Energiaa omasta maasta – hyödynnä teräspaalut energianlähteenä

Case: Omakotitalo @ Suutarila, Helsinki

  • Suutarilan kohteessa aktivoitiin 22 teräspaalua, joiden keskimääräinen syvyys oli 18 metriä.

  • Paalumetrejä aktivoitiin maalämpökäyttöön yhteensä 350.

  • Energiapaalujärjestelmästä saadaan huipputehoa yhteensä 8 kW.

  • Tässä kohteessa energiapaaluilla saadaan 63 000 kilowattituntia maalämpöä vuodessa.


Kuka asensi teräspaalut? Miten se sujui?
– Teräspaalut asensi Teräspaalutus Tamminen ja se meni paremmin kuin ”Strömsössä”.


Miksi olet valinnut energiapaalut? Mitä muita järjestelmiä oli vertailussa? Vertailitteko hintoja?
– Porakaivo ja ilma-vesilämpöpumppu olivat vaihtoehtoina energiapaaluille, mutta saimme arkkitehdiltämme vinkin, että energiapaalut voisivat olla hyvä ratkaisu meille. Tein myös kustannusvertailua, eikä porakaivo tai ilma-vesilämpöpumppu olisi juurikaan halvemmaksi tullut. Päätös porakaivon ja energiapaalujen välillä muodostui lopulta kuultuamme eräästä lähistöllä olleesta vanhemmasta talosta, joka porakaivon tekemisen yhteydessä vajosi nurkistaan sen 20–30 senttiä. Savimaa oli jotenkin porauksen johdosta häiriintynyt. Tässäkin on aivan vieressä muita taloja, joten en halunnut ottaa sitä riskiä.


Miten energiapaalut ovat vaikuttaneet muuhun rakentamiseen?
– Alkuun sovittiin, milloin energiapaalut tehdään. Kun ne oli asennettu, seuraavana päivänä paalut betonoitiin ja sinne jätettiin ”pienet viikset,” joista keräimet myöhemmin jatkettiin tekniseen tilaan. Energiapaalut eivät häirinneet muuta rakentamista millään tavalla.

Miten energiankeruujärjestelmän asennus on sujunut?
– Erittäin hyvin. Putket tuotiin alapohjasta läpi ontelolaatan, johon oli tehty valmis aukko. Keräinputkien eristäminen ja putkien jatkaminen otti eniten aikaa, mutta sekin vain pari päivää. Järjestelmä toimii jo hyvin, hyötysuhde on ollut noin 4 ”scoppia” (Seasonal Coefficient Of Performance), mikä on tässä vaiheessa tosi hyvä. Maalämpöpumpun sähkövastustakaan emme ole vielä kytkeneet, eli tällä hetkellä talo lämpiää jo puhtaasti maalämmöllä. Käyttöaste on tällä hetkellä tosin alle 10 %, sillä ilmanvaihto ei ole vielä päällä eikä lämmintä vettä käytetä.

Kenelle energiapaalut mielestäsi sopivat parhaiten?

– Kenelle tahansa, joka ajattelee hyödyntävänsä maalämpöä – tai miksei sellaisillekin, jotka eivät vielä ajattele maalämpöä. Tässä ratkaisussa ei tarvitse porata ollenkaan. Energiapaalut ovat viisas valinta etenkin, jos on paaluttamassa joka tapauksessa, joten miksei teräspaalutusta samalla hyödyntäisi maalämmönlähteenä. Jakotukinkin voi asentaa esimerkiksi välipohjaan, jolloin se ei vie edes hyötytilaa sisältä.

Energiaa omasta maasta

Energiapaalujärjestelmä on suomalaisvalmisteinen maalämpöratkaisu, joka hyödyntää teräspaalutusta maalämmönlähteenä. Energiapaalut mahdollistavat maalämmön hyödyntämisen myös alueilla, joilla se ei ole aikaisemmin ollut järkevää.

Energiapaaluista saadaan lämpötehoa parhaimmillaan 30 wattia paalutusmetriltä. Energiapaaluilla toteutettava maalämpöjärjestelmä on mahdollista asentaa kaikenkokoisiin kohteisiin sekä kaikkiin teräsputkipaalujen varaan tehtäviin perustustapoihin.

Energiapaaluilla tuotetaan maalämpöä

Maalämpö on maaperään varastoitunutta lämpöä, jonka hyödyntäminen asumisessa on lähes päästötöntä. Energiapaalut mahdollistavat maalämmön kustannustehokkaan hyödyntämisen myös alueilla, joilla se ei ole aikaisemmin ollut mahdollista.

Yhteistyössä SSAB

Energiapaaluja on kehitetty yhdessä SSAB:n kanssa vuodesta 2017 alkaen. Energiapaaluiksi soveltuvat kaikki lyöntipaalu- ja porapaalukoot RR/RD 90 -paalusta ylöspäin. Paalutusurakkaan tai perustussuunnitelmiin ei tarvitse tehdä mitään merkittäviä muutoksia energiapaalujärjestelmän takia. Myöskään perustustapa ei rajoita energiapaalujen hyödyntämistä maalämmönlähteenä.

Jätä yhteydenottopyyntö energiapaaluista

Tilaa maksuton esite SSAB:n teräspaaluista

Energiapaalut sopivat kaikkiin teräspaaluilla tehtäviin
perustuksiin.

Energiapaalut sopivat kaikkiin teräspaaluilla tehtäviin perustuksiin.

Tehon tarve määrittää hinnan

Myymme maasta järjestelmän avulla saatavaa tehoa, emme putkimetrejä. Pyrimme optimaaliseen kokonaisratkaisuun suunnittelijan määrittämän tehontarpeen ehdoilla. Laskeaksemme mahdollisimman tarkan tarjouksen tarvitsemme asiakkaalta maaperätutkimuksen, energialaskelman sekä alustavan perustus- tai rakennussuunnitelman.

Lue lisää osoitteessa www.energiapaalu.fi

Myynti ja tiedustelut:

Tomi Järvinen
tomi.jarvinen@energiapaalu.fi
044 971 0135

Eetu Eronen
eetu.eronen@energiapaalu.fi
050 354 5206

 
Päivitetty
7.1.2020