Kun pakkanen nousee – ja laskee

Kun pakkanen kiristyy tarpeeksi, voi arkeen ilmaantua kaikenlaisia ongelmia. Omaan ja lasten pukeutumiseen kuluu yllättävän paljon aikaa, autot eivät käynnisty, kuiva sisäilma kiusaa ja tekisi mieli vain lämmitellä takkatulen ääressä.

Auto lumessa

Auto ei starttaa ja palovaroitin piippaa

Yksi yllättävimmistä asioista on palovaroittimen väärä hälytys. Palovaroittimen patterissa saattaa tapahtua jännitteen aleneminen samalla tavoin kuin auton akussa. Tilanne voi aiheutua, kun palovaroitin on liian lähellä tuloilmaventtiiliä tai kun kylmää ilmaa pääsee virtaamaan avatusta ikkunasta tai terassin ovesta suoraan tilaan, jossa palovaroitin sijaitsee. Ongelman saa ratkaistua vaihtamalla pariston ja varmistamalla tilan pysymisen lämpimänä.

Lue myös: Tukes testasi uudet palovaroittimet

Tekisikö mieli sulkea korvausilmaventtiilit?

Koneelliseen poistoon tai painovoimaiseen ilmanvaihtoon perustuvia ilmanvaihtoja on edelleen suuressa osassa suomalaisia koteja. Kovalla pakkasella tulee helposti mieleen laittaa korvausilmaventtiilit kiinni, ettei kylmä ilma pääse sisätiloihin, kun lämmitysenergian kulutus muutenkin kasvaa.

Ilmanvaihdon estäminen on kuitenkin huono säästötoimenpide. Paitsi ihminen, myös rakennus tarvitsee puhdasta ilmaa. Ilmanvaihto poistaa epäpuhtauksia ja kosteutta ilmasta, ja jotta ilmanvaihto toimisi tehokkaasti, tarvitaan korvausilmaa.

Kun korvausilmaventtiilin sulkee kovalla pakkasella, on mahdollista, ettei sitä muisteta avata ilman lauhtuessa ja sisäilman kosteus tiivistyy tällöin rakenteisiin, kun ilmanvaihto ei kunnolla toimi.

Ota avuksi termostaatilla toimivat korvausilmaventtiilit

scene-863040_1920

Vaivaako kuiva sisäilma?

Kylmät kelit saavat sisäilman tuntumaan joskus ärsyttävän kuivalta. Kuiva ilma saattaa aiheuttaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytystä.

Sisäilman kosteutta voi parantaa merkittävästi ilmankostuttimen avulla. Voi tuntua ristiriitaiselta, ettei ilmanvaihtoa saisi estää, jotta muun muassa kosteus poistuu ja kuitenkin pakkaskaudella sisäilma saattaa olla liian kuivaa. Liiallista kosteutta on esimerkiksi märkätiloissa ja keittiössä, mutta samalla makuuhuoneissa ja muissa oleskelutiloissa saattaa olla liian kuiva ilma.

Vinkit kuivan sisäilman selättämiseen

Jäätyvätkö vesijohdot kovalla pakkasella vai sen lauhtuessa?

Putkien jäätymiselle on esitetty paljon eri teorioita, eikä yhtä ainoaa ja oikeaa vaihtoehtoa välttämättä löydykään. Vallitsevat olosuhteet on myös otettava huomioon.

Lue lisää: Miksi vesiputket jäätyvät ja mitä seurauksia sillä on

Älä ylilämmitä takkaa ja varo nokipaloa

Pinnoitettujen takkojen rappaukset ja kaakelit saattavat saada vaurioita ylilämmityksestä. Tämä on merkki epätasaisesta lämmönvaihtelusta. Liian korkeaksi nouseva tulipesän lämpötila voi myös aiheuttaa esimerkiksi rapautumista tulisijan rakenteissa, metalliosissa ja laseissa. Käyttöohjeita noudattamalla varmistat tulisijan pitkän käyttöiän.

Tuli tarvitsee happea, joten varmista kodin korvausilman saatavuus. Myös ilmalämpöpumpun toiminta takkaa lämmittässä kannattaa varmistaa.

Onhan piippu nuohottu? Nokipalon riski kasvaa, kun tuli palaa takassa usein ja hormi on kuumana pidemmän aikaa. Tarkkaile siis hormin pintalämpötilaa; normaalin, muuratun hormin lämpötila on noin 80 astetta.
Käytä vain puhdasta, kuivaa puuta ja muista lämmittää tulisijaa maltilla.

Näin aloitat lämmityskauden turvallisesti

Takkatuli

Ilmalämpöpumppu lakkaa toimimasta

Yhteen lauseeseen tiivistettynä: Mitä uudempi pumppu, sitä varmempi pakkasella. Uusimmat, laadukkaat pumput toimivat moitteettomasti kovissakin pakkasissa.

Jos pumpulla alkaa olla jo ikää 15 vuotta tai jopa enemmän, sitä ei kannata pitää päällä yli 15 asteen pakkasilla. Alle kymmenvuotiaat aina viisivuotiaisiin ovat yleensä toimintavarmoja noin 20 asteeseen saakka. Poikkeuksia toki löytyy.

Pakkasen paukkuessa kannattaa säätää automatiikat pois päältä, sillä kovilla pakkasilla yleensä takkakin on kovalla käytöllä, jolloin pahimmassa tapauksessa pumppu alkaa viilentää.

Varmista, että ulkoyksikkö ei pääse jäätymään. Tarkista, että vesi ohjataan pois laitteesta ja että ulkoyksikkö ei ole hautautunut hankeen.

Onko vanha pumppusi tullut tiensä päähän? Katso vinkit ilmalämpöpumpun valintaan

Onko katon tai rungon paukkuminen normaalia?

Puu- ja hirsitalot elävät kosteuden vaikutuksesta, mikä saatta ilmetä rungon paukkumisena. Myös peltikatto elää lämpötilojen muuttuessa. Ei siis huolta, jos paukkupakkasilla paukkuvat myös puurunko ja peltikatto.

Keväällä kannattaa kuitenkin varmistaa kattopeltien kiinnitys. Mikäli peltikate on kiinnitetty nauloilla, ne saattavat nousta lämpötilan muuttuessa. Kattopeltien kiinnitykseen on omat kiinnikkeensä.

Olisiko aika vaihtaa peltikatteen kiinnitys uuteen?

Hirsimökki
 
Päivitetty
13.12.2022