Uusioperheen eteisessä vallitsee kaaos

KOHDE 1 / ELÄMÄNMAKUINEN ETEINEN
Raportti 1

Vuonna 1927 rakennettua, viisihenkisen uusioperheen kotia vaivaa säilytystilan puute. Ongelmat korostuvat eteisessä, joka järjestetään uuteen uskoon Sovella-tuotteiden avulla.


Perheeseemme kuuluu Jenni ja Toni, Jennin aiemmasta parisuhteesta syntynyt koululainen Tapio (7) ja Tonin aiemmasta suhteesta Lauri (6) ja Akseli (3,5). Lisäksi arkea värittää kaksi eläväistä koiraa. Toni muutti parisuhteen myötä Jennin luokse ja uusioperhekuvio on pikkuhiljaa löytänyt uomansa alun haasteiden ja aikataulutuksen jälkeen. Tonin pojat ovat pääsääntöisesti vuoroviikoin meillä, Tapio lähes päivittäin.

Talomme on rakennettu vuonna 1927 ja laajennuksia ja korjauksia on tehty aikojen saatossa runsaasti. Jenni ihastui persoonalliseen mansardikattoiseen pikkumökkiin ja on asustellut siinä jo vuodesta 2010, jonka jälkeen taloa on mm. laajennettu vuosina 2013-2014. Tiloja on muutenkin remontoitu pikkuhiljaa ja tekemistä tuntuu riittävän edelleen. Säilytystilan puute on vaivannut alusta saakka. Vaikka haastavasti toteutettavan laajennuksen myötä säilytystilaa saatiin lisää, muun muassa uusi kodinhoitohuone ja vaatehuone, niin varsinkin nyt, kun talouden väkimäärä on kasvanut, käy säilytystila väkisin vähäiseksi. Lasten kasvaessa myös harrastusvälineitä kertyy monenlaisia ja tilantarve on kasvanut aika lailla.

Säilytystilan puute

Eteinen on ollut ongelmista suurin ja sen kaaos tulee ensimmäisenä vastaan, kun taloon astuu sisälle. Ongelmat vain korostuvat kolmen vauhdikkaan lapsen talvivaatekaudella. Puvut ja kengät eivät oikein tunnu löytävän paikkojaan ja vaatteet jäävät herkästi lojumaan pitkin muutenkin ahdasta tilaa.

Tilassa on suurilla peililiukuovilla varustettu kaappi, joka on yritetty sovittaa hankalaan tilaan, mutta onnistuttu huonosti. Liukuovet ovat tippuneet alakiskoiltaan ja liukuvat siitäkin syystä kehnosti. Yleensä liukuovet ovat auki. Peileissä on lasten kummitustarroja toivottamassa vieraat tervetulleeksi.

Kaapin hyllyt ovat tippuneet ja ilmeisesti kaapin runko vääntynyt siten, että hyllyt eivät enää pysy kannattimissaan. Niitä on sitten tuettu miten milloinkin. Parasta aikaa hylly on asetettu kahden puulaatikon varaan. Kengille on auttamatta liian vähän tilaa, samoin laukuille, treenikasseille ja harrastusvälineille ei ole mitään järkevää säilytyspaikkaa. Perheessä pyöräillään paljon ja pyöräilykypärilläkin olisi hyvä olla oma paikkansa.

Pojilla on tapana työntää puvut nykyisen kaapin hyllylle sekalaiseen kasaan.Pojilla on tapana työntää puvut nykyisen kaapin hyllylle sekalaiseen kasaan.
WC:n oven vieressä on naulakko, joka on usein niin täynnä takkeja että ne jäävät oven väliin hankaloittaen oven käyttöä. Kummitustarrat peileissä toivottaa vieraat tervetulleiksi.WC:n oven vieressä on naulakko, joka on usein niin täynnä takkeja että ne jäävät oven väliin hankaloittaen oven käyttöä. Kummitustarrat peileissä toivottaa vieraat tervetulleiksi.
Kaapin runko on vääntynyt ja tästä syystä hylly on tippunut kannakkeistaan ja tuettu paikoilleen puulaatikoiden varaan. Kengille ei ole riittävästi tilaa. Kaapin oikealle puolelle jää epäkäytännöllinen rako, johon kertyy turhaa roinaa.Kaapin runko on vääntynyt ja tästä syystä hylly on tippunut kannakkeistaan ja tuettu paikoilleen puulaatikoiden varaan. Kengille ei ole riittävästi tilaa. Kaapin oikealle puolelle jää epäkäytännöllinen rako, johon kertyy turhaa roinaa.

Eteinen on ollut ongelmista suurin ja
sen kaaos tulee ensimmäisenä vastaan,
kun taloon astuu sisälle.

Kaappi on syvyydeltään liian pieni, joten vaatetangossa roikkuvat takit eivät mahdu olemaan kaapissa. Kaapin vaatetanko on jouduttu asentamaan kaapin takareunaan, jotta ovi menisi kiinni. Tästä syystä hengarit eivät mahdu vaatetankoon suoraan, vaan ottavat kiinni takaseinään ja takit jäävät sen takia liukuovien väliin.

::::: Valmistajan vinkit
Syvyyssuuntainen vaateripustin on kätevä tilassa, jossa syvyyttä on käytettävissä alle 50 cm ja johon ei mahdu perinteistä vaatetankoa. Syvyyssuuntainen vaateripustin asennetaan teräshyllyn alle ja sitä löytyy syvyyksissä 30 cm ja 40 cm ja se todella helpottaa ahtaiden tilojen vaatesäilytystä. :::::


Päivittäisessä käytössä oleville takeille on erikseen vanhasta puunrungosta tehty naulakko, joka on kyllä hauska ja toimiva idea, mutta usein täyttyy kaapin hankalan käytön takia niin täydeksi, että takit vaikeuttavat viereisen wc:n oven käyttöä.

Lisäksi kaappikokonaisuuden taakse/viereen jää epäkäytännöllinen kolo, joka tuppaa vain olemaan turhan tavaran säilytyspaikka. Sinne on helppo viskata ne treenikassit ja harrastusvälineet, joille ei oikein omaa paikkaa löydy.

Hyllytilaa vie myös kaapin alla oleva talon päävesimittari, joka vie tilan alimmasta hyllyvälistä. Ennen laajennusta talon lämminvesivaraaja sijaitsi eteisessä, vesimittarin päällä. Varaaja on sittemmin siirretty kodinhoitohuoneeseen, mutta mittari jätettiin niille sijoilleen. Mittari ei istu kaappiin lainkaan ja on myös hankala lukea. Kaappi on jouduttu vesimittarin ja seinällä olevan pistorasian takia asentamaan irti takaseinästä. Kaapin taustalevy on kasattu osista, jotta mittari ja pistorasia ovat käytettävissä edes jotenkin. Kaapin taustalevyn ja hyllyjen väliin jää tästä syystä rako, jonne helposti tippuu hyllylle asetetut tavarat; pipot, hanskat jne. Tavaroita voi sitten yrittää löytää kaapin takaa, parhaissa tapauksissa ne tippuvat kaapin taakse lattialle asti ja kulkeutuvat kaapin sokkelin alle.

Hanskoille pipoille ym. on tilaan hankittu erillinen pieni lipasto, jossa säilytetään myös koirien hihnat ja valjaat.

Vaatetanko on jouduttu asentamaan kaapin takareunaan, että liukuoven saa jotenkuten kiinni. Tällöin takit ottavat kiinni seinään, jäävät vinoon ja siksi myös liukuoven väliin.Vaatetanko on jouduttu asentamaan kaapin takareunaan, että liukuoven saa jotenkuten kiinni. Tällöin takit ottavat kiinni seinään, jäävät vinoon ja siksi myös liukuoven väliin.
Pyöräilykypärät ja laukut vievät ison siivun hyllytilasta.Pyöräilykypärät ja laukut vievät ison siivun hyllytilasta.
Alimmaisella hyllyllä tilaa vie talon vesimittari.Alimmaisella hyllyllä tilaa vie talon vesimittari.
Kaappi on asennettu irti seinästä ja kaapin takaseinän kovalevyyn leikattu aukko pistorasialle. Taustalevy on irti hyllyistä ja siksi hyllyjen ja taustalevyn väliin pääsee tippumaan tavaraa.Kaappi on asennettu irti seinästä ja kaapin takaseinän kovalevyyn leikattu aukko pistorasialle. Taustalevy on irti hyllyistä ja siksi hyllyjen ja taustalevyn väliin pääsee tippumaan tavaraa.

Miksi juuri Sovella?

Sovella-järjestelmässä houkuttelee sen muokattavuus juuri oikeanlaiseksi kyseiseen tilaan. Kiskot kiinnitetään seinään, joten myöskään vesimittarin haastava sijainti tai seinässä olevat pistorasiat eivät juurikaan rajoita sijoittelua. Hyllyjä ja eri komponentteja voi siirrellä ja muokata kokonaisuutta tarvittaessa. Muun muassa ongelmallisen vesimittarin voi jättää hyllyn alle, ilman mitään hankalien kolojen tai reikien tekoa. Järjestelmää voi myös täydentää myöhemmin, jos sille tulee tarvetta. Paljon tilaa vievä ylisuuri kaappi tekee tilan ahtaaksi ja Sovella-järjestelmällä tila luultavasti saadaan ilmavamman tuntuiseksi ja helpommin käytettäväksi. Myöskin nykyiset turhat kolot ja hukkatila saadaan hyötykäyttöön helpommin.

Nykyisen kaapin peililiukuovet ovat kyllä etu, kun kaiken saa oven taakse piiloon, mutta vain mikäli ovet mahtuvat kiinni. Toiveissa on että siistiä ja hyvin mietittyä säilytysjärjestelmää ei tarvitse piilottaa ovien taakse, mikä toivottavasti helpottaa käyttöä ja myös siistinä pitämistä jatkossa. Toiveissa on kutsuvampi eteinen, nykyisen kaaoksen sijasta.

Peili eteiseen kyllä edelleen tarvitaan, se ongelma täytyy vielä ratkaista. Kaikki järjestelmän osat tulevat yhdelle seinälle, joten wc-oven läheisyyteen ei tule enää erillistä naulakkoa, joka haittaisi oven avaamista.

Suunnittelun helppous

Sovella 3D Plannerilla suunnittelu oli todella helppoa. Ohjelmalla oli helppo kokeilla eri vaihtoehtoja ja miettiä, mikä oikeasti olisi meille toimivinta. Toki, kun tällaiseen suunnitteluun ei ole ammattitaitoa, niin välillä mietitytti valitseeko tällä kuitenkin väärin ja olisiko joku muu idea parempi. Mutta toisaalta lopullisen mallinnuksen ohjelmalla ei tarvitse olla kiveen hakattu, hyllyjen sijaintia voi siirtää vielä kasaamisvaiheessa, jos tuntuu, että joku ratkaisu ei toimi.

Todella näppärää oli, että suunnitelman valmistuttua sai suoraan listan, mitä komponentteja oma suunnitelma tarvitsee.

Lopullinen suunnitelma muotoutui hyvin pitkälti miettien tilan käyttöä lasten kannalta. Lapsilla on aina kiire sisälle, tai kiire ulos, joten heidän vaatteiden ja kenkien sijoittelun tulee olla mahdollisimman helppo käyttää. Hyllytilaa haluttiin runsaasti lisää, että kengät ja kypärät mahtuvat paremmin. Takeille haluttiin nykyistä enemmän tilaa ja tankoja mietittiinkin siten, että niihin mahtuu sekä pidemmät että lyhyemmät takit. Takkien taakse mietittiin lisäkoukkuja laukkuja varten, laukkujen ei tarvitse olla näkösällä, mutta kuitenkin helposti käyttöön otettavissa.

::::: Valmistajan vinkit
Nettisivuiltamme löytyy osio ”säilytysvinkit”. Nämä kannattaa jokaisen säilytysjärjestelmiä uudistavan käydä lukemassa läpi. Kerromme täällä esimerkiksi mille korkeudelle asentaa eteisessä naulakot ja vaatetangot, jotta lapsi pystyy itsenäisesti omat vaatteensa niihin asettamaan. :::::


Odotukset uuden eteisen säilytysjärjestelmälle on korkealla. Huonompaan suuntaan ei nykyisestä pääse, mutta kuinka paljon päästään parempaan suuntaan?

1-sovella-eteinen-8-900x506

Projektissa käytettävät tuotteet:

1 kpl vaakakiskoja (225 cm) + 3 kpl heloja
4 kpl säätölistoja (225 cm)
9 kpl teräshyllyjä (60 x 40 cm)
20 kpl vahvistettuja kannattimia (40 cm)
3 kpl teräshyllyjä (90 x 50 cm)
2 kpl naulakkoa (5 koukkua)
1 kpl naulakko (8 koukkua)
2 kpl putkenkannatinta (pääty, sinkitty)
1 kpl putkenkannatin (keskiosa, sinkitty)
1 kpl vaatteiden kannatinputki (25 mm, sinkitty, 180 cm)
4 kpl teräshyllyjä (90 x 40 cm)

 
Julkaistu
18.2.2019