• Etusivu
  • Rakentaminen

Säästämällä vettä suojelet myös loma-asuntosi ympäristöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Oras Oy
Julkaistu 27.02.2019Päivitetty 04.03.2019
20193_56543.jpg

Suomessa arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Toiset viettävät vapaa-aikaansa mieluummin kantovedellä varustetussa pikkumökissä ja toiset panostavat arjen luksukseen valitsemalla huvilakseen kakkoskodin. Suurimmat erot mökkien varustelutasossa ja suomalaisten mökkeilijöiden toiveissa liittyvätkin erilaisiin mökkielämän mukavuustekijöihin, kuten vesi- ja viemärijärjestelmiin, suihkuun, sisävessaan sekä katettuun kesäkeittiöön. Yhteistä kaikilla loma-asujilla kuitenkin on halu pitää ympäristöstä huolta. Käsittelemällä harmaat vedet oikein ja vähentämällä vedenkäyttöä pidetään vesistöt ja mökkirannat kunnossa.

Vesi on suojelun arvoista – Älä tuhlaa

Viime vuonna aloitettiin vuoteen 2028 saakka kestävä kansainvälinen projekti "Water for sustainable development", jonka tarkoituksena on edistää vedenkäytön kestävää kehitystä.

Info

Info

Tiesitkö, että:

  • vain 3 % kaikesta vedestä on makeaa ja vain 1 % siitä on juomakelpoista?
  • vesipula koskettaa jo neljää ihmistä kymmenestä?
  • vuoteen 2025 mennessä kaksi kolmasosaa maailman väestöstä saattaa kohdata vesipulaa?
  • veden puutteen seuraukset voivat olla fyysisiä, teknisiä tai taloudellisia?

Viime kesä oli poikkeuksellisen lämmin ja vettä satoi todella vähän. Tällä oli suuri vaikutus sekä luontoon että ihmisten päivittäiseen vedenkäyttöön.

Vedenkulutusta vähentämällä voidaan:

  • suojella kallisarvoisia vesivaroja
  • vaikuttaa vedenpuhdistukseen ja -käsittelyyn käytettävien kemikaalien määrään
  • vaikuttaa veden pumppaamiseen, jakeluun ja lämmittämiseen tarvittavan energian määrään
  • vaikuttaa jäteveden puhdistamiseen tarvittavien kemikaalien määrään
  • vaikuttaa jäteveden määrään yleisesti
  • säästää rahaa

Miten voin itse vähentää vedenkäyttöä?

Juoksutamme vettä usein turhaan käydessämme suihkussa tai pestessä käsiämme, myös vapaa-ajan asunnolla. Oras-tuotteet on suunniteltu toimimaan ympäristöystävällisesti ja luotettavasti koko pitkän elinkaarensa ajan. Kosketusvapaiden hanojen avulla voit säästää vettä ja energiaa lähes huomamatta, sillä ne sulkeutuvat automaattisesti, kun kädet viedään pois hanalta. Lue lisää kosketusvapaista hanoista täältä.

20193_56547.jpg

Loma-asunnon keittiöstä toimiva

Jos keittiössä on niukasti tilaa, tasot ja koneet kannattaa sijoittaa yhdelle seinälle I-malliin. Yksinkertainen malli mahdollistaa tasopinta-alan maksimoinnin, ja kylmäkalusteet, liesi ja vesipiste ovat kätevästi lähekkäin.

Usein I-keittiö on olohuoneen yhteydessä avokeittiönä, jolloin materiaalien ja hanojen rooli osana kodin sisustusta korostuu. Pieneen tilaan ei kannata valita massiivista katseenvangitsijaa, vaan mittasuhteiltaan osaksi tilaa sulavasti istuva, paikkansa kodin sisustuksessa lunastava hana.

20193_56546.jpg

Kapeaan tilaan soveltuu II-keittiö eli rinnakkaiskeittiö, jossa on kaksi I-keittiötä vastakkain. Työskentelyä keittiössä tehostavat vastakkaisilla seinustoille sijoitetut, toisiaan lähellä olevat toiminnot. Siksi malli on myös monen ammattikokin valinta.

Oraksella on laaja valikoima keittiöhanoja, joista voit valita kauniin ja edistyksellisen ratkaisun minkä kokoiseen keittiöön tahansa.

Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saa helposti lisää mukavuutta. Jos mökille, kesäkeittiöön, grillikatokseen tai autotalliin tulee kiinteä kylmävesijohto ja sähkö, on sinne helppo järjestää myös tiskaus- ja käsienpesupiste mökkihanan avulla.

Mökkihanasta on saatavilla mallit sekä pesualtaalle (1003F) että keittiöön (1023F).

Tutustuaksesi Oraksen keittiöhanoihin, tutustu valikoimaan täällä.
Inspiroituaksesi ja nähdäksesi esimerkkejä toimivista keittiöistä, vieraile lookbookissa.

20193_56544.jpg
Oras Oy
Rakentaminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63425.jpg
Ekologiset vesikalusteet
Suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä henkeä kohden noin 155 litraa vuorokaudessa, tuhlaavimmat jopa 260 litraa! Tästä noin puolet käytetään peseytymistiloissa, neljännes keittiössä ja neljännes WC:ssä. Realistisena tavoitetasona voitaisiin pitää n. 120 - 130 litran vuorokautista kulutusta.Hanavalmistajana Oras on oppinut kunnioittamaan puhdasta vettä ja luontoa toimintansa alkuvuosista asti. Alan edelläkävijänä Oras on osannut yhdistää nykyteknologian ekologisuuteen jo vuosien ajan kuitenkaan käyttäjäystävällisyydestä tinkimättä.Uudet Oras-hanat elävät sopusoinnussa ympäristön kanssa. Esimerkiksi uusi Oras Vega on omiaan juuri siellä, missä arvostetaan vettä ja säästetään luontoa. Se juoksuttaa vettä tippaakaan tuhlaamatta.Lisätietoa keittiön vesikalusteista
20118_27437.jpg
Oraksen keittiöhanat
Keittiö on kodin sydän. Ruoanlaitosta on tullut sekä seurustelua että muodikasta vapaa-ajan viettoa perheen ja ystävien kesken. Myös keittiöiden toiminnallisuuteen kiinnitetään nykyisin paljon huomiota. Oikeat työvälineet ja hyvät olosuhteet tekevät kokkauksen mukavaksi. Luonnollisesti helppokäyttöiset hanat auttavat omalta osaltaan keittiöpuuhia.Lisätietoa keittiön vesikalusteista
20222_31494.jpg
Keittiöaskareissa tarvitaan usein joko hyvin kuumaa tai kylmää vettä
Keittiö on kodin sydän. Ruuanlaitosta on tullut sekä seurustelua että muodikasta vapaa-ajan viettoa perheen ja ystävien kesken. Myös keittiöiden toiminnallisuuteen kiinnitetään nykyisin paljon huomiota. Oikeat työvälineet ja hyvät olosuhteet tekevät kokkauksen mukavaksi. Luonnollisesti helppokäyttöiset hanat auttavat omalta osaltaan keittiöpuuhia.Lue lisää keittiön vesikalusteistaTilaa hanaesite
20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
20225_78268.jpg
Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse - "Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema"
SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka "moderni talonpoikaistyyli" luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.
20211_68110.jpg
Löydä oma hirsinen suosikkitalosi - tutustu uutuusmalleihin
Hongan hirsisten omakotitalojen mallisto on laajentunut uuden vuoden alkajaisiksi. Uutuusmallit Honka Touko, Honka Riekko ja Honka Huomen tarjoavat ekologista, energiatehokasta ja terveellistä asumista suomalaisesta puusta valmistettujen jykevien hirsiseinien sisällä. Hirsikodin ainutlaatuinen tunnelma pääsee oikeuksiinsa niin modernissa kuin perinteisemmässäkin talossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton