• Etusivu
  • Rakentaminen

Ympäristöministeriö myöntää tukea puurakentamisen käyttäjälähtöisiin ratkaisuihin – haku käynnissä huhtikuun loppuun asti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2019
13_P_119173_1.jpg

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma on avannut uuden rahoitushaun Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmassaan. Huhtikuun loppuun asti käynnissä olevassa haussa tukea voi hakea hankkeisiin, jotka selvittävät puun mahdollisuuksia käyttäjälähtöisissä rakentamisen ratkaisuissa.

Tukiohjelman toisen hakukierroksen tavoitteena on kannustaa tutkimuslaitoksia, yksityisiä ja julkisia organisaatioita sekä yrityksiä perehtymään rakentamisen prosesseihin, materiaaleihin ja muihin tilojen käyttäjiin vaikuttaviin tekijöihin sekä tuottamaan tietoa käyttäjälähtöisyyden parantamiseksi.

"Myönnämme tukea hankkeille, jotka esimerkiksi tutkivat, miten eri rakennusmateriaalit vaikuttavat ihmisiin. Toivomme näkevämme hankkeita, jotka kartoittavat, miten puusta voidaan suunnitella ja toteuttaa hyviä koteja sekä työ- ja vapaa-ajanviettopaikkoja. Haluamme saada tietoa myös siitä, miten asumisen tarpeet kehittyvät ja miten puu materiaalina voisi vastata tulevaisuuden haasteisiin ", sanoo puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino.

Käyttäjälähtöisten ratkaisujen hankkeissa voidaan tutkia tai kehittää esimerkiksi:

  • käyttäjiin fysiologisesti ja psykologisesti vaikuttavia puurakentamisen ratkaisuja
  • rakennusten sisäympäristön laadun seurantaa, rakentamisen laadullisia prosesseja ja kosteusturvallisuutta, sekä haitallisten aineiden hallintaa rakentamisessa
  • ekologisten tuotteiden, ympäristömerkittyjen tuotteiden ja kuluttajien ympäristötietoisuuden vaikutusta kuluttajien ja yritysten käyttäytymiseen
  • rakennusten käyttäjien parempaa huomioimista sekä elämänkaariajattelun ja muuntojoustavuuden huomioimista rakennussuunnittelussa.

Tukea voi hakea 30.4.2019 saakka.

Puurakentamisen ratkaisujen kehittäminen kiinnostaa organisaatioita

Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman tavoitteena on edistää puun käyttöä rakentamisessa – puun käyttö alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä ja puun käytön lisääminen on tehokas keino saavuttaa ilmastotavoitteet.
Tukiohjelman ensimmäinen rahoituskierros käynnistyi syksyllä 2018 teemalla puurakentamisen digitaaliset ratkaisut. Ensimmäisellä kierroksella ympäristöministeriö myönsi 11 hankkeelle yhteensä lähes 800 000 euroa tukea. Tukiohjelman ensimmäisen kierroksen hankkeet ovat parhaillaan käynnissä.

"Jo ensimmäisen hakukierroksen aikana huomasimme, että monet eri organisaatiot haluavat nyt kehittää innokkaasti puurakentamisen ratkaisuja. Tavoitteena on, että tukiohjelman kautta syntyisi uusia innovaatioita ja arvokasta tietoa puun käytöstä rakentamisessa", ohjelmapäällikkö Heino sanoo.

Ohjelman kolmas hakukierros käynnistyy kesällä 2019. Tuolloin tukea voi hakea puurakentamisen kiertotalouden ratkaisuihin, kuten puun kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön liittyvän osaamisen kehittämiseen ja materiaalitehokkaisiin rakennustapoihin.

Tukiohjelma jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Kokonaisuudessaan tukiohjelmassa myönnetään tukea enintään 2,5 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

Petri Heino
Ohjelmapäällikkö
Ympäristöministeriö
0295 250 203
petri.heino@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 26.03.2019

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Loviisa kaupunkinäkymä
Loviisa on kuningattaren kaupunki
Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik teki laajan kiertomatkan valtakuntansa itäiseen osaan eli Suomeen 1752. Tuolla matkalla hän nimesi entisen Degerbyn kaupungin Loviisaksi puolisonsa kunniaksi. Jos Loviisan alue oli viehättävä jo tuolloin, millainen se on tänä päivänä ja mitä Loviisalla on tarjottavanaan?
20097_17608.jpg
Valkeakosken asuntomessuilta vinkkejä piharakentamiseen
Heinäkuun 10. päivä avautuvilla asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamistyönäytöksistä.– Messututkimuksistamme ilmenee, että yhä suurempi osa asuntomessukävijöistä on kiinnostunut erityisesti piharakentamisesta. Lähes viidennes messuvieraista ilmoittaa messuille tulonsa syyksi piharakentamisen. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, joten asuntomessuilla tarjotaan tänä vuonna muun muassa ensimmäistä kertaa piharakentamisen neuvontapalvelua. Maksuttomalta pihaklinikalta saa vinkkejä niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Keskiviikkoisin ja lauantaisin messuilla järjestetään puolestaan terassien rakentamistyönäytöksiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.Uutta on myös Viherympäristöliitto ry:n, Viheraluerakentajat ry:n ja Viheraluesuunnittelijat ry:n kanssa yhteistyössä kehitetty pihakonsepti, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön osassa tämän vuoden messukohteita. Konseptia sovelletaan kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari 119), 25 (Mustarastas) ja 37 (Onska), joiden pihanäytteilleasettaja esittelee kohteiden piharatkaisuja ulkonäyttelyalueella.
20233_81163.jpg
Uskoisitko? Hanojen vaihto maksaa itsensä takaisin nopeammin kuin ikkunoiden vaihto
Ympäristön kannalta ei ole samantekevää, miten peset kädet tai tiskaat astiat. Eniten energia kuluttavat keittiö- ja suihkuhanat. Siksi jokaisella suihku- tai käsitiskikerralla voidaan myös tuhlata tai säästää. Hanojen vaihtaminen energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin on helppo ja nopea tapa parantaa kylpyhuoneen, keittiön ja koko kodin ekologista kestävyyttä.Tiesitkö, että lämmin käyttövesi muodostaa vähintään 20 % tavallisen omakotitalon energiakuluista? Hanojen vaihtaminen energiatehokkaampiin voi maksaa itsensä takaisin nopeammin, kuin esimerkiksi ikkunoiden vaihto.
20115_25716.jpg
3. Paineellinen vesi ja kuivakäymälä
Kun käyttövesi otetaan sähköpumpulla kaivosta, järvestä tai suoraan vesijohtoverkosta, vettä kulutetaan selvästi enemmän, ja jätevedet on myös käsiteltävä tehokkaammin. Kiinteistöllä käytetään vedetöntä käymäläratkaisua ja käsiteltäviksi jäävät ainoastaan pesuvedet.
201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
20183_52061.jpg
Höyrynsulku ja lämmön-eriste samassa levyssä
Kotimaiset Finnfoamin valmistamat FF-PIR-eristeet soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi saunan kuumissa ja kosteissa tiloissa. Ohuilla ja tehokkailla FF-PIR-eristeillä tilat saadaan maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, eli nopeasti lämpeneväksi ja lämmönpitäväksi.Levyt asennetaan suoraan seinän runkorakenteeseen, joka voi olla kiviseinä tai puurunko. FF-PIR-eristeiden käyttölämpötila on -50…+120˚C, mutta hetkellisesti ne kestävät jopa yli +200˚C asteen lämpötiloja. Näin ollen tuotetta on turvallista käyttää saunassa.Saunaan soveltuvat ensisijaisesti FF-PIR SAUNA (30 x 600 x 1200 mm, ympäritäyspontattu) tai FF-PIR 30 ALK (30 x 600 x 2400 mm, ympäritäyspontattu). Myös muut eristepaksuudet soveltuvat käytettäväksi saunan lämmöneristeenä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton