Näin saat raikkaan mökin

Me suomalaiset olemme tunnetusti mökki-ihmisiä. Olipa vapaa-ajan asunto veden äärellä tai kuivalla maalla, sinne on mukava mennä, kun mökin sisäilma on raikas. Loma-asunto on ilmanvaihdon tarpeeltaan kuin mikä tahansa muukin asuinrakennus: asumisesta ja rakenteista tulevat epäpuhtaudet ja kosteus pitää johtaa ulos. Toimiva, koneellinen ilmanvaihto pitää osaltaan myös huolta rakennuksen rakenteista.

Toimiva ilmanvaihto poistaa saunomisesta syntyvää kosteuskuormaa. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin sisäänrakennettu kosteusanturi tunnistaa kosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.Toimiva ilmanvaihto poistaa saunomisesta syntyvää kosteuskuormaa. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin sisäänrakennettu kosteusanturi tunnistaa kosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.

Sauno mökillä huoletta

Mökkisaunan löylyt ovat ne parhaimmat! Koska suurin osa meistä suomalaisista saunoo mielellään juuri vapaa-ajan asunnolla, altistuu rakennus suurelle kosteuskuormalle. Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa saunomisesta ja peseytymisestä syntyvä kosteus.

Helppoutta arvostavalle hyvä tieto: MyVallox ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennettu kosteusanturi, joka tunnistaa nousseen ilman kosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti, kunnes kosteustaso on laskenut ennalleen. Kesällä ilmanvaihtokoneen lämmön talteenoton ohitusautomatiikka tuulettaa saunan lämmön suoraan ulos ja auttaa mökin pitämistä viileämpänä.
 

Kun mökki on täynnä vieraita

Kun mökillä ollaan oman väen kesken ja seuraksi saadaan vielä yökylävieraita, on ilmanvaihdon tehostus tarpeen. Tunkkaisessa sisäilmassa ei ole mukava viettää aikaa. Ilmanvaihdon tehostus on tällöin helppoa MyVallox-tilaohjauksen Tehostus-toiminnon avulla. Helppoutta ja automatisointia arvostava hankkii lisävarusteena saatavan hiilidioksidianturin. Se tunnistaa kohonneen hiilidioksidin ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.
 

Pidä ilmanvaihto päällä ympäri vuoden

Ilmanvaihto on tärkeää myös loma-asunnoissa, jotka ovat osan vuodesta kylmillään. Ilmanvaihtoa ei tule kytkeä kokonaan pois päältä edes poissa ollessa, koska lämpötilan vaihtelu synnyttää kosteutta. Kosteus voi muutoin tiivistyä tekstiileihin ja rakenteisiin ja aiheuta tuhoja.

Ilmanvaihdon voi säätää pienelle teholle, kun mökki jää asumattomaksi. Vähän sähköä kuluttavat tasavirtapuhaltimet ja tehokas lämmöntalteenotto pitävät energiankulutuksen kurissa. Esim. Vallox 096-ilmanvaihtokonetta voi käyttää poissaoloasennossa pari kuukautta samalla energiamäärällä, joka kuluu yhteen sähkösaunan lämmityskertaan.

Hyvä ilmanvaihtolaite ei muodosta takan vetoa häiritsevää alipainetta ja ilmanvaihtokoneen takkakytkin helpottaa sytyttämistä, vaikka tulisija olisi ollut pitkään käyttämättä.Hyvä ilmanvaihtolaite ei muodosta takan vetoa häiritsevää alipainetta ja ilmanvaihtokoneen takkakytkin helpottaa sytyttämistä, vaikka tulisija olisi ollut pitkään käyttämättä.

Ohjaus vaikka kännykällä

Vallox MV-ilmanvaihtokoneita voi ohjata myös silloin, kun mökillä ei olla. Rekisteröitymällä MyVallox Cloud -pilvipalveluun ilmanvaihtokonetta voi ohjata mistä tahansa, kunhan käytössä on nettiyhteys. Jos mökiltä lähtiessä unohtui laittaa ilmanvaihto Poissa-tilaan, sen voi tehdä näppärästi älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Käyttäjän luvalla myös Valloxin tekninen tuki voi tarkastella koneen toimintoja etänä. Etähallinta säästää energiaa ja auttaa välttämään turhat huoltokäynnit.
 

 
Päivitetty
28.2.2019