Vanha ullakko käyttöön?

Tarvitsetko kotiisi lisää tilaa? Todennäköisesti vastauksesi on myönteinen.
Vanhan ja kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi tilaksi helpottaa akuuttia lisätilan tarvetta. Muutostyötä ei kuitenkaan saa lähteä tekemään tuosta vain, vaan tulee ottaa selvää, onko rakennuksessa jäljellä vielä rakennusoikeutta. Kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi onnistuu yleensä toimenpideluvalla, tämä tulee kuitenkin tarkistaa omasta rakennusvalvonnasta.

750 ff-pir

Eristeen valinta

Käyttöullakkojen kattotuolit ovat käytännössä aina vahvistettuja, joten rakenteellisia muutostöitä ei yleensä tarvitse tehdä, vaan eristystyöt voidaan aloittaa suoraan. Käyttöullakot ovat usein matalia tiloja, joten tilan turhaan pienenemiseen voidaan vaikuttaa eristevalinnoilla. Mahdollisimman tehokkaalla eristeellä päästään hyvään eristyskykyyn mahdollisimman pienellä eristevahvuudella. Eristeitä valittaessa kannattaa huomioida myös se, että tehdäänkö tilasta puolilämmin vai lämmin asuintila.

FF-PIR -eristelevyt soveltuvat monipuolisesti lämmöneristämiseen niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin. Tehokkailla FF-PIR -polyuretaanieristeillä saavutetaan helposti mahdollisimman ohuet ja tiiviit rakenteet. Homehtumattomalla sekä palo- ja kosteusteknisesti turvallisella Finnfoamin FF-PIR -eristeellä saadaan tilat maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, ilman riskiä kosteus- ja homeongelmista. FF-PIR on myös kevyt, kestävä ja helposti käsiteltävä.

FF-PIR -eristeillä on VTT:n palotekninen sertifikaatti, jossa on huomioitu uusin ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Suunnittelua helpottamaan tehty sertifikaatti kasaa oikean detaljiikan eri rakenneratkaisuissa. Projekteissa vältetään turha spekulointi, kun testatut ja turvalliset ratkaisut voi aina tarkistaa sertifikaatista.

FF-PIR -eristeiden ytimen eli eristävän osan paloluokka on D-s1, d0. Palotilanteissa FF-PIR -eristeet hiiltyvät eivätkä edistä paloa millään tavalla. Ne soveltuvat jopa palokatkoksi: esimerkiksi EI30-katko saadaan toteutettua 200 mm kaistalla FF-PIR -eristettä. Asetus mahdollistaa FF-PIR -eristeiden käytön myös P1 paloluokan kerrostalojen ullakkorakenteissa, mikä on muuttanut nopeasti ullakkoasuntojen rakentamista. FF-PIR -eristeillä rakennepaksuudet ovat järkevät ja heikosti tuulettuvat rakenteet on mahdollista toteuttaa kosteusteknisesti turvallisesti.

FF-PIR -tuotteet valmistetaan Finnfoam Oy:n Salon tehtaalla alan uusimmalla tuotantotekniikalla. Finnfoam onkin ainoa suomalainen polyuretaanieristeiden valmistaja.


Tutustu FF-PIR-esitteeseen

Eristyksen 5 vaihetta:

Vaihe 1
Mittaa kattotuolien väli ja leikkaa FF-PIR -levystä 1-2 cm lyhyempi pala kuin mitä asennustila on. Leikkaamasi levyn voit asentaa väliaikaisesti kiinni saumausta varten esimerkiksi Finnfoamista leikattujen kiilojen tai puupalan sekä parin ruuvin avulla. Tarkista, että levyn alapinta tulee kattotuolien tasalle.

Vaihe 2
Ensimmäinen FF-PIR -eristelevykerros asennetaan kattotuolien väliin joustavalla PU-vaahdolla tiivistäen. Levyjä asennettaessa tulee muistaa, että aluskatteen sekä FF-PIR -levyn väliin tulee jättää minimissään 50 mm tuuletusrako. Kun vaahto on kuivunut, leikataan ylimääräiset purseet pois käyttäen terävää mattoveistä.

Kurkista täältä Finnfoam ja FF-PIR -levysaumojen vaahdotusohje

Vaihe 3
Toinen, ohuempi FF-PIR -eristekerros asennetaan kattotuolien alapintaan yhtenäiseksi kerrokseksi siten, että kylmäsillat minimoidaan mm. saumojen limityksellä edellisen kerroksen kanssa. Tässä vaiheessa puolipontattu eriste on hyvä vaihtoehto, sillä sen avulla saadaan entistä tiiviimmät saumat, myös hukka jää pieneksi. Myös toisessa kerroksessa saumat tiivistetään joustavalla PU-vaahdolla ja tarvittaessa höyrynsulkuteipillä. Mitään erillisiä tuulensuojia, höyrynsulkuja tai lisäkoolauksia kattotuolien alle ei tarvita.

750 2019FF-PIR vanhaan YP rakenteeseen

Vaihe 4
Kun eristys saadaan tehtyä kauttaaltaan, asennetaan rimoitus tai harvalaudoitus FF-PIR -eristelevyjen päälle riippuen valitusta pintamateriaalista (panelointi, kipsilevy). Lautojen eli koolausten jaosta sekä valitsemastasi materiaalista riippuen voi olla, että joudutaan asentamaan lisäkoolauksia. Tarkista lisäkiinnitystarve pintamateriaalin valittuasi.

Vaihe 5
Viimeisenä on vuorossa sisäverhous. Edellisessä vaiheessa asentamiisi lautoihin voidaan nyt kiinnittää haluamasi sisäverhous kuten panelointi tai kipsilevyt.

Muistettavaa!

  • Muista riittävä tuuletusrako aluskatteen sekä eristeen väliin (min. 50 mm)
  • Mitä loivempi katto, sitä suurempi tuuletusväli!
  • Kattoon asennettaessa älä tuki tuuletusta, vaan jätä harjapiikki vapaaksi vapaata ilmankiertoa varten (varmista että räppänät ulkoseinässä). Kattotuolissa olevat kolmiot tulee jättää auki.
  • Anna vaahdotuksen kuivua rauhassa ennen seuraavan levykerroksen asentamista
  • Erillisiä höyrynsulkuja ei FF-PIR-levyä käytettäessä tarvita, levy on myös paloturvallinen.

Ratkaisun edut:

• Lämmönjohtavuus 0,022 W/mK
• Soveltuu niin uudisrakentamiseen kuin korjausrakentamiseen
• Eristeessä ei voi esiintyä konvektiota
• Paras sisäilmanluokka M1 ja sekä CEmerkityt tuotteet
• Finnfoam on ainoa kotimainen polyuretaanieristeiden valmistaja


Katso video asennuksesta:

 
Päivitetty
23.2.2021