Muista huoltaa myös kesämökin katto ennen talvea – katso vinkit kattohuoltoon

Katto pitää kodin ja mökin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi rakennuksen julkisivuista. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Katolla kannattaakin käydä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.

Pidä rännit puhtaina irtoroskista, niin sadevesi pääsee valumaan katolta pois.Pidä rännit puhtaina irtoroskista, niin sadevesi pääsee valumaan katolta pois.

Tarkasta kiinnitykset ja saumat

Keväällä on tärkeää varmistaa kattoturvatuotteiden kiinnitysten kunto talven jään ja pakkasten jäljiltä. Varsinkin ennen talvea on hyvä puhdistaa katto ja rännit roskista, jotta syksyn sateet valuvat hallitusti katolta pois.

Huoltokäynnin yhteydessä katolla tarkastetaan tikkaiden ja rännien kiinnitykset ja varmistetaan, että katteessa ei ole mahdollisia vuotokohtia. Ennen tarkastusta katto tulee harjata puhtaaksi irtoroskista pehmeällä harjalla.

Siistityn katon yleiskunto tarkastellaan silmämääräisesti. Esimerkiksi palahuopakatolla eli bitumilaattakatolla on hyvä tarkistaa miten hyvin laatat ovat kiinni. Jos joku paikka repsottaa, voi laattaa hieman raottaa ja, jos laatta vaikuttaa osin kohonneelta tai irronneelta, voi kiinnityksen varmistaa BMI Icopalin kumibitumiliimalla.

Katemateriaalista riippumatta tärkeää on havainnoida mahdolliset pintavauriot ja halkeamat. Myös erilaiset saumat ja läpiviennit on hyvä käydä läpi ja varmistaa niiden tiiveys kumibitumiliimalla. Pieniä paikkauksia voi tehdä BMI Icopalin QuickSeal-vedeneristemassalla.

Huoltamalla katon säännöllisesti vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Pienikin vuotokohta voi saada aikaan pahaa jälkeä rakenteille sekä rakenteiden alapuolelle sijoitetulle omaisuudelle.

Muista tarkastaa kaikki saumojen ja kulmien tiiveydet mahdollisten reikien varalta.Muista tarkastaa kaikki saumojen ja kulmien tiiveydet mahdollisten reikien varalta.

Poista sammal katolta katonpesuaineella

Kattotarkastuksessa käydään läpi myös sadevesikourut. Kourujen puhdistus on erityisen tärkeää syksyllä, jolloin kourut saattavat tukkeutua pudonneista lehdistä. Puista tippuu roskaa myös talven aikana, joten keväälläkin on hyvä käydä kourut läpi ja varmistaa, että vesi pääsee liikkumaan sadevesijärjestelmässä vapaasti. Tukkeutunut kouru aiheuttaa ylivuotoa, joka saattaa kastella mm. talon ulkoseinää lisäten myös perustuksille aiheutuvaa kosteusrasitusta.

Katolla voi kasvaa myös sammalta ja jäkälää tai levää, joka saa katon näyttämään likaiselta. Katto puhdistetaan siihen tarkoitetuilla pesuaineilla, jotka paitsi puhdistavat, myös antavat suojaa levää ja muita kasvustoja vastaan. Ennen käyttöä kattopesuaine laimennetaan ohjeen mukaan ja levitetään sitten katolle matalapaineruiskulla tai kastelukannulla.

Vesikaton puhdistukseen sopivia pesuaineita ovat BMI Siisti Katto ja BMI Tehopesu. Pesuaineita voi käyttää yhdessä tai erikseen katon likaisuuden mukaan. Käyttämällä kattovalmistajan katonhuoltoaineita varmistat, että tuotetatakuut säilyvät.

Ormax__Icopal_siisti_katto
Ormax_Icopal_tehopesu

Rakentaja.fi-verkkokaupasta katonpesuaineet ja muut bitumituotteet

Verkkokauppaa >>


Muista turvallisuus!

Katolle kiivettäessä tulee aina huolehtia turvallisuudesta; katto saattaa olla liukas erityisesti kostella säällä. Valitse katolla liikkumiseen jalkineet, joissa on pitävät pohjat ja jotka eivät vahingoita katepintaa. Käytä katolla työskennellessäsi turvavaljaita ja –köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi esimerkiksi kattosiltaan tai lapetikkaisiin. BMI Suomen myymät lapetikkaat ja kattosillat on suunniteltu kestämään turvaköyden kiinnityspisteenä: ne ovat luokan 2 tuotteita ja sopivat myös tähän tarkoitukseen. Luokan 1 tuotteita ei ole suunniteltu turvaköyden kiinnityspisteiksi.

Katolla työskennellessä muista aina käyttää turvavaljaita ja -köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi kattosiltaan tai lapetikkaisiin. Varmista että kattoturvatuote soveltuu turvaköyden kiinnityspisteeksi.Katolla työskennellessä muista aina käyttää turvavaljaita ja -köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi kattosiltaan tai lapetikkaisiin. Varmista että kattoturvatuote soveltuu turvaköyden kiinnityspisteeksi.

Ammattilaisen käynnillä korjaustarve selville

Säännöllisillä tarkastuksilla ja perushuollolla mahdolliset alkavat viat paljastuvat ajoissa ja ne saadaan korjattua ennen isompia vahinkoja. Huollettu katto kestää pidempään kuin huoltamaton, mutta vuosikymmeniä vanha katto voi silti olla jo tiensä päässä, materiaalista riippumatta.

Kattoammattilaisen tekemässä katon kuntotarkastuksessa saat arvion katon kunnosta sekä toimenpidesuosituksen. Jos epäilet katon olevan uusimisen tarpeessa, teetä tarkastus ammattilaisella. Jos katossa on selkeä, pitkään jatkunut vuoto, on katon uusimisella jo kiire.
 

Icopal7_1600x900

Epäiletkö kattosi kuntoa?​​​​​​​ Pyydä kuntotarkastus

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä.

 
Päivitetty
1.10.2021