Voiko putkimies ryhtyä kevytyrittäjäksi
– ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä kevytyrittäjyydestä

Kevytyrittäjyys on joustava työnteon muoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan jo ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä laskuttaa työstään yksityishenkilönä, ilman toiminimeä – siis ilman y-tunnusta.

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä lähes mistä tahansa ammattiryhmästä, lukuun ottamatta tiettyjä luvanvaraisia toimialoja.

Olennaista laskuttaessa ei oikeastaan olekaan ammatti, vaan itse työnkuva – siis se mistä työsuoritteesta asiakastaan todella laskuttaa. Tässä artikkelissa käymme läpi tätä aihepiiriä ja usein kysyttyjä kysymyksiä kevytyrittäjyydestä.

Katso täältä kenelle palvelu sopii >>

Olen putkimies – voinko laskuttaa kevytyrittäjänä?

Kyllä, moni kevytyrittäjä toimii rakennusalalla ja myös putkimies voi laskuttaa työstään kevytyrittäjänä. Olennaista on huomata, että myös kevytyrittäjänä pätevyysvaatimukset tulee täyttyä. Putkitöistä laskuttaessa UKKO.fi tarkistaa aina, että laskuttavalta työn tekijältä löytyy tutkintotodistus.

Kevytyrittäjyys sivutoimisena, opiskelijana, työttömänä... Lue lisää >>

Kuinka kevytyrittäjänä tehdystä työstä aiheutuneet kulut korvataan?

Kevytyrittäjänä voit vähentää laskutettavaan keikkaan liittyvät tarvike- ja materiaalikulut sekä matkakustannukset. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi maalarina voit vähentää yhdellä laskulla kyseiseen työkeikkaan kuluneet maalit ja pensselit. Et kuitenkaan voisi vähentää esimerkiksi työkenkiäsi, sillä niihin liittyy verottajan näkökulmasta yksityiskäytön mahdollisuus. Ne eivät siis liity suoranaisesti yhteen ainoaan keikkaan.

Olenko vakuutettu toimiessani kevytyrittäjänä?

Kevytyrittäjät eivät kuulu lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin, mutta UKKO.fi-palveluun sisältyy aina tapaturmavakuutus, joka korvaa palvelun kautta tehdyillä työkeikoilla sattuneet mahdolliset vahingot. Tapaturmavakuutus ei kuitenkaan poista toimeksiantajan mahdollista vakuuttamisvelvollisuutta sellaisesta toiminnasta, johon on otettava työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vakuutusturva.

Myös vastuuvakuutus sisältyy aina UKKO.fi palvelumaksuun. 

Miten eri alv-kannat huomioidaan laskulla?

Työtä vastaavan alv-kannan voi valita laskulla. Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 %, mutta on myös tiettyjä aloja, joilla voi olla oikeutettu käyttämään alennettua tai kokonaan arvonlisäverotonta laskutusta (esim. esiintyvät taiteilijat). 

Kevytyrittäjyysopas - tilaa maksutta!

Kevytyrittäjyysopas kokoaa yksiin kansiin kaikki perustiedot siitä, mitä kevytyrittäjyys on ja kenelle se sopii.

Opas sisältää mm. vastaukset kysymyksiin:

  • Mitä on kevytyrittäjyys?
  • Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?
  • Toiminimi vs. kevytyrittäjyys - mitä eroa näillä on?
  • Kuinka myyt osaamisesi asiakkaalle?
  • Kuinka kevytyrittäjyys toimii ja mitä se maksaa?


Mitä kevytyrittäjyys on?

Kevytyrittäjyys on joustava työnteon muoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan jo ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä laskuttaa työstään yksityishenkilönä, ilman toiminimeä – siis ilman y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään, eikä siihen liity juoksevia kuukausimaksuja tai liittymiskuluja. Voit siis halutessasi hoitaa esimerkiksi vain yhden keikan laskuttamisen – tai jatkaa palvelun käyttöä.

Katso hinnasto täältä >>

Ukko.fi - Suomen suurin laskutuspalvelu

UKKO.fi on vuonna 2012 perustettu, tätä nykyä Suomen suurin laskutuspalvelu. UKKO.fi-kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse kantaa huolta yrittäjän byrokratiasta laskuttaaksesi. Sinulla ei ole omaa y-tunnusta, etkä täten ole esimerkiksi kirjanpitovelvollinen.

UKKO.fi-kevytyrittäjänä sinulla ei ole myöskään juoksevia kuukausikuluja tai rekisteröitymismaksuja. Maksat siis vain silloin kun sinulla on jotain laskutettavaa. Rekisteröityä voit ilmaiseksi.


REKISTERÖIDY TÄÄLLÄ 
Päivitetty
14.2.2019