Säästämällä vettä suojelet myös loma-asuntosi ympäristöä

Suomessa arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Toiset viettävät vapaa-aikaansa mieluummin kantovedellä varustetussa pikkumökissä ja toiset panostavat arjen luksukseen valitsemalla huvilakseen kakkoskodin. Suurimmat erot mökkien varustelutasossa ja suomalaisten mökkeilijöiden toiveissa liittyvätkin erilaisiin mökkielämän mukavuustekijöihin, kuten vesi- ja viemärijärjestelmiin, suihkuun, sisävessaan sekä katettuun kesäkeittiöön. Yhteistä kaikilla loma-asujilla kuitenkin on halu pitää ympäristöstä huolta. Käsittelemällä harmaat vedet oikein ja vähentämällä vedenkäyttöä pidetään vesistöt ja mökkirannat kunnossa.

shore_860x480_web-legacy

Vesi on suojelun arvoista – Älä tuhlaa

Viime vuonna aloitettiin vuoteen 2028 saakka kestävä kansainvälinen projekti “Water for sustainable development”, jonka tarkoituksena on edistää vedenkäytön kestävää kehitystä.

Tiesitkö, että:

  • vain 3 % kaikesta vedestä on makeaa ja vain 1 % siitä on juomakelpoista?
  • vesipula koskettaa jo neljää ihmistä kymmenestä?
  • vuoteen 2025 mennessä kaksi kolmasosaa maailman väestöstä saattaa kohdata vesipulaa?
  • veden puutteen seuraukset voivat olla fyysisiä, teknisiä tai taloudellisia?

Viime kesä oli poikkeuksellisen lämmin ja vettä satoi todella vähän. Tällä oli suuri vaikutus sekä luontoon että ihmisten päivittäiseen vedenkäyttöön.

Vedenkulutusta vähentämällä voidaan:

  • suojella kallisarvoisia vesivaroja
  • vaikuttaa vedenpuhdistukseen ja -käsittelyyn käytettävien kemikaalien määrään
  • vaikuttaa veden pumppaamiseen, jakeluun ja lämmittämiseen tarvittavan energian määrään
  • vaikuttaa jäteveden puhdistamiseen tarvittavien kemikaalien määrään
  • vaikuttaa jäteveden määrään yleisesti
  • säästää rahaa

Miten voin itse vähentää vedenkäyttöä?

Juoksutamme vettä usein turhaan käydessämme suihkussa tai pestessä käsiämme, myös vapaa-ajan asunnolla. Oras-tuotteet on suunniteltu toimimaan ympäristöystävällisesti ja luotettavasti koko pitkän elinkaarensa ajan. Kosketusvapaiden hanojen avulla voit säästää vettä ja energiaa lähes huomamatta, sillä ne sulkeutuvat automaattisesti, kun kädet viedään pois hanalta. Lue lisää kosketusvapaista hanoista täältä.

kosketusvapaa

Loma-asunnon keittiöstä toimiva

Jos keittiössä on niukasti tilaa, tasot ja koneet kannattaa sijoittaa yhdelle seinälle I-malliin. Yksinkertainen malli mahdollistaa tasopinta-alan maksimoinnin, ja kylmäkalusteet, liesi ja vesipiste ovat kätevästi lähekkäin.

Usein I-keittiö on olohuoneen yhteydessä avokeittiönä, jolloin materiaalien ja hanojen rooli osana kodin sisustusta korostuu. Pieneen tilaan ei kannata valita massiivista katseenvangitsijaa, vaan mittasuhteiltaan osaksi tilaa sulavasti istuva, paikkansa kodin sisustuksessa lunastava hana.

Kitchen_layout_images_2_9m_860x480 (1)

Kapeaan tilaan soveltuu II-keittiö eli rinnakkaiskeittiö, jossa on kaksi I-keittiötä vastakkain. Työskentelyä keittiössä tehostavat vastakkaisilla seinustoille sijoitetut, toisiaan lähellä olevat toiminnot. Siksi malli on myös monen ammattikokin valinta.

Oraksella on laaja valikoima keittiöhanoja, joista voit valita kauniin ja edistyksellisen ratkaisun minkä kokoiseen keittiöön tahansa.

Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saa helposti lisää mukavuutta. Jos mökille, kesäkeittiöön, grillikatokseen tai autotalliin tulee kiinteä kylmävesijohto ja sähkö, on sinne helppo järjestää myös tiskaus- ja käsienpesupiste mökkihanan avulla.

Mökkihanasta on saatavilla mallit sekä pesualtaalle (1003F) että keittiöön (1023F).

Tutustuaksesi Oraksen keittiöhanoihin, tutustu valikoimaan täällä.
Inspiroituaksesi ja nähdäksesi esimerkkejä toimivista keittiöistä, vieraile lookbookissa.

Moekkihana_2017_860x480_
 
Päivitetty
4.3.2019