Oletko rakennusalan ammattilainen? Kokeile kevytyrittäjyyttä

Rakennusalalla töitä tehdään monesti alihankintana, jolloin perinteinen työsuhde ei lähtökohtaisestikaan ole oletettu työmuoto. Urakointi yrittäjänä tai toiminimellisenä ei siis sinänsä ole uutta, mutta työn muutos näkyy silti uusina tuulina rakennusalallakin.

Miten rakennusala muuttuu?

Kevytyrittäjyys, eli laskutuspalvelun kautta yksityishenkilönä ilman y-tunnusta laskuttaminen, on yksi nouseva trendi, joka näkyy myös rakennusalalla.

Kevytyrittäjyys on joustava työmuoto, joka tarkoittaa, että yksityishenkilö voi laskuttaa tekemästään työstä ilman omaa y-tunnusta. Tämä mahdollistaa oman osaamisen myynnin riskittömästi ja edesauttaa verkoston sekä asiakkaiden määrän kasvattamisessa. Kevytyrittäjä toimii yrittäjän tavoin itsenäisesti, mutta hän on ulkoistanut laskuttamiseen liittyvän byrokratiansa laskutuspalvelulle.

Rakennusalalla töiden itsenäinen hallitseminen on yleistä ja usein toivottua sekä työn teettäjän, että tekijän puolesta – ei siis mikään ihme, että kevytyrittäjyyskin on alalla suosittua.

Onko kevytyrittäjyys sitten vuokratyötä?

Vastaus otsikon kysymykseen on ei, kevytyrittäjyys ei ole vuokratyötä. Työmaalla vuokratyöntekijään törmää tänä päivänä helposti, mutta on tärkeää huomata, että vuokratyössä ja kevytyrittäjyydessä ei ole kyse samasta asiasta.

Kevytyrittäjä sopii työstään ja työnsä hinnoittelusta itse toimeksiantajansa kanssa – taustalla ei siis ole henkilöstövuokrausyritystä. Tämän jälkeen kevytyrittäjä suorittaa työn ja lähettää siitä laskun laskutuspalvelun, esimerkiksi UKKO.fi:n alustan kautta. Tällöin lasku lähtee toimeksiantajalle laskutuspalvelun y-tunnuksella, mikä tarkoittaa, että laskutuspalvelu huolehtii palkanmaksuun liittyvistä tilityksistä ja byrokratiasta.

Mitä kevytyrittäjyys on?

Kevytyrittäjyys on joustava työnteon muoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan jo ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä laskuttaa työstään yksityishenkilönä, ilman toiminimeä – siis ilman y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään, eikä siihen liity juoksevia kuukausimaksuja tai liittymiskuluja. Voit siis halutessasi hoitaa esimerkiksi vain yhden keikan laskuttamisen – tai jatkaa palvelun käyttöä. 

UKKO.fi - Suomen suurin laskutuspalvelu

UKKO.fi on vuonna 2012 perustettu, tätä nykyä Suomen suurin laskutuspalvelu. UKKO.fi-kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse kantaa huolta yrittäjän byrokratiasta laskuttaaksesi. Sinulla ei ole omaa y-tunnusta, etkä täten ole esimerkiksi kirjanpitovelvollinen.

UKKO.fi-kevytyrittäjänä sinulla ei ole myöskään juoksevia kuukausikuluja tai rekisteröitymismaksuja. Maksat siis vain silloin kun sinulla on jotain laskutettavaa. Rekisteröityä voit ilmaiseksi.

REKISTERÖIDY TÄÄLLÄ


Älä murehdi byrokratiasta

UKKO.fi-kevytyrittäjänä voit keskittää aikasi ydinosaamiseen, eli rakennustöihin. Sovi työstä ja UKKO.fi-hoitaa puolestasi:

 • Palkanlaskennan
 • Ilmoitukset ja maksut verottajalle
 • Laskujen lähetys
 • Maksunvalvonta
 • Vakuutukset
 • Tilaajavastuulain vaatimat ilmoitukset ja selvitykset

Mitä eroa sitten on toiminimellä ja kevytyrittäjyydellä?

Toiminimen perustaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se on kuitenkin kevytyrittäjyyttä sitovampaa ja aikaa vievämpää.

Myös aloittaminen vaatii kevytyrittäjyyttä suurempia toimenpiteitä. Toisin kuin toiminimen perustaminen, laskutuspalvelun käyttöönotto ei vaadi erillistä perustamisilmoitusta tai rekisteröitymistä kaupparekisteriin. Esimerkiksi UKKO.fi-palvelun käyttöönotto tapahtuu suoraan palvelun sivuilla, eikä se sido käyttäjää mihinkään. Halutessaan palvelua ja laskulomaketta pääsee siis tutkimaan jo ennen kuin laskutettavaa on.

Kevytyrittäjän ei myöskään tarvitse miettiä kausiveroilmoituksen tekemistä, sillä verot joka laskutussummasta tilittää automaattisesti laskutuspalvelu, käyttäjän sähköisesti toimittaman verokortin mukaisesti. Kevytyrittäjä ei siis ole myöskään kirjanpitovelvollinen, mutta omaa laskutushistoriaa voi seurata vaivatta omasta profiilistaan.  

Kevytyrittäjyysopas - tilaa maksutta!

Kevytyrittäjyysopas kokoaa yksiin kansiin kaikki perustiedot siitä, mitä kevytyrittäjyys on ja kenelle se sopii.

Opas sisältää mm. vastaukset kysymyksiin:

 • Mitä on kevytyrittäjyys?
 • Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?
 • Toiminimi vs. kevytyrittäjyys - mitä eroa näillä on?
 • Kuinka myyt osaamisesi asiakkaalle?
 • Kuinka kevytyrittäjyys toimii ja mitä se maksaa?


Rekisteröidy kevytyrittäjäksi nyt, se on ilmaista!

Ei aloitus- tai kuukausimaksuja, ei juoksevia kuluja! Rekisteröityminen on ilmaista, eikä velvoita sinua mihinkään.

Rekisteröidy täällä 
Päivitetty
29.1.2019