• Etusivu
  • Talo

Vanha ullakko käyttöön?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 17.01.2023
20191_56064.jpg

Tarvitsetko kotiisi lisää tilaa? Todennäköisesti vastauksesi on myönteinen.
Vanhan ja kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi tilaksi helpottaa akuuttia lisätilan tarvetta. Muutostyötä ei kuitenkaan saa lähteä tekemään tuosta vain, vaan tulee ottaa selvää, onko rakennuksessa jäljellä vielä rakennusoikeutta. Kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi onnistuu yleensä toimenpideluvalla, tämä tulee kuitenkin tarkistaa omasta rakennusvalvonnasta.

Eristeen valinta

Käyttöullakkojen kattotuolit ovat käytännössä aina vahvistettuja, joten rakenteellisia muutostöitä ei yleensä tarvitse tehdä, vaan eristystyöt voidaan aloittaa suoraan. Käyttöullakot ovat usein matalia tiloja, joten tilan turhaan pienenemiseen voidaan vaikuttaa eristevalinnoilla. Mahdollisimman tehokkaalla eristeellä päästään hyvään eristyskykyyn mahdollisimman pienellä eristevahvuudella. Eristeitä valittaessa kannattaa huomioida myös se, että tehdäänkö tilasta puolilämmin vai lämmin asuintila.

FF-PIR -eristelevyt soveltuvat monipuolisesti lämmöneristämiseen niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin. Tehokkailla FF-PIR -polyuretaanieristeillä saavutetaan helposti mahdollisimman ohuet ja tiiviit rakenteet. Homehtumattomalla sekä palo- ja kosteusteknisesti turvallisella Finnfoamin FF-PIR -eristeellä saadaan tilat maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, ilman riskiä kosteus- ja homeongelmista. FF-PIR on myös kevyt, kestävä ja helposti käsiteltävä.

FF-PIR -eristeillä on VTT:n palotekninen sertifikaatti, jossa on huomioitu uusin ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Suunnittelua helpottamaan tehty sertifikaatti kasaa oikean detaljiikan eri rakenneratkaisuissa. Projekteissa vältetään turha spekulointi, kun testatut ja turvalliset ratkaisut voi aina tarkistaa sertifikaatista.

FF-PIR -eristeiden ytimen eli eristävän osan paloluokka on D-s1, d0. Palotilanteissa FF-PIR -eristeet hiiltyvät eivätkä edistä paloa millään tavalla. Ne soveltuvat jopa palokatkoksi: esimerkiksi EI30-katko saadaan toteutettua 200 mm kaistalla FF-PIR -eristettä. Asetus mahdollistaa FF-PIR -eristeiden käytön myös P1 paloluokan kerrostalojen ullakkorakenteissa, mikä on muuttanut nopeasti ullakkoasuntojen rakentamista. FF-PIR -eristeillä rakennepaksuudet ovat järkevät ja heikosti tuulettuvat rakenteet on mahdollista toteuttaa kosteusteknisesti turvallisesti.

FF-PIR -tuotteet valmistetaan Finnfoam Oy:n Salon tehtaalla alan uusimmalla tuotantotekniikalla. Finnfoam onkin ainoa suomalainen polyuretaanieristeiden valmistaja.

Eristyksen 5 vaihetta:

Vaihe 1
Mittaa kattotuolien väli ja leikkaa FF-PIR -levystä 1-2 cm lyhyempi pala kuin mitä asennustila on. Leikkaamasi levyn voit asentaa väliaikaisesti kiinni saumausta varten esimerkiksi Finnfoamista leikattujen kiilojen tai puupalan sekä parin ruuvin avulla. Tarkista, että levyn alapinta tulee kattotuolien tasalle.

Vaihe 2
Ensimmäinen FF-PIR -eristelevykerros asennetaan kattotuolien väliin joustavalla PU-vaahdolla tiivistäen. Levyjä asennettaessa tulee muistaa, että aluskatteen sekä FF-PIR -levyn väliin tulee jättää minimissään 50 mm tuuletusrako. Kun vaahto on kuivunut, leikataan ylimääräiset purseet pois käyttäen terävää mattoveistä.

Kurkista täältä Finnfoam ja FF-PIR -levysaumojen vaahdotusohje

Vaihe 3
Toinen, ohuempi FF-PIR -eristekerros asennetaan kattotuolien alapintaan yhtenäiseksi kerrokseksi siten, että kylmäsillat minimoidaan mm. saumojen limityksellä edellisen kerroksen kanssa. Tässä vaiheessa puolipontattu eriste on hyvä vaihtoehto, sillä sen avulla saadaan entistä tiiviimmät saumat, myös hukka jää pieneksi. Myös toisessa kerroksessa saumat tiivistetään joustavalla PU-vaahdolla ja tarvittaessa höyrynsulkuteipillä. Mitään erillisiä tuulensuojia, höyrynsulkuja tai lisäkoolauksia kattotuolien alle ei tarvita.

20191_56065.jpg

Vaihe 4
Kun eristys saadaan tehtyä kauttaaltaan, asennetaan rimoitus tai harvalaudoitus FF-PIR -eristelevyjen päälle riippuen valitusta pintamateriaalista (panelointi, kipsilevy). Lautojen eli koolausten jaosta sekä valitsemastasi materiaalista riippuen voi olla, että joudutaan asentamaan lisäkoolauksia. Tarkista lisäkiinnitystarve pintamateriaalin valittuasi.

Vaihe 5
Viimeisenä on vuorossa sisäverhous. Edellisessä vaiheessa asentamiisi lautoihin voidaan nyt kiinnittää haluamasi sisäverhous kuten panelointi tai kipsilevyt.

Muistettavaa!

  • Muista riittävä tuuletusrako aluskatteen sekä eristeen väliin (min. 50 mm)
  • Mitä loivempi katto, sitä suurempi tuuletusväli!
  • Kattoon asennettaessa älä tuki tuuletusta, vaan jätä harjapiikki vapaaksi vapaata ilmankiertoa varten (varmista että räppänät ulkoseinässä). Kattotuolissa olevat kolmiot tulee jättää auki.
  • Anna vaahdotuksen kuivua rauhassa ennen seuraavan levykerroksen asentamista
  • Erillisiä höyrynsulkuja ei FF-PIR-levyä käytettäessä tarvita, levy on myös paloturvallinen.
Info

Info

Ratkaisun edut:

• Lämmönjohtavuus 0,022 W/mK
• Soveltuu niin uudisrakentamiseen kuin korjausrakentamiseen
• Eristeessä ei voi esiintyä konvektiota
• Paras sisäilmanluokka M1 ja sekä CEmerkityt tuotteet
• Finnfoam on ainoa kotimainen polyuretaanieristeiden valmistaja

Katso video asennuksesta:

Ullakon eristäminen FF-PIR-polyuretaanieristeellä
Finnfoam Oy
Talo
seinät
eristys
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20183_52126.jpg
Askarruttaako seinien eristäminen?
Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.
20172_48235.jpg
Remontoi kotisi energiatehokkaaksi
Vanhan talon nykyaikaistaminen energiatehokkaaksi vaatii korjaustoimenpiteitä erityisesti lämmöneristyksen osalta. Ulkovaipan tiiveys on keskeisessä osassa, kun halutaan vähentää energiakulutuksen tarvetta. Uusittu lämmöneristys, ikkunat ja ovet parantavat rakennuksen energialuokkaa ja laskevat siten asumiskustannuksia. Eri aikakausien "tyyppitaloille" on olemassa omat korjausratkaisunsa.
20161_45129.jpg
Laske paljonko säästät lisäeristämällä talosi seinä- ja kattorakenteet
Laske paljonko säästät lisäeristämällä seinä- ja kattorakenteet ISOVERin turvallisilla ratkaisuilla. Laskeminen käy helposti ilmoittamalla tiedot rakennuksen tämänhetkisestä eristetilanteesta ja kokeilemalla siihen erilaisia eristysvaihtoehtoja.Laskettu säästö on suuntaa antava, koska laskentatapa ei ota huomioon muiden tekijöiden vaikutusta kokonaisuuteen (esimerkiksi ikkunat, ilmanvaihto, ilmatiiviys jne.). Todelliset säästöt vaihtelevat kohteen ja vuoden sääolosuhteiden mukaan. Näistä syistä johtuen ISOVER ei voi ottaa vastuuta todellisista kustannussäästöistä verrattuna laskurin esittämiin säästöihin.Helppokäyttöinen sovellus toimii iOS-, Android- ja Windows-käyttöjärjestelmissä. Lataa puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta alla olevan linkin kautta tai etsi sovellus hakusanalla "energiansäästölaskuri"Lataa sovellus puhelimeesi tai tablettiisi täältä
202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton