• Etusivu
  • LVI

Monet ilmanvaihdon ongelmat on "itse aiheutettuja"

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 20.12.2023
20193_56830.jpg

Suomalaisessa asumisessa rintamamiestalot elintasosiipineen ovat merkittävässä osassa. Hyvin monessa ilmanvaihto ei valitettavasti ole kunnossa.

Monen vanhemman omakotitalon ja miksei myös rivitalon ongelmana on toimimaton ilmanvaihto ja siitä seurauksena on puutteellinen kosteuden poisto ja huono sisäilman laatu.

Jo yli sata vuotta sitten osattiin taloihin tehdä korvausilmaventtiilit. Tiedettiin, että asukkaat tarvitsevat asuntoihin raitista ilmaa pysyäkseen virkeänä ja nukkuakseen hyvät yöunet. Myös uunit ja takat tarvitsevat hyvin palaakseen korvausilmaa. Aikojen saatossa venttiilit poistettiin käytöstä esim. lämmityskulujen säästöihin vedoten.

Monessa, vanhasta talosta otetussa, valokuvassa näkyy julkisivussa olevat alkuperäisten korvausilmaventtiilien ritilät, mutta sisällä niistä ei enää näy jälkeäkään.

Tilajärjestelyjen muutokset vaikuttavat myös ilmanvaihtoon

Myös vuosien saatossa tehdyt muutokset asuntojen pohjaratkaisussa, kulkureiteissä ja tilankäytössä ovat saattaneet sotkea ennen niin hyvin toiminutta ilmanvaihtoa. Esim. keittiön paikka saattaa nykyään olla toisella puolella rakennusta kuin alun perin. Vastaan tulee rakennuksia, joissa näkyy alkuperäinen, keittiön poistoilmaventtiili makuuhuoneen sängyn yläpuolella.

Myös väliovien paikkoja on vaihdettu tai niitä on kokonaan tukittu huomioimatta tilan ilmanvaihdin muuttumista.

Keittiön lieden ja uunin sijoitus on saattanut vaihtua. Keittiön poistoilmaventtiilin tulisi sijaita suoraan uunin/lieden yläpuolella, jotta keittiössä ruuanlaiton yhteydessä syntyvät käryt kulkisivat hyvin ulos eivätkä heikentäisi sisäilman laatua.

Monet asunnon remontit ja parannukset ovat siis saattaneet olla ilmanvaihdon kannalta turmiollisia.

Yleisimpiä ongelmakohtia ja niihin mahdollisia korjausehdotuksia

1. Yleinen puute on korvausilmaventtiilien puuttuminen kokonaan tai ne ovat tukittu/peitetty

Hyvällä suodattimella varustettu korvausilmaventtiili tulee olla jokaisessa makuuhuoneessa sekä olohuoneessa.

Vinkki: Korvausilmaventtiileistä on saatavilla myös malleja, joissa on hyvä äänenvaimennus. Tämä on muutamalla lisäeurolla saatava satsaus vuosiksi eteenpäin, sillä koskaan ei tiedä milloin esimerkiksi liikenteen melu alueella kasvaa.

2. WC:ssä ja keittiössä olevat poistoilmaventtiilit eivät toimi kunnolla tai ne puuttuvat.

Korvausilmaa ei tule kunnolla muihin tiloihin, niin poistokaan ei toimi.

Vinkki: Tämän voi todeta kokeilemalla talouspaperipalasella. Laita talouspaperin palanen poistoilmaventtiilin eteen, jolloin sen pitäisi imeytyä kiinni venttiiliin. Mikäli näin ei tapahdu, avaa tuuletusikkuna ja kokeile parin minuutin kuluttua uudelleen. Alkaako poisto vetämään, ts. pysyykö pala talouspaperia poistoventtiilissä nyt kiinni? Tällöin ongelmana on puutteellinen korvausilman saanti.

Syitä voi olla useampia. Seuraavassa muutama yleinen syy:

  • ilmayhteydet korvausilmaventtiilistä poistoilmaventtiileille estetty esimerkiksi, kun makuuhuoneen ovi on öisin kiinni.
  • Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä poistokanava pitäisi olla pystysuora, jotta se toimisi kunnolla. Usein syy poiston toimimattomuuteen on venttiilistä lähtevä ns. vaakaveto, joka on mitaltaan enemmän kuin metrin ja vasta sen jälkeen on 90 asteen kulma ylöspäin. Vaakaveto aiheuttaa virtausvastusta ja siten hidastaa merkittävästi ilman virtausta. Korjausratkaisua on yritetty, mutta on suunniteltu huonosti.
  • Ilman poistumista estää kanavaan huonepäähän laitettu kanavapuhallin, joka toimii vain päälle kytkettynä. Kun puhallin ei ole päällä, sen puhallinlavat saattavat peittää jopa 80 % kanavan pinta-alasta, mikä estää ilman vapaan virtaamisen. Tämä on aika yleinen ratkaisumalli, jolla on yritetty parantaa ilmanvaihtoa, mutta todellisuudessa ratkaisu heikentää ilmanvaihtoa, mikäli puhallin ei ole aina päällä.
  • Paremman tuloksen saa korvaamalla puhallin rautakaupasta saatavalla tavallisella poistoilmaventtiilillä. Jos poistoa halutaan erikseen tehostaa, kannattaa katolle poistoilmakanavan päähän asentaa tuulen voimasta pyörivä hormi-imuri.
  • Toinen ratkaisu on asentaa katolle tehokas sähköllä toimiva huippuimuri. Tällöin ilmanvaihtojärjestelmää kutsutaan koneelliseksi POISTOilmanvaihdoksi. Eli järjestelmä ei vielä ole koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Erityisesti tällöin tulee huolehtia riittävistä korvausilmaventtiileistä.

3. Moneen vanhempaan omakotitaloon on jälkeenpäin rakennettu lisäsiipi, johon on sijoitettu WC ja märkätilat.

Jos ilmanvaihtoa ei ole kunnolla suunniteltu ja toteutettu, eivät tilat kuivu kunnolla ja sisäilma muuttuu lisäsiivessä kostean tunkkaiseksi. lopulta olosuhteet voivat olla myös homekasvulle suotuisat.

Ratkaisuna tähän on, että sijoitetaan saunaan kiukaan yläpuolelle (30 -50 cm) korvausilmaventtiili. Koska lisäsiiven ulkokaton harja on usein paljon matalammalla kuin päärakennuksen katon harja, ei poisto toimi ilman kunnollista tehostusta.

Poistoa voidaan tällöinkin tehostaa edellä esitetyllä tavalla, asentamalla poistoilmakanavan päähän tuulen voimalla pyörivä hormi-imuri tai asentamalla katolle tehokas sähköllä toimiva huippuimuri.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_66023.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin puiseen tuuletusluukkuun
Monessa kodissa kärsitään huonosta ilmanvaihdosta. Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien asentaminen on onneksi helppoa ja nopeaa.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20214_70151.jpg
Näistä merkeistä tiedät, toimiiko mökkisi ilmanvaihto oikein
Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.Nico Stenroos on tuoteinsinööri VILPE Oy:ssä ja hänellä on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.- Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat, Stenroos kertoo.Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.- Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju. Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto, Stenroos sanoo.
Ilmanvaihto hyvä huomioida remonteissa
Korvausilmanvaihto on tärkeä osa monen remonttien onnistumista – huomioi etenkin energiaremontin yhteydessä
Moni energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä remontti vaikuttaa suoraan ilmanvaihtoon. Etenkin rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää varmistua ilmanvaihdon toimintaedellytyksistä. Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa ja ne tulisi löytyä kaikista kiinteistöistä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä.
200811_13935.jpg
Ilmanvaihto avainasia
Passiivitalojen pioneeriJussi Nevanpää tekee pioneerityötä ja rakentaa kolmihenkiselle perheelleen Lietoon omakotitaloa, joka tulee täyttämään VTT:n passiivitalolle asettamat kriteerit. Esimerkkejä ei tarjolla liiemmin ole, mutta Jussi Nevanpää toteaa, että kysymys ei ole rakettitieteestä, vaan tiiviistä rakentamisesta, laadukkaista osista ja järjestelmistä sekä huolellisesta toteutuksesta. Suurin haaste passiivitalorakentamisessa on hänen mielestään ilmanvaihto, johon hän löysi ratkaisun Vallox Oy:ltä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton