Totta vai tarua:
kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?

Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.

Jokka-kiertoilmatakka Nobile-pinnalla.Jokka-kiertoilmatakka Nobile-pinnalla.

Luovuttaa lämpöä jopa 13 tuntia

Pielinen-malliston takat tulivat myyntiin vuosi sitten. Malliston takoista selkeästi suosituimmaksi on osoittautunut kulmaluukullinen Jokka. Pielinen-malliston takkojen paino vaihtelee mallista riippuen 470-770 kilon välillä, eli paino on moninkertainen kevytrakenteiseen kiertoilmatakkaan verrattuna. Paksun vuolukivikuoren lisäksi takkoihin on mahdollista lisätä lämmönvarausmassaa. Erityispaksun kuoren ansiosta Pielinen-kiertoilmatakat varaavat ja luovuttavat lämpöä jopa 13 tuntia.

Koska varaavat vuolukivitakat voivat painaa jopa yli 2000 kiloa, pystyvät ne varastoimaan itseensä runsaasti lämpöä ja luovuttamaan sitä jopa 24-36 tunnin ajan. Tähän asti kiertoilmatakkojen tarkoitus on ollut olla nopeita lämmöntuottajia, jotta huonetilan lämpötila saadaan nopeasti nostettua haluttuun lämpötilaan. Takan sisällä lämpenevä ilma kiertää huoneeseen ja levittää lämmön nopeasti. Kevytrakenteisemmat kiertoilmatakat eivät ole pystyneet varaamaan itseensä lämpöä merkittäviä määriä.

– Pielinen-malliston kiertoilmatakoista halusimme tehdä hybridimalleja, jotka yhdistävät kiertoilmatakkojen ja varaavien takkojen parhaat puolet. Takkoihin on suunniteltu paksut vuolukivikuoret, joiden massa riittää aidosti varaamaan lämpöä ja luovuttamaan sitä 13 tunnin ajan. Tämä tulos on saatu, kun lämmönluovutusta on testattu kontrolloiduissa olosuhteissa, kertoo Tulikiven myyntijohtaja Markku Prättälä.

Voit tutustua myös muihin Tulikiven takkamallistoihin tästä!
Tulikiven muut kamiinat ja kiertoilmatakat esittäytyvät tämän linkin takaa.

Henka-kiertoilmatakka Classic-pinnalla.Henka-kiertoilmatakka Classic-pinnalla.

Ihastusta herättää kulmaluukku

Pielinen-malliston takat eroavat toisistaan sekä mitoiltaan että luukkumalleiltaan. Takan korkeuden voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta luukkuvaihtoehtojen ollessa kulma-, pysty-. vaaka ja läpiluukku. Itse Pielinen-malliston on suunnitellut Tulikiven Designer Manager Mika Moilanen.

– Suosituimmaksi malliksi on paljastunut kulmaluukullinen Jokka. Siinä näkymä tuleen avautuu kahdelta sivulta, ja luukun puolen voi valita itse. Pielinen-malliston takkoja on hankittu sekä omakotitaloihin että peruslämmöllä oleviin kesäasuntoihin, joissa lämpöä tarvitaan välillä nopeasti, Prättälä kuvailee.

Malliston moderni ja pelkistetty muotoilu korostaa vuolukivipintaa. Halutessaan takan pintaan voi valita joko klassisen sileän vuolukiven tai vesikäsittelyllä kuvioidun Grafia- tai Nobile-vuolukiven. Kolmiulotteista Grafia-vuolukiveä koristavat epäsäännölliset, vesileikatut kuviot. Nobile-käsittelyssä vuolukiveä on kevyesti karhennettu tasaisella vesikäsittelyllä, jolloin se tummenee. Näissä molemmissa vesikäsittely saa kiven pinnan hillitysti kimmeltämään.

Lämmönvarauskyky perustuu paksun kuoren tuomaan massaan

Poikkeuksellinen lämmönvarauskyky perustuu erityispaksuun vuolukivikuoreen. Pielinen-malliston takat painavat mallista riippuen 470–770 kiloa, ja lisäksi niihin voi halutessaan lisätä lämmönvarausmassaa. Yleensä metallikuoriset kiertoilmatakat painavat noin 100–200 kiloa.
 

Lamu-kiertoilmatakka Grafia-pinnalla.Lamu-kiertoilmatakka Grafia-pinnalla.

– Monet kysyvät tarvitaanko Pielinen-malliston takoille perustusten vahvistamista. Nyrkkisääntö on, että yli 500 kiloa painavat takat vaativat yleensä perustusten vahvistamisen. Kevyimmät Pielinen malliston takat eivät siis vaadi perustusten vahvistamista. Ne ovat huomattavasti perinteisiä, varaavia takkoja kevyempiä ja sirompia, mutta lämmönvarauskykynsä ansiosta ne lämmittävät kotia silti pitkään, Prättälä toteaa.

Tällaisia ovat malliston takat:

Henka-kiertoilmatakka:
Modernissa Henka-takassa on leveä vaakaluukku.
Korkeus: 1390 / 1840 mm, leveys: 790 mm, syvyys: 470 mm, hyötysuhde 83 %.
Lue lisää Henka-kiertoilmatakasta

Lamu-kiertoilmatakka:
Lamu on Henkaa kookkaampi ja sopii hyvin tilanjakajaksi huoneiden väliin, sillä sen läpiluukusta tuli näkyy molempiin suuntiin. Takkaluukut ovat avattavissa molemmilta puolilta.
Korkeus: 1450 / 1900 mm, leveys: 900 mm, syvyys 565 mm, hyötysuhde 82 %
Lue lisää Lamu-kiertoilmatakasta

Jokka-kiertoilmatakka:
Jokka-takassa on suuri kulmaluukku, joka avaa laajemman näkymän tuleen. Takan sijoittelua helpottaa se, että luukun puolen saa valita oikealle tai vasemmalle sivulle.
Korkeus: 1390 / 1840 mm, leveys: 740 mm, syvyys: 470 mm, hyötysuhde: 85 %
Lue lisää Jokka-kiertoilmatakasta

Kammi-kiertoilmatakka:
Mitoiltaan kapeimmassa Kammi-takassa on korkea pystyluukku.
Korkeus 1450 / 1900 mm, leveys: 620 mm, syvyys: 530 mm, hyötysuhde 84 %
Lue lisää Kammi-kiertoilmatakasta


Kiinnostuitko? Ota ihmeessä yhteyttä: 
Päivitetty
13.2.2019