Eteisen säilytystila kokee muodonmuutoksen

KOHDE 1 / ELÄMÄNMAKUINEN ETEINEN
Raportti 2

Vuonna 1927 rakennettua, viisihenkisen uusioperheen kotia vaivaa säilytystilan puute. Ongelmat korostuvat eteisessä, joka järjestetään uuteen uskoon Sovella-tuotteiden avulla.


Ensivaikutelma ja vanhan purku

Sovella-tuotteet saapuivat kotiin yllättävän nopeasti. Harmaiden tuotteiden ulkonäkö oli positiivinen yllätys. Pinta ei ollutkaan tylsä, teollinen harmaa, vaan kimaltavapintainen ja todella kaunis. Nämä halutaan nopeasti paikoilleen. Huonoksi onneksi asennusviikonloppuna Jenni makasi kuumeessa toipilaana, joten asennustyön hoiti pääasiassa Toni yksikseen.

Vanha kaappi oli nopeasti tyhjennetty, ja tyhjänä se näytti vielä entistäkin onnettomammalta. Ja tuntui varsin huteralta. Onneksi vanhaa ei tarvinnut säästellä, vaan se purettiin suoraan roskakuormaan. Parissa tunnissa kaappi oli tyhjä ja purettu. Kaapin alta paljastui vanha viemäriliitos. Tilassa on joskus ollut pyykinpesukone.

2-sovella-eteinen-12-1764x834-kollaasi

Kaapin takaa näkyviin tullut seinä päätettiin tässä yhteydessä maalata. Maalin kuivuttua päästiin miettimään itse asennusta. Seinä on kipsilevyä, joten kaikki asennettiin Gyproc-kiinnikkeiden avulla. Asennus tehtiin ruuvikoneella.

Ennen asennuksen aloittamista vilkaistiin kerran Sovellan nettisivujen asennusohjetta, ja yhdellä vilkaisulla homma tuli selväksi, eli ei muuta kuin hommiin.

Tutustu asennusohjeisiin

2-sovella-eteinen-10-1000x833

Asennuksen aloituksen hankaluus

Ensimmäiseksi täytyi sovitella vaakakiskoa paikoilleen. Se asennettiin niin lähelle katon rajaa kuin oli mahdollista. Huone on aika matala ja asettaa omat rajoitteensa tilaan. Vaakakiskoon sujautetaan kiinnikkeet, joihin säätölistan asentaminen käy vaivattomasti. Siitäpä saatiin ensimmäinen ongelma, kun kiinnikkeitä oli paketissa yksi liian vähän.

::::: Valmistaja vastaa
Jokaisen vaakakiskon mukana toimitetaan 3 kpl säätölistan kiinnitysheloja. Jos säilytysjärjestelmässäsi on siis yksi vaakakisko, mutta enemmän kuin kolme säätölistaa tulee tällöin tilata lisähelat, jotka myydään 2 kpl pusseissa. Kiinnitysheloja tarvitaan siis aina yhtä monta kuin on säätölistojakin. :::::


Asennukset jäivät sen illan osalta siihen, ja seuraavana aamuna Toni suuntasi rautakauppaan. Onneksi kiinnikkeitä löytyi. Ongelma olisi ollut huomattavasti suurempi, jos ei samasta kylästä löydy tuotteiden jälleenmyyjää.

Sovella-tuotteita myyvät hyvin varustetut rautakaupat, etsi lähin jälleenmyyjä

Säätölistojen kanssa tuli eteen seuraava ongelma. Lattialaatoista on nostettu seinille ”jalkalistat”, joiden takia säätölistat eivät mahtuneetkaan tilaan. Säätölistan kanssa käytetyt asennuskiinnikkeet tiputtavat kiskoja juuri sen verran alaspäin, että listat olivat noin sentin liian pitkät.

2-sovella-eteinen-4

Tietysti säätölistat voi kiinnittää suoraan seinään ilman vaakakiskoa, jolloin ne saa ylemmäksi, mutta vaakakisko takaa paremmin säätölistojen suoruuden ja sen myötä hyllyjen ym. komponenttien asettumisen kiskoihin. Ja tokihan se haluttiin asentaa, kun sellainen oli valmiina. Vaihtoehtona siis purkaa laattajalkalista tai lyhentää säätölistoja. Päädyttiin lyhentämiseen. Sinällään listat oli helppo lyhentää kulmahiomakoneella, eikä alapäästä lyhennetyt listat haittaa käyttöä mitenkään. Homma jatkui taas.
 

::::: Valmistaja vastaa
Säätölistat ja vaakakiskot ovat helposti lyhennettäviä toivottuun mittaan juurikin siitä syystä, että säilytystilan rakenteissa saattaa usein olla rakenteellisia ”esteitä”, minkä takia vakiomittaiset osat eivät sinne sovi. Lyhentäminen onnistuu helposti esimerkiksi rautasahalla tai kulmahiomakoneella. :::::

Töiden eteneminen

Säätölistat asennettiin yksi kerrallaan siten, että listojen etäisyys toisistaan tarkistettiin hyllylevyjen avulla. Näin säätölistojen väli saatiin kerralla oikein. Hetken jo tuntui, että tämähän alkaa sujua. Ensimmäiset hyllyt sujahtivat paikalleen helposti. Viimeistä säätölistaa asentaessa tulikin vastaan uusi ongelma. Hylly ei asettunutkaan paikoilleen, vaan jäi kummallisesti vinoon.

Vanhan, vinon seinän vuoksi hyllyt eivät asettuneet säätölistoihin kunnolla.Vanhan, vinon seinän vuoksi hyllyt eivät asettuneet säätölistoihin kunnolla.

Asiaa hetken ihmeteltyä todettiin että vanha seinä on yksinkertaisesti niin vino. Seinässä on juuri yhden säätölistan kohdalla syvempi kohta, minkä takia lista on ”syvemmällä” seinässä kuin muut ja viimeinen hylly istuu siksi huonosti. No vanhassa talossa asuessa pieniin epätäydellisyyksiin ja vinouteen on jo tottunut, joten pienellä säätölistan asennussyvyyden tarkennuksella saatiin hylly istumaan tyydyttävästi. Muut hyllyt eivät ylettyneetkään enää kyseiseen vinoon säätölistaväliin ja asettuivat siksi hyvin. Myös ylemmät kyseisen säätölistavälin hyllyt asettuivat hyvin paikoilleen. Ilmeisesti seinän vinoutta on vain seinän alareunassa. Hyllyjen sijaintia hakiessa havaitsi sellaisen puutteen hyllylevyissä, että niitä ei voi lukita paikalleen syvyyssuunnassa. Ne siis liikkuvat kannakkeiden varassa syvyyssuunnassa muutamia millejä. Kun hylly istuu seinän vinouden takia huonosti, niin ongelma korostuu hyllyjen liikkuessa.

::::: Valmistaja vastaa
Seinien ja asennuksen ollessa suorassa, teräshyllyt sopivat varsin napakasti hyllynkannakkeisiin, eivätkä juurikaan niissä liiku. Varsinkaan silloin, kun teräshyllyjen päällä on kuormana säilytettäviä vaatteita, kenkiä tai tavaroita. :::::


Hyllyjen paikkoja mietittiin käytön kannalta, tarkastettiin kenkien avulla, miten suuren välin kenkähyllyt tarvitsevat jne. Ylimmän hyllyn alapintaan tuli vaatetanko, joka täytyy lyhentää sopivaan mittaansa. Kaikki komponentit asennettiin lähestulkoon suunnitelluille paikoilleen. 

2-sovella-eteinen-9-1000x833
2-sovella-eteinen-8-1000x833

Lopputulos

Kokonaisuus vaikuttaa hyvältä. Mietintään jää vielä laitetaanko kokonaisuuden eteen vielä liukuovi tms., mutta se selvinnee, kun tilan saa käyttöön kunnolla. Muovijätettä tuli kokonaisuudesta aika paljon, jokainen komponentti oli pakattu omaan muoviinsa. Kokonaisuus istuu mielestämme hyvin suunniteltuun paikkaansa. Ylimääräisiä hukkatilana olevia koloja ei jäänyt. Vielä täytyy saada tavarat omille paikoilleen. 

2-sovella-eteinen-7-1000x833
2-sovella-eteinen-6-1000x833
 
Julkaistu
11.3.2019