Kiinnostaisiko sinua aurinkoenergian hyödyntäminen?

Biolanin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan joka toinen omakotiasuja kertoo olevansa kiinnostunut uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Kuitenkin vasta joka kymmenes suomalaisista omakotiasujista hyödyntää aurinkoenergiaa kotinsa sähköntuotossa. Mikä sitten on pielessä, ettei taivaalta ilmaiseksi loimottava energia valtaa asemaa voimakkaammin?

* Kyselyyn vastasi 913 omakotiasujaa.

Vaikka kyseessä ei olekaan vuosikymmeniä vanha energiantuottomuoto, niin kyllä nykyisillä sähkönhinnoilla pitäisi olla jo erilaisissa määrissä! Meillä Suomessakin on jo monta toimijaa touhuamassa asian ympärillä. Ehkä se onkin tuonut runsaudenpulan ja omakotiasuja menee päästään pyörälle eri vaihtoehtojen myllerryksessä? Mutta kuten kyselymmekin tulokset kertovat, niin kiinnostus on kasvussa ja se näkyy esimerkiksi messukohtaamisissa, Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala toteaa.

Hankintakynnystä nostavat Biolan Ekoasumisen mukaan matala tietotaso sekä erilaisten järjestelmien vertailun hankaluus.

Uusiutuvan aurinkoenergian hyötykäyttö kiinnostaa suomalaisia omakotiasujia!Uusiutuvan aurinkoenergian hyötykäyttö kiinnostaa suomalaisia omakotiasujia!

Kenelle aurinkoenergia sopii ja kenelle ei?

Periaatteessa aurinkoenergia sopii kaikille. On kuitenkin tekijöitä, joiden vuoksi aurinko on joillekin hyödyllisempi ja tuottavampi kuin toisille. Omakotiasujien suurin toive liittyy sähkön tuottamiseen aurinkoenergian avulla. Kun käyttövettä ei lämmitetä, niin ratkaisu on aurinkopaneelit eivätkä aurinkokeräimet.

Asunto lämpimäksi, käyttövesi kuumaksi ja sähköä töpseleistä - nämä 3 toivetta haluaisivat kyselyyn vastanneet omakotiasujat aurinkoenergian avulla toteuttaa!

Ensimmäiseksi kannattaa kaivaa esille oma sähkölasku. Sieltä näkee sähkön vuosikulutuksen. Jos vuositason kulutus on 10 000 kilowattia tai alle, on hyvin todennäköistä, että aurinkopaneelit eivät nykyisillä sähkönhinnoilla tuota investointia takaisin. Toki silloinkin kyseessä on ekoteko ja ponnistus ilmastonmuutosta vastaan. Kun vuosikulutus nousee yli 15 000 kilowatin, aurinkopaneelien asennus on varmasti tuottava toimenpide, Hakala kertoo.

Jos vuosikulutus on 15 000 kilowattia, niin kannattaa hankkia 8 paneelia. Lisäksi on hankittava 3 kilowatin invertteri, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi ja kuljettaa energian sähkökaapin kautta töpseleihin. Investoinnin kokonaishinta on noin 6 000 euroa. Takaisinmaksuaika pyörii nykyisillä sähkönhinnoilla siinä 17 vuoden tietämissä.

Tämä on suuruuden ekonomiaa. Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on. Jos omakotitalon vuosikulutus on 20 000 kilowatin tasoa, tarvitaan 10 paneelia. Kokonaishinta noin 7 000 euroa ja takaisinmaksuaika 15 vuoden paikkeilla, Hakala toteaa.

Montako paneelia sinä tarvitsisit katollesi?Montako paneelia sinä tarvitsisit katollesi?

Millainen paneeli katolle sitten laitetaan?

Perustoiminta kaikissa aurinkopaneeleissa on sama; napataan aurinkoa taivaalta ja siirretään se sähkönä töpseleihin. Aurinkopaneelien välillä on kuitenkin eroja, jotka on hyvä ottaa huomioon.

– Ennen kuin päädyimme Biolanilla tiettyihin paneeleihin, kävimme läpi 2000 ympäri maailmaa toimivaa paneelivalmistajaa. Asiantuntijamme valitsivat 40 ja näistä seitsemälle parhaalle lähetimme tarjouspyynnöt. Viisi vastasi ja yhden valitsimme. Valintamme perustui siihen, että SolarThor-paneelit on suunniteltu ankariin olosuhteisiin - ja niitä meillä riittää erityisesti talvella. Paneelien pitää kestää pakkasta ja lunta, Hakala kertoo.

Parhaat aurinkopaneelit kestävät myös suolaisen meri-ilmaston ja myrskyn jumputuksen. Ilmaston ääriolosuhteet ovat Suomessakin muuttuneet ja kesällä voi taivaalta sataa isojakin rakeita. Biolan Ekoasuminen Oy tarjoaa kestävät ja kattavat aurinkoenergiajärjestelmät aurinkolämmön ja -sähkön hyödyntämiseen!

Biolan Ekoasuminen luo voimaa auringosta

SolarThor-paneelit kestävät lumikuormaa 1000 kg neliötä kohden - ja niiden pinta kestää golfpallon kokoisen rakeen kuuron!

Onko isoisoisän istuttama kuusi kaadettava?

Aurinkoenergian hyödyntäminen edellyttää luonnollisesti aurinkoa. Jos isoisän istuttama kuusi varjostaa katolla olevaa panelia, niin puu on valitettavasti poistettava. Matalammat kasvit ja pusikot eivät haittaa, mutta rakennuksen ympärillä kasvava tiheä puusto sen sijaan tuo varjoja katollekin.

Sähköä saadaan vain, jos katolle paistaa aurinko mahdollisimman esteettömästi.

Paneelien kyvyssä ottaa aurinkoa kiinni on eroja. Kun auringon säteily osuu kennoon, niin osa siitä kulkeutuu kennon lävitse muuttumatta sähkövirraksi. Uudet PERC-paneelit toimivat eri tavoin. PERC-kenno toimii kuin peili; niissä on erityinen heijastuspinta, joka heijastaa läpimenevän auringonsäteilyn takaisin kennoon ja tuottaa näin toisella kierroksella lisää säteilyä hyötykäyttöön! PERC-kennot toimivat hyvin vähäisemmässäkin auringonvalossa, ovat tehokkaampia ja niillä on korkeampi hyötysuhde. PERC-paneeleita käytetään myös teollisuuden, kaupan ja maatalouden energiaratkaisuissa.

Aurinkopaneelien hankkijan muistilista:

Muista nämä asiat, kun olet hankkimassa aurinkopaneeleita:
1. Tarkista, että tontille ja katolle paistaa kunnolla aurinko; lappeen paras suunta on etelä.
2. Tarkista katon kunto. Parhaat paneelit kestävät 30–40 vuotta, joten myös katon niiden alla pitää kestää.
3. Valitse paneelit, joissa on sekä tuotto- että tuotetakuu ja varmista, että ne täyttävät vaaditut IEC-standardit!
4. Ihan jokaiselta tee se itse -mieheltä asennus ei onnistu, joten hommaa ammattilaiset tekemään työt.
5. Sähköasennukset tulee teettää valtuutetulla sähköasentajalla.


Ammattilaiselta työt sujuvat - takuulla!Ammattilaiselta työt sujuvat - takuulla!

Haluatko tietää enemmän?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Biolan Ekoasumisen aurinkoenergian asiantuntijat ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Tilaa myös ilmaiset esitteet kotiisi, niin saat lukea aiheesta enemmän!

Biolan on suomalainen perheyritys, jonka 45-vuotinen historia perustuu kiertotalouden luomiseen ja hyödyntämiseen. Biolanin koko liikeidea toteutetaan kestävän kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen ehdoilla. Biolan pyrkii tuotteillaan vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Biolanin nimi tulee sanoista biologinen lannoitus. Tänä päivänä tuotevalikoima kattaa kierrätysraaka-aineita hyödyntävät puutarha- ja huonekasvituotteet, kuivakäymälät, kompostorit, ympäristöystävälliset jätevesijärjestelmät, aurinkoenergiaratkaisut sekä muut ekoasumisen tuotteet.

www.biolan.fi

 
Päivitetty
9.4.2019