Uudiskohteessa suunnitellaan vaatehuoneen säilytysratkaisuja

KOHDE 2 / VIIHTYISÄ VAATEHUONE
Raportti 1

Vastavalmistuneen omakotitalon päämakuuhuoneen yhteydessä olevaan 2,8 neliön kokoiseen vaatehuoneeseen asennetaan Sovella-säilytysjärjestelmä.


Omakotitaloprojektimme on nyt siinä vaiheessa, että vihdoin pääsemme kalustamaan tulevaa kotiamme. Talon rakennus on ollut meille pitkäaikainen haave ja olemme ehtineet pohtia tarpeitamme ja toiveitamme. Kahdelle aikuiselle suunniteltu talomme on pohjaratkaisultaan avoin.

Värimaailma on yhdistelmä harmaata ja valkoista. Lattiaksi valitsimme vinyylikorkkilattian joka on sävyltään murrettu tammi. Kodissamme on 127 neliötä, yhteinäinen keittiö – ruokailutila – olohuone, kaksi wc:tä, erillinen kodinhoitohuone, pesuhuone ja sauna, pukuhuone, kolme makuuhuonetta ja kaksi vaatehuonetta. Jo alkuvaiheessa tiesimme haluavamme taloomme myös vaatehuoneita. Päämakuuhuoneen yhteyteen tehtiin isompi vaatehuone, jossa on tilaa 2,8 neliötä.
 

Vaatehuoneen säilytysratkaisua miettiessä tärkeimmäksi kriteeriksi nousi käytännöllisyyden lisäksi muunneltavuus.

1-sovella-vaatehuone-7
1-sovella-vaatehuone-5
1-sovella-vaatehuone-8

Säilytysjärjestelmän valinta

Aiemmassa asunnossamme meillä oli käytössä kolme 60 cm leveää kaappia. Kaapissa vaatteiden säilyttämisessä ongelmana oli se, etteivät ne tilan puolesta riittäneet meille. Kaapin perälle unohtui vaatteita, sillä pinoja täytyi tehdä kahteen riviin. Huomasimme myös sen, että vaatteisiin tuli pitkän säilytyksen myötä hieman ummehtunut haju, sillä vaatteet olivat hyvin tiiviisti. Vaatehuoneen säilytysratkaisua miettiessä tärkeimmäksi kriteeriksi nousi käytännöllisyyden lisäksi muunneltavuus. Haluamme hyödyntää tilan mahdollisimman tarkoin. Arvostamme molemmat myös siisteyttä ja järjestystä. Jokaiselle tavaralle tulee olla oma paikka.

::::: Valmistajan vinkit
Hyllytasoilla vaatteita säilytettäessä on hyvä huomioida seuraavat asiat:
1. Jätä hyllyväliksi noin 30 cm, etteivät vaatepinkat tule liian korkeiksi ja hankaliksi käyttää.
2. Vaatepinon yläpuolelle kannattaa jättää vähintään 10 cm nostovaraa ennen seuraavaa hyllyä.
3. Rei’itetyssä teräshyllyssä vaatteet pysyvät helpommin raikkaina. :::::

Sovelletaan Sovellaa

Säilytysratkaisuja pohtiessa Sovellan tuotteet nousivat nopeasti kummankin suosikiksi. Ne vaikuttavat erittäin käytännöllisiltä ja samalla niiden yksinkertainen ilme antaa mahdollisuuden sisustaa tilaa omaan tyyliin. Sovella on meille molemmille tuttu tuote ja meillä oli hyvä mielikuva tuotteiden kestävyydestä. Olemme ajatelleet hankkia säilytyskalusteita vaatehuoneiden lisäksi myös tekniseen tilaan. Hankkimalla tuotteet samalta valmistajalta, voisimme tulevaisuudessa siirtää hyllyjä tarvittaessa tilojen välillä. Sovellan etu on myös laaja valikoima erilaisia tuotteita muun muassa työkalujen säilyttämiseen. Järjestelmää voi siis myös myöhemmin päivittää hankkimalla lisää osia.

1-sovella-vaatehuone-1
1-sovella-vaatehuone-10

Rullamitta kouraan ja hommiin

Aloitimme tilan suunnittelun käväisemällä Sovellan nettisivuilla. Tutustuimme tarjolla oleviin tuotteisiin ja jatkoimme suunnittelua sivustolla olevalla 3D Plannerilla. Ohjelman käyttö alkoi tilan mittojen syöttämisellä. Seinien ja huonekorkeuden mittaamisen jälkeen päästiin jo itse suunnitteluun. Ohjelman käytön oppi nopeasti ja alkuun kokeilimmekin kaikenlaisia tuotteita. Ohjelma ohjasi hyvin hyllyjen leveyden valinnassa ja ilmoitti jos yritimme suunnitella tilaan liian leveitä tuotteita. Tila näkyi kuvassa kolmiulotteisena ja siitä olikin apua hahmottamisessa. Kuvakulmaa muuttamalla tilan näki eri puolilta. Alun kokeilun ja hassuttelun jälkeen teimme yhteensä kolme erilaista suunnitelmaa. Valmis suunnitelma oli helppo ladata omalle koneelle pdf-muodossa. Tiedosto sisälsi kuvat tilasta sekä myös listauksen valituista tuotteista ja hinnoista.

Lopullisen valinnan vaikeus

Pyörittelimme kolmea suunnitelmaamme muutaman päivän. Kuvien kanssa oli näppärä käydä vaatehuoneessa hahmottelemassa tilan toimivuutta. Jokaisessa suunnitelmassamme oli hyviä puolia ja valinta oli siksi hieman vaikeaa. Pohdimme erityisesti tankojen tarvetta. Olimme eri suunnitelmissa sijoittaneet tangot eri paikkoihin ja niiden pituus vaihteli.
 

Lopulta kuitenkin yksi nousi ylitse muiden,
sillä se maksimoi hyllytilan vaatehuoneessa.


Valintaa myös vahvisti se, että valittujen tuotteiden paikkaa vaihtamalla saa muokattua tilaa myös tulevaisuudessa. Enää oli jäljellä tuotteiden tilaaminen. Toivottavasti pian pääsemme asentamaan ja ennen kaikkea käyttämään uutta hienoa säilytysjärjestelmäämme.

1-sovella-vaatehuone-11

Projektissa käytettävät tuotteet:

Seinä 214 x 250 cm
10 kpl teräshyllyjä (60 x 50 cm)
22 kpl vahvistettuja kannattimia (50 cm)
4 kpl säätölistoja (225 cm)
1 kpl vaakakisko + 3 kpl heloja
6 kpl teräshyllyjä (90 x 50 cm)

Seinä 129 x 250 cm
2 kpl teräshyllyjä (60 x 50 cm)
4 kpl vahvistettuja kannattimia (50 cm)
4 kpl putkenkannatinta (pääty, sinkitty)
2 kpl vaatteiden kannatinputkea (25 mm, sinkitty, 180 cm)
2 kpl säätölistöja (225 cm)
1 kpl vaakakisko + 3 kpl heloja
 

 
Julkaistu
18.2.2019