metsäpolitiikkaa. Novartille myönnetyt sertifikaatit kertovat panostuksestamme materiaalien vähäpäästöisyyteen ja turvallisuuteen.
 

VINKKI 5: Valitse kotimainen keittiö

Kotimainen keittiö on kestävä valinta.

- A la Carte- ja Petra-keittiöt ovat Avainlippu-tuotteita. Keittiöt valmistetaan Nastolan tehtaalla, työllistämme Suomessa, eivätkä kuljetusmatkat ole pitkiä, Kokkonen kertoo.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Päivitetty
17.6.2019