• Etusivu
  • Energia

Kohti puhtaampaa puun pienpolttoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 25.02.2019
20192_56347.jpg

Pienhiukkaspäästöjä syntyy mm. silloin kun käytössä on puulämmitys.

Omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Puunpolton pienhiukkaspäästöt kuitenkin herättävät rakentajissa kysymyksiä. Miten pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää ja edistää puhtaampaa puun polttoa?

Tutkimustuloksista apua, mitä paljastui?

Taloustutkimuksen internetpaneelissa haastateltiin peräti 1388 henkilöä vuoden 2018 syksyllä. Haastattelu kohdistettiin erityisesti omakotiasujille sekä omakotitaloa harkitseville. Omakotiasujista peräti 76 prosentilla on kotonaan varaava takka tai uuni, puukiuas löytyy vastaavasti 37 prosentilta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että puolessa suomalaisista kodeista, joista tulisija löytyy, lämmitetään loka-huhtikuun välillä tulisijaa lähes päivittäin. Ajatuksena on muun energian säästö, sillä takalla halutaan mm. pienentää kodin sähkölaskua. Pääasiallisena kodin lämmönlähteenä puu oli 20 %:lla haastatelluista. Haastatteluissa nousi esille tulisijojen käyttöön liittyen erityisesti kolme tärkeää syytä: talvikauden säännöllinen lämmitys, huippupakkasten aikainen lämmitys sekä kosteudenpoisto ja ilman kierrättäminen.

Mitä sitten pitäisi tehdä pienhiukkaspäästöjen alentamiseksi? Huolimatta siitä, että Suomessa ilma on puhdasta, herättää puiden poltto keskustelua. Vuosikymmeniä vanhat tulisijat sekä avotakat eivät välttämättä polta puuta niin puhtaasti ja tehokkaasti kuin tämän päivän tulisijat. Lisäksi lämmönvarauskyky on nykyaikaisissa varaavissa tulisijoissa huomattavasti vanhoja takkoja parempi.

Uusien tulisijojen pienhiukkaspäästöt ovat 1980-luvun tulisijoihin verrattuna noin 30 % pienemmät ja oikealla tavalla käytettynä on mahdollisuus päästä vielä suurempiin prosenttimääriin. Päästöjen pienentämisessä vaikuttavina tekijöinä ovat nykyaikaiset polttotekniikat, joiden avulla puu palaa riittävän kuumana ja puhtaasti.

Harkinnassa uusia keinoja

Yksi ratkaisu pienhiukkasmäärien pienentämiselle olisi uusia tulisijakanta. Vastaajista jopa viidennes oli uuden tulisijan hankkimisen kannalla juurikin päästösyistä. Vaihtoon houkuttelisi myös se, mikäli uuden tulisijan vaihtamalla voisi saada säästöjä sähkölaskusta.

Mitään varsinaista yhtä ratkaisua puun pienpolton vaikutusten vähentämiseksi ei ole, vaan kokonaisuus on monimutkainen kuten myös mitattavuuskin. Perus periaatteena on, että tulisijassa tulisi polttaa ainoastaan kuivaa sekä puhdasta puuta ja pitää huolta riittävästä vedosta. Roskia ei tule takoissa polttaa eikä pitää yllä kituvaa liekkiä. Jokainen voi siis itse omalta osaltaan vaikuttaa päästöjen syntymiseen.
Helppo muistisääntö on, mitä tummempaa savu on, sitä enemmän ilmaan pääsee pienhiukkasia.

Polta ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta riittävällä vedolla.
Polta ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta riittävällä vedolla.

Mitä toiveita tuli esille?

Tutkimukseen osallistuneista omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista peräti 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Tulisija onkin ainoa muista energialähteistä riippumaton lämmönlähde sekä erinomainen turva kovilla pakkasilla. Lisäksi tutkimuksessa nousi esille, että puolet omakotitalon hankkimista harkitsevista kaipaa lisätietoja pienhiukkaspäästöistä ja kolmannes vastaajista toivoisi nuohoukselta neuvontaa sekä valvontaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseksi.

Tiesitkö mm. nämä nuohouksesta ja uudistuksesta:

  • Nuohouspalvelujen järjestämistä koskevat pelastuslain muutokset tulivat voimaan 1.1.2019. Se, mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa on, että piirinuohousjärjestelmä loppuu. Nykyiset alueelliset piirinuohoussopimukset päättyvät viimeistään kesäkuun lopussa 2019. Pelastuslaitoksilla ei siis ole enää velvoitetta huolehtia omalla alueellaan järjestettävistä nuohouspalveluista.
  • Lukuun ottamatta nuohouspalvelujen järjestämistä, säilyi nuohoussääntely ennallaan. Jokaisella kiinteistöllä säilyi yhä edelleen velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta sekä tikkaiden ja katon turvavarusteiden kunnosta. Asuinrakennuksissa nuohous suoritetaan vuosittain, vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Mitä tarkastaminen tässä yhteydessä tarkoittaa: tulisijan ja hormin kunnon havainnointia, joka ei edellytä nuohoojalta erikoistyövälineiden käyttöä.
  • Nuohoustyö pitää sisällään tulisijan ja savuhormin puhdistustyön sekä lisäksi tulisijan ja hormin kunnon tarkastuksen nimenomaan paloturvallisuuden näkökulmasta.
  • Itse varsinaisen paloturvallisuuden kannalta tärkeintä on nuohouspalveluiden säännöllinen käyttäminen! Nuohoojalla säilyy uudistuksesta huolimatta velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan tulipalon vaaraa aiheuttavista vakavista puutteista ja vioista kiinteistön lisäksi myös pelastusviranomaiselle.

Lisää luettavaa nuohoukseen liittyen löydät täältä

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton