Vinkit puhtaaseen puunpolttoon

Puunpolton hiukkaspäästöt ovat puhuttaneet ihmisiä. Ovatko päästöt vaarallisia, mistä ne johtuvat ja voiko niille tehdä jotain?

flame-3055401_1920

Mitkä ihmeen pienhiukkaset?

Puunpoltossa syntyy muun muassa pienhiukkasia ja syöpävaarallisia polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Altistuminen pienhiukkasille omalla asuinalueella lisää esimerkiksi astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta. Huonossa puunpoltossa hiukkas- ja PAH-päästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Myös saman puukiukaan päästöt voivat olla moninkertaiset riippuen polttotavoista. Ei siis ole samantekevää millaisella kiukaalla ja millä tavalla puuta poltat.

Voiko päästöihin vaikuttaa?

Kyllä voi. Roskien, muovien ja märän puun polttaminen lisää terveydelle haitallisten päästöjen määrää. Tarkkailemalla savun väriä voi käyttää omaa kiuastaan parhaalla mahdollisella tavalla. Mitä kirkkaampaa savu on, sitä puhtaampaa se on. Tumma tai ruskea savu viittaa suuriin päästöihin.

Lisäksi päästöihin vaikuttaa polttotapa; kuinka täyteen kiuas ladataan, miten tuli sytytetään ja kuinka hyvä veto kiukaalla on. Kaikkein saastuttavimmat kiukaat ovat jääneet jo markkinoilta pois, mutta sellainen voi silti löytyä vielä omasta saunasta.

chimney-2257668_1920

Näillä vinkeillä savu on vähäpäästöisempää:

  • Poista tuhkat
  • Muista tilata nuohous säännöllisesti
  • Älä polta muovia tai roskia
  • Käytä vain kuivaa puuta
  • Käytä esim. sytytyspaloja tai erittäin kuivaa puuta, jotta pesä syttyy nopeasti
  • Älä lataa pesää täyteen. Aloita pienillä puilla ja polta puut erissä, lisää uudet puut vasta, kun liekki hiipuu
  • Säädä ilman määrää
  • Vaihda kiuas uuteen n. 10 vuoden välein

Vaihda kiuas uuteen

Vanhentunut puukiuas voi aiheuttaa suurempia hiukkaspäästöjä kuin uusi. Kiukaan tekniseen käyttöikään voi vaikuttaa myös omilla toimillaan. Kun hankit uuden kiukaan, muista myös pitää siitä huolta, niin saat nauttia hyvistä löylyistä pitkään.

Mondex Klapin tehokas 3-kanavainen polttotekniikka lämmittää kiukaan nopeasti päästöt huomioiden, joten Klapi on myös luontoystävällinen valinta. Kiukaassa on myös ainutlaatuinen mekaaninen vedonsäädin, jolla voi säädellä palopesän vetoa riippumatta tuhkaluukun tai savupellin asennosta. Se sopii sanoihin, jotka ovat kooltaan 8-16 m³ ja se on saatavilla mustana ja teräksen värisenä.

Klapin voit tilata verkkokaupasta tarjoushintaan 28.4.2019 asti!

TILAA KLAPI TÄÄLTÄ


Myös muut kiukaat jopa -25 %. Klikkaa tästä

klapi_tarjous
ing1019
Lähteet: HSY, Helsingin seudun kuntayhtymä, KIUAS-hanke.
 
Päivitetty
15.4.2019