Kipsilevyistä löytyy ratkaisu - monipuolisesti kodin eri tarpeisiin

Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.

Gyprocin rakenteet edustavat keveitä sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Gyproc kipsilevyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.

Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.

Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.

Tutustu koko Gyproc tuotevalikoimaan sekä asennusvideoihin tästä
tilakuva

Normaali kipsilevy kodin sisäverhouksiin

Gyprocin normaali kipsilevy eli Gyproc GN 13 Normaali on peruskipsilevy kodin sisäverhouksiin niin seinä- kuin kattopinnoissakin. Levy on pinnaltaan tasainen ja sileä, reunat ovat vaihtoehtoisesti suorat tai reunaohennetut. Perus 1200 mm leveän kipsilevyn rinnalla on Gyproc GNE 13 Normaali Ergo, joka on muuten identtinen Normaalin kipsilevyn kanssa, paitsi että leveydeltään Ergo-levy on 900 mm.

Uudistunut Gyproc GN 13 Normaali on aikaisempaa kevyempi, kestävämpi sekä asentajaystävällisempi, joten levyä on helpompi työstää ja ergonomisempaa käsitellä. Levyn teknisiä ominaisuuksia on kehitetty lisää, jolloin saadaan aikaiseksi kestävämpää suunnittelua sekä rakentamista. Uudistetun GN-levyn ympäristövaikutukset on arvioitu ja se on saanut EPD-hyväksynnän.
epd-verified

Erikoiskova kipsilevy kun tarvitset lujaa levyä

Kuten nimestä voi päätellä, on Gyproc GEK 13 Erikoiskova –levy normaalia kipsilevyä vahvempi rakennuslevy, jota voidaan käyttää seinissä joissa tarvitaan normaalia suurempaa kovuutta sekä jäykkyyttä. Tämän levyn kipsiytimen huokoisuutta on vähennetty samalla kun kipsimassaan on lisätty lasikuitua. Levyn kartonkina on käytetty vahvaa ja sitkeää monikerroskartonkia. Erikoiskovaa levyä ei ole saatavilla kuin reunaohennettuna mallina. Normaalikipsilevyn GN 13 tavoin, myös Erikoiskovaa levyä on mahdollista saada Ergo-levynä (GEKE 13).

Remonttikipsilevy remontointikohteisiin

Muista kipsilevyistä poiketen GSE 6 Remonttilevy Ergo on paksuudeltaan vain 6,5 millimetriä. Levy on kehitetty puu- ja kiviseinien uudelleenpinnoitukseen. Levyn ydin on luonnonkipsikiveä, joka on vahvistettu lasikuidulla. Tällainen rakenne mahdollistaa levylle sen ohuuden. Remonttilevyä on mahdollista saada ainoastaan reunaohennettuna 900 mm:ä leveänä Ergo-levynä.

GSE 6 Remonttilevy on hyvä ratkaisu vanhan kodin korjaajalle.GSE 6 Remonttilevy on hyvä ratkaisu vanhan kodin korjaajalle.

Kipsilevyä lattiaan

Lattiarakenteisiin kehitetty GL 15 Lapikas on normaalia sekä erikoiskovaa kipsilevyä huomattavasti kovempi erikoislevy. Levyä käytetään lattiarakenteissa, ala- ja välipohjissa sekä vanhojen lattioiden korjaustyössä. Kuten remonttikipsilevy, myös tässä levyssä on käytetty lasikuidulla vahvistettua kipsimassaa. Kipsimassa on pinnoitettu molemmin puolin erittäin sitkeällä sekä kestävällä monikerroskartongilla. Levy on reunaltaan suora ja sitä valmistetaan vain yhtä kokoa: 15x 900 x 2400 mm.

Märkätiloihin soveltuvat levyt

Kipsilevyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa. Gyprocin Kylpyhuonejärjestelmän sertifikaatin (174/02 päivitetty 10.1.2012) mukaan em. märkätiloihin soveltuu neljä erilaista kipsipohjaista levyä. Glasroc GHOE 13, GRI 13, GEK 13 ja Rigidur H kuituvahvistelevy. Kosteusteknisesti paras lopputulos saavutetaan käyttämällä GHOE 13 tai GRI 13 levyä, joissa kipsiytimeen on lisätty kosteutta paremmin kestäviä ainesosia.

GRI 13 levyn pinta on kartonkia ja ydin on kipsimassa, joka on kyllästetty veden imeytymisen minimoimiseksi. Lujuudeltaan sekä jäykkyydeltään levy vastaa GEK 13 erikoiskovaa kipsilevyä. Glasroc GHOE 13 Ocean™ märkätilalevy on kehitetty kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin ja se on valmistettu kipsikivestä. Glasroc-levyjen pintarakenne muodostuu lasikuitumatosta, joka on upotettu kipsikerrokseen. Kipsiydin on lasikuituvahvisteinen ja käsitelty vedenimeytymisen estämiseksi. Näin Glasroc-komposiittilevyissä yhdistyy perinteisten kipsilevyjen hyvät ominaisuudet, käsiteltävyyden helppous sekä kiviainespohjaisten levyjen hyvä kestävyys kosteuden vaikutuksia vastaan. Levyt ovat reunaohennettuja.

Kosteusteknisesti vaativimpiin kohteisiin kuten julkisiin märkätiloihin Gyproc suosittelee Aquaroc järjestelmää. Julkisia märkätiloja ovat esimerkiksi kerrostalojen, urheiluhallien ja teollisuuden yhteiskäytössä olevat pesu- ja suihkutilat, sekä muut vastaavat asuntojen märkätiloja rasitetummat märkätilat, ei kuitenkaan uimahallit. Aquaroc- järjestelmän sertifikaatti (VTT-C-8881-12) löytyy Gyprocin sivustoilta.

Gyproc levyt soveltuvat myös märkätilojen rakenteisiin.Gyproc levyt soveltuvat myös märkätilojen rakenteisiin.

Gyptone alakatot ja -akustiikkalevyt

Gyptone-alakatot koostuvat sileistä tai rei’itetyistä alakattokipsilevyistä. Levyjen tarkoituksena on vaimentaa mm. huonetilan jälkikaikuja ja mahdollistaen optimaalisen äänimaiseman luomisen tilaan.
Levyistä on saatavilla useita koko- ja reunamuotovaihtoehtoja, jotka antavat vapauksia valita sopiva kattotyyppi erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Palonsuojakipsilevyllä lisäturvaa

Palonsuojaukseen on kehitetty erikoislevyt GF 15 Protect F sekä GFE 15 Protect F Ergo. Näiden levyjen palonkesto-ominaisuudet ovat paremmat kuin normaalilla sekä erikoiskovalla kipsilevyllä. Levyt ovat reunaohennettuja ja koko vaihtoehdoista löytyy 1200 mm:n sekä 900 mm:n leveydet.

Protect F –levyjen rinnalle on kehitetty Glasroc F Firecase Palosuojalevy. Tätä levyä käytetään teräsrakenteiden palosuojaukseen ilman erillisiä kotelorakenteen tukiprofiileja. Levy itsessään koostuu pintoihin upotetusta lasikuitumatosta ja lasi- sekä selluloosakuiduilla vahvistetusta kipsiytimestä. Järjestelmän avulla on mahdollista saavuttaa jopa 120 min palosuojaus.

Tuulensuojalevyt ulkoseinään

Tuulensuojalevynä voidaan käyttää kartonkipintaista GTS 9-tuulensuojalevyä. Levyn pääasiallinen tarkoitus on suojata villoitusta tuulelta. Gyproc GTS 9 levyt on tyyppihyväksytty käytettäväksi myös rakennusten jäykistämiseen. Kosteusteknisesti levy on varma ratkaisu ulkoseinien tuulensuojaksi pitäen viimat ulkona ja päästäen seinärakenteeseen muodostuvan rakennekosteuden kuivumaan ulos. GTS 9 –levy on käsitelty säänkestäväksi, ja se voidaankin jättää säälle alttiiksi 3 kuukauden ajaksi ennen ulkoverhouksen asentamista. Levy on reunamuodoltaan suora ja se on aina 9,5 mm paksu ja 1200 mm leveä.

Vaihtoehtona GTS 9:lle on Glasroc H GHS 9 Storm ™ tuulensuojalevy, joka voidaan jättää säälle alttiiksi jopa 12 kuukaudeksi ennen ulkoverhouksen asentamista. Glasroc-levyt on tyyppihyväksytty käytettäväksi rakennusten jäykistämiseen. Levy on kivipohjainen komposiittilevy, ja sen pintarakenne muodostuu kahdesta lasikuitumatosta, jotka on upotettu lujitettuun kipsikerrokseen. Kipsiydin on lasikuituvahvisteinen ja kosteuden imeytymistä vastaan käsitelty.

Glasroc H GHS 9 Storm tuulensuojalevy voidaan jättää säälle alttiiksi jopa vuodeksi.Glasroc H GHS 9 Storm tuulensuojalevy voidaan jättää säälle alttiiksi jopa vuodeksi.

Tuulensuojalevyjen teipit

Lämmöneristysmääräysten tiukentuessa rakennuksen vaipan kosteustekninen toimivuus on entistä merkittävämmässä asemassa. Diffuusion ja luonnollisen konvektion johdosta tuulensuojan sauman tiiveyteen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Uusimpien rakennuksen veden- ja kosteuseristysohjeiden (RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet) suositusten mukaan kaikki tuulensuojan liitokset, jatkokset ja läpiviennit tulee tiivistää huolellisesti. Tuulensuojan tulee kestää rakennusaikaiset säärasitukset sekä normaalit työskentelytavat. (RIL 107-2012, 2.5.1)Kaikkien saumamateriaalien ja teippien tulee olla testattuja, pitkäaikaiskestäviä sekä riittävän joustavia, että ne kestävät saumaan kohdistuvat muodonmuutokset. Saumauksessa ja teippauksessa tulee noudattaa tuulensuojan valmistajan esittämiä tuotteita (RIL 107-2012, 2.5.2)

Tuulensuojalevyjen saumojen tiivistykseen on tarjolla tiivistysteipit, joilla saavutetaan parempi ilmatiiveys ulkoseinien rakenteissa. Gyproc GTS 9 sekä Glasroc Hydro GHS 9 Storm levyille on kehitetty hyvin tarttuva ja pysyvä teippi. Gyproc GTS 9 levylle on tarkoitettu Gyproc Tiivistysteippi ja Glasroc GHS 9 Storm -levylle Glasroc H Tiivistysteippi. Teipit suojaavat saumoja säärasituksilta rakentamisen ajan (3 kk GTS 9 -levyllä ja 12 kk GHS 9 Storm -levyllä) sekä toimivat tuulensuojalevyjen käytönaikaisena (25 v.) tiivistyksenä.
 
Julkaistu
3.2.2014