Onko katto kunnossa? Nyt on katon keväthuollon aika!

Katto pitää kodin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi talon julkisivuista. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Katolla kannattaakin käydä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.

Tarkasta kiinnitykset ja saumat

Keväällä on tärkeää varmistaa erilaisten kiinnitysten kunto talven jään ja pakkasten jäljiltä. Huoltokäynnin yhteydessä katolla tarkastetaan tikkaiden ja rännien kiinnitykset ja varmistetaan, että katteessa ei ole mahdollisia vuotokohtia.

Ennen tarkastusta katto tulee harjata puhtaaksi irtoroskista. Siistityn katon yleiskunto tarkastellaan silmämääräisesti. Esimerkiksi palahuopakatolla eli bitumilaattakatolla on hyvä tarkistaa miten hyvin laatat ovat kiinni. Jos joku paikka repsottaa, voi laattaa hieman raottaa esimerkiksi puukolla ja jos laatta vaikuttaa osin irtonaiselta, varmistaa kiinnitys kumibitumiliimalla. Katemateriaalista riippumatta tärkeää on havainnoida mahdolliset pintavauriot ja halkeamat. Myös erilaiset saumat on hyvä käydä läpi ja varmistaa niiden tiiveys.

Huoltamalla katon säännöllisesti vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Pienikin vuotokohta voi saada aikaan pahaa jälkeä rakenteille sekä rakenteiden alapuolelle sijoitetulle omaisuudelle.

Poista sammal katolta katonpesuaineella

Kattotarkastuksessa käydään läpi myös kattokourut. Kourujen puhdistus on erityisen tärkeää syksyllä, jolloin kourut saattavat tukkeutua pudonneista lehdistä. Puista tippuu roskaa myös talven aikana, joten keväälläkin on hyvä käydä kourut läpi ja varmistaa, että vesi pääsee liikkumaan sadevesijärjestelmässä vapaasti. Tukkeutunut kouru aiheuttaa ylivuotoa, joka saattaa kastella talon ulkoseinää lisäten myös perustuksille aiheutuvaa kosteusrasitusta.

Katolla voi kasvaa myös sammalta ja jäkälää tai levää, joka saa katon näyttämään likaiselta. Katto puhdistetaan siihen tarkoitetuilla pesuaineilla, jotka paitsi puhdistavat, myös antavat suojaa levää ja muita kasvustoja vastaan. Ennen käyttöä kattopesuaine laimennetaan ohjeen mukaan ja levitetään sitten katolle paineruiskulla tai kastelukannulla. Muutaman päivän vaikutusajan jälkeen irronnut sammal harjataan katolta pois.
 

Muista turvallisuus!

Katolle kiivettäessä tulee aina huolehtia turvallisuudesta; katto saattaa olla liukas erityisesti kostella säällä. Valitse katolla liikkumiseen jalkineet, joissa on pitävät pohjat ja jotka eivät vahingoita katepintaa. Käytä katolla työskennellessäsi turvavaljaita ja –köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi kattoturvatuotteisiin tai muuhun kiinteään rakenteeseen.
 

Ammattilaisen käynnillä korjaustarve selville

Säännöllisillä tarkastuksilla ja perushuollolla mahdolliset alkavat viat paljastuvat ajoissa ja ne saadaan korjattua ennen isompia vahinkoja. Huollettu katto kestää pidempään kuin huoltamaton, mutta vuosikymmeniä vanha katto voi silti olla jo tiensä päässä, materiaalista riippumatta.

Kattoammattilaisen tekemässä katon kuntotarkastuksessa saat arvion katon kunnosta sekä toimenpidesuosituksen. Jos epäilet katon olevan uusimisen tarpeessa, teetä tarkastus ammattilaisella. Jos katossa on selkeä, pitkään jatkunut vuoto, on katon uusimisella jo kiire.
 

Epäiletkö kattosi kuntoa? Pyydä kuntotarkastus

Jätä yhteydenottopyyntö

Avaimet käteen bitumikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Icopalin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Icopalin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään.
 
Päivitetty
22.3.2019