Kuinka remonttitöistä voi laskuttaa?

Kotitalouksilla, yksityishenkilöillä ja taloyhtiöillä on usein monenmoista pientä remonttia, jotka vaativat tekijää. Työ saattaa olla niin pieni, että sen kilpailuttaminen isoilla rakennusyrityksillä tuntuu hankalalta, helpompi olisi palkata suoraan tuttu osaava remonttimies tai -nainen hoitamaan homma kerralla kuntoon. Palkanmaksu saattaa kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa.

Haasteet ovat samat myös toisin päin: Monella remonttitaitoisella osaajalla saattaisi olla tiedossa keikkaa kausittain vaikka jonoksi asti, mutta sesonkipainotteisen työn tai satunnaisten keikkojen takia ei viitsisi perustaa yritystä. Asiakkaat kuitenkin kaipaavat tehdystä työstä laskua jo muun muassa sen takia, jotta teetetystä työstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Kevytyrittäjyys on sekä toimeksiantajaa että työntekijää palveleva ratkaisu. Kevytyrittäjyys tarkoittaa uutta joustavaa työnteon muotoa, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä laskuttaa tekemästään työstä yksityishenkilönä, ilman toiminimeä – siis ilman y-tunnusta. Kevytyrittäjä toimii yrittäjän tavoin itsenäisesti, mutta hän on ulkoistanut laskuttamiseen liittyvän byrokratiansa laskutuspalvelulle.

Toimeksiantaja eli kevytyrittäjän asiakas saa tehdystä työstä vain yhden laskun, joka hänen pitää maksaa. Laskutuspalvelu huolehtii kaikesta muusta paperityöstä sekä erinäisten maksujen ja verojen pidättämisestä ja tilittämisestä sekä tietysti myös ilmoituksista muun muassa tulorekisteriin. 

Tilaa sähköinen kevytyrittäjyysopas veloituksetta

Kevytyrittäjyysopas kokoaa yksiin kansiin kaikki perustiedot siitä, mitä kevytyrittäjyys on ja kenelle se sopii.

Opas sisältää mm. vastaukset kysymyksiin:

  • Mitä on kevytyrittäjyys?
  • Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?
  • Toiminimi vs. kevytyrittäjyys - mitä eroa näillä on?
  • Kuinka myyt osaamisesi asiakkaalle?
  • Kuinka kevytyrittäjyys toimii ja mitä se maksaa?


Kuka voi ryhtyä kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä lähes kuka tahansa ja millä ammattitaustalla tahansa, kunhan on halukkuutta tehdä jotain, mitä monet muut eivät jaksa tai osaa tehdä – esimerkiksi vaikkapa pieniä korjaus- ja remonttitöitä! Jos työn tekeminen vaatii jotakin erityistä lupaa, pitää siitä toimittaa todistuskopio laskutuspalveluun.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa oman osaamisen myynnin riskittömästi. Näin omaa verkostoa ja asiakaskuntaa voi kasvattaa pikkuhiljaa samalla kun tarkastelee sitä, riittäisikö asiakkaita täysipäiväiseen kevytyrittäjänä tai yrittäjänä työskentelyyn. Eli suomeksi: onko juuri sinun liikeideallesi kysyntää ja kaivataanko sinun ammattitaitoasi omalla alueellasi.

Kokonaisuudessaan rakennusalalla töiden itsenäinen tekeminen on yleistä ja usein toivottua sekä työn teettäjän että tekijän puolesta – ei siis mikään ihme, että kevytyrittäjyys on alalla suosittua. 

Sopiiko kevytyrittäjyys sivutoimiseen työntekoon?

Kuten jo aiemmin mainittiin, kyllä sopii! Moni tekee sivutöitä saadakseen hieman lisätuloja tai tienatakseen taskurahaa mukavalla harrastuksella, mutta toisille sivutoiminen yrittäjyys on keino kokeilla, voisiko oma unelma kantaa niin, että siitä voisi tulla päätyö.

Tähän kevytyrittäjyys on usein luonteva vaihtoehto, sillä näin voi joustavasti ja ilman riskejä kokeilla omaa liikeideaa. Usein jopa omasta lähipiiristä löytyy apukäsiä tarvitsevia ihmisiä, jotka mielellään ottaisivat taitavan ammattilaisen apua vastaan. 

Oikeuttaako kevytyrittäjän tekemä työ kotitalousvähennykseen?

Kyllä, myös kevytyrittäjän asiakas voi laittaa laskun kotitalousvähennykseen, mikäli tehty työ vastaa kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työnkuvaa.

Tällaisia ovat verottajan ohjeiden mukaan esimerkiksi erilaiset kunnossapito- ja perusparannustyöt, kuten sisäpintojen maalaus, tapetointi sekä lattiapintojen korjaus tai uusiminen.

Miten kevytyrittäjyyden voi aloittaa?

Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei edellytä suuria toimenpiteitä. Toisin kuin toiminimen perustaminen, laskutuspalvelun käyttöönotto ei vaadi erillistä perustamisilmoitusta tai rekisteröitymistä Kaupparekisteriin. Esimerkiksi UKKO.fi-palvelun käyttöönotto tapahtuu suoraan palvelun sivuilla, eikä se sido käyttäjää mihinkään. Halutessaan palvelua ja laskulomaketta pääsee siis tutkimaan jo ennen kuin laskutettavaa on.

Kevytyrittäjän ei myöskään tarvitse miettiä kausiveroilmoituksen tekemistä, sillä verot joka laskutussummasta tilittää automaattisesti laskutuspalvelu käyttäjän sähköisesti toimittaman verokortin mukaisesti. Kevytyrittäjä ei siis ole myöskään kirjanpitovelvollinen, mutta omaa laskutushistoriaa voi seurata vaivatta omasta profiilistaan.

KYSY LISÄTIETOJA, SOITA, LÄHETÄ VIESTI TAI LUE LISÄÄ »

Mitä kevytyrittäjyys on?

Kevytyrittäjyys on joustava työnteon muoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan jo ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä laskuttaa tekemästään työstä yksityishenkilönä, ilman toiminimeä – siis ilman omaa y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään, eikä siihen liity juoksevia kuukausimaksuja tai liittymiskuluja. Palvelua voi käyttää vain yhden keikan tekemiseen tai sitten jatkuvaan, vaikkapa kokoaikaiseen toimintaan.

KOKEILE KEVYTYRITTÄJYYTTÄ 
Päivitetty
29.3.2019