• Etusivu
  • Talo

Eristyksen suomalainen edelläkävijä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 24.01.2023
20193_56915.jpg

Palo- ja kosteusteknisesti turvalliset FF-PIR-eristeet soveltuvat käytettäväksi P1-paloluokan rakennuksissa ja niillä on ympäristöministeriön asetuksen mukainen VTT:n sertifikaatti.

Finnfoam Oy:n valmistamat homehtumattomat lämmöneristeet luovat perustan ympäristöystävälliselle ja kosteusteknisesti turvalliselle rakentamiselle. Innovatiivinen toisen sukupolven johtama perheyritys on aina ollut edelläkävijä ympäristöasioissa niin omilla tuotteillaan kuin toiminnassaan.

Finnfoamin valmistamat homehtumattomat ja vikasietoiset lämmöneristeet mahdollistavat rakennuksille pienen käytönaikaisen hiilijalanjäljen rakenteellisen energiatehokkuuden kautta. Rakennusten päästöistä jopa 70 prosenttia syntyy käytönaikana ja minimoimalla lämmityksen ja jäähdytyksen tarpeet rakenteellisella energiatehokkuudella, eli hyvin lämmöneristetyllä vaipalla, on tänä päivänä - ja erityisesti tulevaisuudessa - tärkeää.

Ympäristöystävällisyys näkyy myös tuotannon kehityksessä. "Yli 30 vuoteen Finnfoamin tuotannostamme ei ole tullut jätettä vaan kaikki levyjen työstöjäte ja sekundalevyt on kierrätetty tuotantomme kierrätyslinjoilla takaisin raaka-aineeksi - kyse on siis vain halusta. 2000-luvun alussa olimme ensimmäinen valmistaja maailmassa, joka siirtyi käyttämään koko tuotannossaan hiilidioksidia ponneaineena jalokaasujen sijaan" Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen kertoo.

FF-PIR 120 ALK
FF-PIR 120 ALK

Viime vuosina monissa alan toimijoiden puheenvuoroissa on vähätelty tehokkaan lämmöneristämisen merkitystä, vedoten tulevaisuuden muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Rakenteellinen energiatehokkuus eli hyvä lämmöneristys on kuitenkin tulevaisuudessakin rakentamisen tärkeimpiä perusasioita ja sen merkitys vain korostuu, kun pyritään saavuttamaan alhainen hiilijalanjälki tinkimättä asumismukavuudesta ja hyvästä sisäilmasta. Lämmöneristeet toimivat molempiin suuntiin: kesällä hyvä lämmöneristystaso taso laskee jäähdytystarvetta merkittävästi.

Kesien lämmetessä ja rakennuksia jäähdytettäessä vesihöyrynvirtaussuunnat vaihtelevat vuoden aikojen mukaan. Näissä olosuhteissa käytettävien lämmöneristeiden tulee toimia oikein. "Kosteusteknisen turvallisuuden takia esimerkiksi Etelä-Euroopassa markkina-alueen mukaan seinien ja kattojen lämmöneristeistä 60-80 prosenttia on homehtumattomia muovipohjaisia lämmöneristeitä. Finnfoamin lämmöneristevalikoima kattaa kaikki nämä vikasietoiset ja homehtumattomat lämmöneristeet: Finnfoam (XPS), FF-EPS ja FF-PIR -eristeiden kanssa ei ole riskiä kosteuden tiivistymisestä höyrynsulun väärälle puolelle" Nieminen summaa.

Finnfoam varmistaa rakenteiden pitkäikäisyyden

Lähes 40-vuotiaan perheyrityksen juuret ovat syvällä roudassa. Rakennusten routasuojaus onkin yksi rakentamisen tärkeimpiä perusasioita, mutta samalla lämmöneristeelle rankimpia käyttökohteita, jossa Finnfoam- eli XPS-eristeet ovat parhaimmillaan. Kunnolla toteutetun routaeristyksen ensisijainen tavoite onkin taata rakenteiden kestävyys kaikissa olosuhteissa. Tämä tavoite vaatii toteutuakseen juuri oikeanlaisen eristeen.

-Terassien sekä muiden piharakenteiden osalta voi helposti käydä niin, että tämä vaihe jää vähemmälle huomiolle tai unohtuu kokonaan. Näin saattaa tapahtua, kun harhaudutaan ajattelemaan, että ollaan niin sanotusti rakentamassa vain jotain pienempää. Tosiasia kuitenkin on, että jos tekee kerralla kunnolla, niin säästyy jokavuotiselta korjaustyöltä, alustaa rakennusinsinööri Diana Ponkkala.

Ponkkalan työnantaja on konsultointi- ja suunnitteluyritys Ramboll, joka työllistää noin 13 000 asiantuntijaa maailmanlaajuisesti. Ponkkala on rakennesuunnitteluosaston osastopäällikkö.

- Pahimmillaan routiminen voi aiheuttaa sen, että käsissä on lopulta jatkuva korjauskohde. Routaeristyksen suunnittelussa ja toteutuksessa ei kannata säästää, kun haluaa pitkällä tähtäimellä taloudellisesti kestävän ratkaisun. Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella saavutetaan paras lopputulos, joka on kestävä ja kokonaistaloudellinen, Ponkkala tiivistää.

Jokaisen on helppoa kuvitella, mitä tapahtuu eristeelle, joka päästää kosteutta sisäänsä: eristeen lämmöneristyskyky heikkenee ja jäätyessään eriste rikkoutuu. Onkin ensisijaisen tärkeää valita eriste, joka on luotettava kaikissa olosuhteissa.

Finnfoamiin luotetaan myös Tampereen raitiotien routasuojauksessa, joka eristetään kauttaaltaan.
Finnfoamiin luotetaan myös Tampereen raitiotien routasuojauksessa, joka eristetään kauttaaltaan.
Finnfoam Oy
Talo
seinät
eristys
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44553.jpg
Tehokas eriste seiniin ja kattoon
Finnfoamtoi markkinoille vuoden 2013 lopulla aivan uudenlaisen harmaan FF-EPS lämmöneristyslevyn. Uuden valmistusmenetelmän ansiosta erityisesti seinien sekä kattojen eristämiseen tarkoitettu ja suunniteltu FF-EPS tarjoaa tehokkaan eristysominaisuutensa lisäksi myös kustannustehokkaamman ratkaisun. Uusi teknologia mahdollistaa paremman lämmöneristyskyvyn suhteessa tiheyteen – näin syntyy parempi eristyskyky kevyemmillä levyillä.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.
20173_48469.jpg
Ota kesämökki ympärivuotiseen käyttöön
Kesämökin aktiivisen käyttökauden pidentäminen alkukeväästä pitkälle syksyyn ja jopa talvikeleille asti onnistuu helposti lämmöneristämällä rakenteet tehokkailla polyuretaanieristeillä. Asennustyö hoituu nopeasti ilman erikoistyökaluja ja aiempaa kokemusta. Valmistunut rakenne pitää mökin lämpimänä viileillä keleillä eikä takan lämpö mene hukkaan.
20172_48156.jpg
Ulkoseinärakenteen lämmöneristys
Kingspan -eristeet soveltuvat mainiosti pientalojen ulkoseinärakenteen lämmöneristeeksi kaikille runkomateriaaleille kuten puu, betoni, tiili, harkko, kevytbetoni/siporex, hirsi ja teräs. Kingspan Therma -eristeitä käytettäessä ei tarvita erillisiä tuulensuoja- tai höyrynsulkukerroksia. Eristeillä päästään erinomaisiin lämmöneristysarvoihin huomattavan ohuilla eristekerroksilla. Rakenteesta saadaan oikeaoppisen tiiviitä helposti, mikä on alhaisten lämpöhäviöiden kannalta ehdottoman tärkeä ominaisuus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton