Ratkaisu varaston säilytysongelmiin

KOHDE 3 / VAIVATON VARASTO
Raportti 1

Vuonna 1978 rakennetun omakotitalon varaston leveät lastulevyhyllyt eivät mahdollista järkevää säilytystä. Reilun kuuden neliön kokoinen varasto uusitaan Sovellan hyllyjärjestelmillä.


Kotimme on vuonna 1978 rakennettu pieni omakotitalo. Talo lämpiää öljyn sekä noin puolen vuoden ajan tyhjiöputkien avustuksella. Ostimme talon kolme vuotta sitten ja sisätilat remontoitiin omiin mieltymyksiimme sopiviksi. Koska asuimme ennen muuttoa isommassa kodissa, tuli ongelmaksi tavaroiden määrä ja säilytystilojen vähäisyys.

Alkuratkaisuna oli Sininauha-järjestön kirpputori, jonne lahjoitimme muutaman peräkärryllisen, mutta silti tavaraa jäi tarpeeksi – jopa hiukan ylikin. Säilytystilaa tässä talossa on aika niukalti ja varastoon sekä autotalliin on kasattu kaikki, mitä muualle ei saatu mahtumaan. Varasto, kuten talokin, on tehty omin käsin edellisen omistajan aikana sen aikaisista tarvikkeista.

Varaston alkutilanneVaraston alkutilanne

Varaston koko on noin 3 metriä kertaa 2,3 metriä. Ongelmana varastossa olivat puurimojen päälle asennetut leveät lastulevyhyllyt, jotka eivät mahdollistaneet järkevää varastointia ja varaston järjestys oli sekava. Muutenkin varastolle ei ollut tehty sisätilojen remontoinnin yhteydessä minkäänlaista ehostusta, joten tila kaipasi pientä pintaremonttia. Tavaroiden hakeminen leveiltä lastulevyhyllyiltä oli tuskaista.

::::: Valmistajan vinkit
- 40 cm hyllysyvyys on yleisimmin käytetty. Siihen mahtuu esimerkiksi hyvin erilaiset muoviset varastolaatikot, sillä suurin osa näistä on noin 30 cm syviä. 40 cm hyllyltä on lisäksi helppo poimia ja siihen laskea tavaroita.
- Erilaiset harrastusvälineet ja ns. kausitavarat mahtuvat paremmin 50-60 cm syviin hyllyihin ja nämä kannattaa asentaa säilytysjärjestelmän yläosiin. :::::


Lisäksi ei ollut tietoa hyllyinä käytetyistä lastulevyistä ja niistä mahdollisesti sisäilmaan vapautuvista haitallisista aineista.

::::: Valmistaja vastaa
Sovella-tuotteet ovat vähäpäästöisiä ja soveltuvat siten erittäin hyvin käytettäviksi koteihin. Lue tästä asiakastarina home- ja kosteusvauriosairauksista sekä monikemikaaliyliherkkyydestä kärsivästä perheestä, joiden vähäpäästöisen, terveellisen ja turvallisen kodin rakentamisprojektissa Sovella@home oli mukana. :::::

Sovellan säilytysjärjestelmä
mahdollistaa hyllyjen vapaan sijoittelun.

Tavoitteena tilan selkiyttäminen

Varastotilan säilytyksen suunnitteluun käytimme alkuvaiheessa Sovella 3D Planneria. Suunnitteluohjelma toimii verkkoselaimessa ja tarjoaa helpon tavan tehdä säilytystilaan suurin piirtein suunnitelma, jota on mahdollista hienosäätää vielä asennusvaiheessa. Koska varastotila on melko pieni, ratkaisumalleja ei montaa ollut. Käytännössä yksi toimiva ratkaisu – seinä täyteen riittävällä määrällä hyllyjä (seinän koko on 295 x 250 cm).

1-sovella-varasto-5-900x506

Sovellan säilytysjärjestelmä tuntuu juuri tähän kyseiseen tilaan sopivalta. Se mahdollistaa hyllyjen vapaan sijoittelun, vaikkakin tässä kohteessa hyllyt suunniteltiin laitettavaksi tasaisesti samoille vaakariveille. Lisäksi Sovellan järjestelmään on saatavilla runsaasti erilaisia säilytysratkaisuja erilaisille tavaroille. Säilytysjärjestelmää on siis mahdollista muokata aina tarpeen tullen.
 

Sovellan järjestelmään on saatavilla
runsaasti erilaisia säilytysratkaisuja
erilaisille tavaroille.

Projekti aloitettiin varaston tyhjennyksellä ja siivouksella. Sisäpinnat maalattiin pariin kertaan, mikä vei aikaa yhden päivän. Järjestelmän asentaminen itse on todella helppoa ja nopeaa. Säilytysjärjestelmäpaketin asennus kesti kolmisen tuntia tuumaustaukoineen. Kaikkiaan työhön kului noin kaksi päivää.

Varaston seinät maalattiin ennen asennuksen aloittamista.Varaston seinät maalattiin ennen asennuksen aloittamista.

Tavaroiden siirto takaisin ottaa sitten enemmän aikaa. Kyseeseen tulee käytäväksi pienimuotoinen keskustelu siitä, mitä viedään sisään ja mitä pannaan kiertoon. Tällä hetkellä suurin osa tavaroista on pergolassa sateelta suojassa (onneksi tehtiin sekin aikanaan). Asennuksesta lisää seuraavassa raportissa.

1-sovella-varasto-6

Projektissa käytettävät tuotteet:

12 kpl teräshyllyjä (90 x 40 cm)
16 kpl vahvistettuja kannattimia (40 cm)
3 kpl teräshyllyjä (90 x 50 cm)
4 kpl vahvistettuja kannattimia (50 cm)
4 kpl säätölistoja (200 cm)
2 kpl vaakakiskoja (135 cm) + 3 kpl heloja

 
Julkaistu
18.2.2019