Hyvällä unella on suuri merkitys lapsen kehitykseen

Riittävän ja hyvälaatuisen unen merkitystä ei voi väheksyä. Lepo on tärkeää ihan kaikenikäisille, aina vauvasta vaariin. Hyvälaatuinen patja, peitot ja tyynyt vaikuttavat unen laatuun, mutta myös oikeanlainen sisustus.

Lapsen keho tarvitsee hyvää tukea öiseen aikaan.Lapsen keho tarvitsee hyvää tukea öiseen aikaan.

Millainen huoneen tulisi olla?

Erityisesti lapsille hyvä ja laadukas uni on tärkeää kasvun sekä kehityksen kannalta. Kasvuikäisen lapsen kehossa erittyy kasvuhormonia voimakkaimmin juuri syvän unen aikana. Liian vähäiselle määrälle jäävä uni sekä liian pitkään valvominen, unohtamatta liikunnan puutetta, ovat omiaan haittaamaan lapsen kehitystä. Esimerkiksi pieni vauva nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, joten ei ole aivan sama, minkälaisessa vuoteessa ja tilassa lapsi uniaan nukkuu.

Lastenhuone toimii useimmiten leikkihuoneena, mikä tarkoittaa sitä, että se on tulvillaan värejä ja virikkeitä. Näiden lelujen ja leikkien keskelle on yleensä sijoitettu myös lastensänky. Ympärillä olevat voimakkaat värit sekä päivän hauskoista leikeistä levälleen jääneet lelut saattavat nostaa lapsen vireystasoa niin, että uni ei tahdo tulla.

Hauska puumaja on hyvä paikka rauhoittumiselle.Hauska puumaja on hyvä paikka rauhoittumiselle.

Huoneen, jossa nukutaan, tulisi olla rauhallinen nukkumatila eli ympäristö tulisi rauhoittaa. Kevään hiipiessä eteenpäin ja kesän lähestyessä tulisi pyrkiä pitämään lasten unirytmi lähes ennallaan huolimatta lisääntyneestä valonmäärästä. On siis hyvä, jos huonetta pystyisi pimentämään verhoin. Pehmeät ja rauhalliset värisävyt ovat myös omiaan rauhoittamaan väsyneen, mutta vilkkaan pienokaisen. Ota huomioon myös raikkaan ja puhtaan sisäilman merkitys.

Entä sitten sänky?

Kuten aikuisenkin, myös lapsen keho tarvitsee hyvää tukea öiseen aikaan. Patjalla ja sen laadulla on siis suuri merkitys. Vääränlainen sekä huono patja voivat aiheuttaa ongelmia jo aivan pienelle, mutta patjan merkitys korostuu etenkin 10-13 vuoden iässä, jolloin kasvu on kaikkein huiminta.

Sängyssä olevan patjan tulisi olla pintapehmeä sekä hengittävä ja patjojen päälle laitettavien petauspatjojen helposti pestäviä.

Erityisesti lapsille hyvä ja laadukas uni on tärkeää kasvun sekä kehityksen kannalta.Erityisesti lapsille hyvä ja laadukas uni on tärkeää kasvun sekä kehityksen kannalta.

Niin kutsuttuja perittyjä patjoja ei tulisi lapsilla käyttää, sillä helposti patja on muotoutunut jo edellisen käyttäjänsä muotoihin. Tällainen epätasaisesti tukeva patja voi aiheuttaa uudelle käyttäjälle mm. erilaisia selkävaivoja. Olisikin suositeltavaa hankkia lapsille uudet patjat, jolloin patjan jousto vastaa lapsen tarpeita. Lyhyesti ja ytimekkäästi: lasten pitäisi nukkua nimenomaan lapsille suunnitelluissa sängyissä.

Hyviä unia perheen pienimmille!

Unikulman Baby- ja Junior-tuotteet hellivät pientä ihmistä. Kaikki Unikulman Baby-/ Junior-tuotteet onkin valmistettu laadukkaista, hengittävistä materiaaleista. Niitä on helppo pestä ja huoltaa, mikä helpottaa puhtaan ja miellyttävän nukkumaympäristön ylläpitämistä.

Tutustu tuotteisiin >>


 
Päivitetty
21.3.2019