Uutta pihaa perustamassa – minkälaista multaa tarvitaan ja kuinka paljon?

Esimerkiksi nurmikot ja isommat kukkapenkit kannattaa perustaa kokonaan istutusvalmiilla irtomullalla. Kekkilän ohjeilla onnistut oikeanlaisen mullan valinnassa ja sopivan multamäärän tilaamisessa.

Irtomullalla saadaan rakennettua kulutusta kestävä nurmialue ilman kasvualustan liiallista tiivistymistä tai vettä kerääviä painanteita.Irtomullalla saadaan rakennettua kulutusta kestävä nurmialue ilman kasvualustan liiallista tiivistymistä tai vettä kerääviä painanteita.

Säkkimultaa vai irtomultaa – vaihtoehdot käyttökohteen mukaan

Säkkimulta on maanparannusmultaa, jota sekoitetaan istutuksen yhteydessä pohjamaahan. Irtomultaa puolestaan käytetään uuden pihan tai isompien kukkapenkkien perustamisessa.

Viherrakentamiseen tarkoitettu irtomulta eroaa säkeissä myytävästä mullasta suuremman kivennäismaa-ainespitoisuutensa takia, minkä vuoksi irtomulta on suoraan levitysvalmis ja rakenteeltaan kestävämpi. Irtomullalla saadaan rakennettua kulutusta kestävä nurmialue ilman kasvualustan liiallista tiivistymistä tai vettä kerääviä painanteita.

Sekä irtomulta että säkkimulta on alkulannoitettu kasvien hyvän kasvuunlähdön tarpeisiin. Lannoittaminen aloitetaan tarpeen mukaan, viimeistään istutusta seuraavana keväänä.

Pihan perustaminen kannattaa tehdä laadukkaalla irtomullalla.Pihan perustaminen kannattaa tehdä laadukkaalla irtomullalla.

Valitse sopiva multa käyttökohteen mukaan

1. Pihanurmikolle, istutusalueille, pensaille ja puille sopiva multa:

Istutusmulta soveltuu pensas-, puu- ja perennaistutuksiin sekä myös nurmikoiden kasvualustaksi kohteisiin, joissa nurmikon ei tarvitse kestää raskaiden hoitokoneiden painoa. Istutusmulta on levitysvalmis, kompostilannoitettu, kalkittu ja seulottu yleiskasvualusta. Se on hyvä yleiskasvualusta, jos halutaan käyttää vain yhtä tuotetta, eikä pihassa ole kasveja, joilla on erityisvaatimuksia kasvualustan suhteen (esimerkiksi kasvimaa tai havupuut).
 

2. Havukasveille sopiva multa:

Havupuumulta on miedosti lannoitettu, kalkitsematon, rakenteeltaan kestävä ja vettä läpäisevä kivennäisainespitoinen kasvualusta. Havupuumulta soveltuu kasvualustaksi hapanta maata suosiville kasveille, kuten havuille ja varvuille. Alppiruusuja ja pensasmustikoita varten joukkoon kannattaa lisätä luonnonturvetta tai muuta kalkitsematonta karkeaa orgaanista ainesta.
 

3. Istutusalueille ja perennoille sopiva multa:

Perennamulta on multava, seulottu ja levitysvalmis erikoiskasvualusta, joka on kalkittu ja lannoitettu hidasliukoisella lannoitteella. Perennamulta sopii normaalien ja kosteiden kasvupaikkojen perennoille. Rakenne säilyy ilmavana pidättäen silti riittävästi kosteutta, koska vedenpidätyskykyä on parannettu käyttämällä kivennäisraaka-aineiden ohella enemmän orgaanista ainesta. Tuotteeseen on lisätty juurtumista ja juurten kasvua edistävää luonnollista humushappovalmistetta.
 

4. Kasvimaalle sopiva multa:

Viljelymulta on kuohkea ja multava kasvualusta, joka soveltuu kasvimaalle, kasvihuoneviljelyyn ja kesäkukkaistutuksiin. Viljelymulta soveltuu myös maanparannukseen hiekkaisille ja savisille paikoille. Viljelymulta on peruslannoitettu, kalkittu ja seulottu kasvualusta. Se on lannoitettu orgaanisella pitkävaikutteisella lannoitteella, joten ravinteita on saatavilla tasaisesti läpi kasvukauden. Tuotteeseen on lisätty juurtumista ja juurten kasvua edistävää luonnollista humushappovalmistetta.
 

5. Katteeksi istutusalueille:

Männynkuorikate on peruskate, joka sopii istutusalueiden maanpinnan kattamiseen. Katepinnan ansiosta istutukset ovat helppohoitoisia ja siistejä. Kuorikatteen käyttö estää rikkakasvien taimettumista ja kasvua. Katteet soveltuvat maisemointiin ja puistokohteisiin pensaiden alustaksi tai erilliseksi koristepinnaksi. Kuorikate tasaa maan kosteusvaihtelua, vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja mahdollistaa kasvien juurtumisen koko kasvualustakerrokseen. Kate pitää myös kasvien lehdet ja sadon puhtaana sateisina kausina.


Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi nurmikko kannattaa perustaa kokonaan istutusvalmiilla irtomullalla.

Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi nurmikko kannattaa perustaa kokonaan istutusvalmiilla irtomullalla.

Tilaa irtomultaa helposti Kekkilästä

Irtomullan tilaaminen ja tarvittavan multamäärän laskeminen hoituvat kätevästi Kekkilän nettisivuilla. Myös Kekkilän asiakaspalvelusta saat apua oikean multamäärän laskemiseksi.

Multa tiivistyy perustusvaiheessa noin 20 % toimitustilavuudestaan. Tilauslomakkeen laskuri ottaa huomioon tiivistymisen, joten sitä ei tarvitse huomioida. Käytännössä multaa lisätään 20 % paksumpi kerros ja tiivistetään se kevyesti tallomalla tai jyräämällä. Viljelymultaa ei tiivistetä.

Mullan suositeltava paksuus (vaihteluväleineen) eri käyttökohteisiin:
Pihanurmikko 20 cm
Havukasvit 40 cm (40–60 cm)
Pensaat ja puut 60 cm (60–80 cm)
Perennat ja ryhmäruusut 40 cm (30–60 cm)
Katteet 5 cm (3–7 cm)

Kuorma kannattaa tilata 3–4 päivää ennen toivottua toimitusta (toimitukset arkipäivisin). Asiakkaan ei ole välttämätöntä olla paikalla toimitushetkellä. Kuorma-autolle on tällöin katsottava valmiiksi sopiva purkupaikka ja merkittävä kippauspaikka selkeästi esimerkiksi pressulla tai kyltillä. Kasettikuorma vie tilaa noin 9 m x 5 m ja nuppikuorma noin 5 m x 5 m.

Haluatko lisätietoa? Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Päivitetty
14.4.2021