Näin rakennat erinomaisen terassin – katso ohjeet

Suomen kesä on lyhyt, joten aurinkoisista ja lämpöisistä päivistä on syytä ottaa kaikki irti. Monelle omalla terassilla syöminen, auringonotto tai saunanjälkeinen viilentyminen ovat kesän kohokohtia. Jos sinäkin mietit terassin rakentamista, lue tästä vinkit sen tekemiseen!

Terassi on parhaimmillaan kuin viihtyisä keidas, joka houkuttelee
siirtymään sisätiloista ulos ja luo lisää tilaa yhteiselle oleskelulle. 

Terassi on parhaimmillaan kuin viihtyisä keidas, joka houkuttelee siirtymään sisätiloista ulos ja luo lisää tilaa yhteiselle oleskelulle. 

1) Valmistele huolella
Tarkista kuntasi rakennusvirastosta, tarvitsetko rakennuslupaa. Yleensä terassille ei tarvita erillistä lupaa. Laske menekkilaskurilla, kuinka paljon puuta ja ruuveja tarvitset.

2) Tee perustus
Ensimmäiseksi on terassin kohdalta poistettava kaikki kasvusto. Tiiviille, routimattomalle alustalle voi tehdä pilariperustuksen eli asettaa betonisten pihalaattojen päälle pilariharkot. Varmista pitkän laudan ja vatupassin avulla, että kaikki ovat samalla korkeudella ja täytä ontot harkot valmisbetonimassalla.

PrimaTimberiltä löydät kattavan valikoiman erilaisia
profiili- ja sävyvaihtoehtoja.

PrimaTimberiltä löydät kattavan valikoiman erilaisia profiili- ja sävyvaihtoehtoja.

3) Rakenna runko
Tee ulkokehä lankuista ja kiinnitä sitten välipalkit 500 mm välein. Jos haluat terassiin aidan, aseta tässä vaiheessa kaiteiden pystytolpat paikoilleen ja kiinnitä runkoon.

4) Asenna kansi paikalleen
Tarkista ensin, että rungon mitat kulmittain täsmäävät. Kiinnitä sitten terassilaudat paikalleen etureunasta alkaen. Sopiva lautojen väli saadaan esimerkiksi asettamalla kynä kansilautojen väliin. Muista, että lautojen välit kasvavat hieman, kun puu kuivuu! Jos lauta siis on märkää ja painavaa, kannattaa käyttää pienempää väliä.

5) Rakenna portaat
Sahaa reisilankut oikean mittaisiksi ja kiinnitä ne toisiinsa esimerkiksi kansilaudoituksesta jääneillä hukkapätkillä. Aseta reisilankkuelementit betonilaattojen päälle ja kiinnitä kaidetolppiin. Kiinnitä kansi- ja otsalaudat.

6) Viimeistele aidalla

Tee terassin kaide-elementti ylä- ja alajuoksuista ja pystyrimoista. Ruuvaa kaide-elementtiin päätyrimat ja kiinnitä päätyrimoista kulmatolppiin. Kiinnitä päällyslauta.

Valmista tuli! Mieleisellä aidalla viimeistelet terassin.

Valmista tuli! Mieleisellä aidalla viimeistelet terassin.

 
Julkaistu
19.2.2019