• Etusivu
  • Varusteet

Kun pakkanen nousee – ja laskee

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
202111_73881.jpg

Kun pakkanen kiristyy tarpeeksi, voi arkeen ilmaantua kaikenlaisia ongelmia. Omaan ja lasten pukeutumiseen kuluu yllättävän paljon aikaa, autot eivät käynnisty, kuiva sisäilma kiusaa ja tekisi mieli vain lämmitellä takkatulen ääressä.

Auto ei starttaa ja palovaroitin piippaa

Yksi yllättävimmistä asioista on palovaroittimen väärä hälytys. Palovaroittimen patterissa saattaa tapahtua jännitteen aleneminen samalla tavoin kuin auton akussa. Tilanne voi aiheutua, kun palovaroitin on liian lähellä tuloilmaventtiiliä tai kun kylmää ilmaa pääsee virtaamaan avatusta ikkunasta tai terassin ovesta suoraan tilaan, jossa palovaroitin sijaitsee. Ongelman saa ratkaistua vaihtamalla pariston ja varmistamalla tilan pysymisen lämpimänä.

Lue myös: Tukes testasi uudet palovaroittimet

Tekisikö mieli sulkea korvausilmaventtiilit?

Koneelliseen poistoon tai painovoimaiseen ilmanvaihtoon perustuvia ilmanvaihtoja on edelleen suuressa osassa suomalaisia koteja. Kovalla pakkasella tulee helposti mieleen laittaa korvausilmaventtiilit kiinni, ettei kylmä ilma pääse sisätiloihin, kun lämmitysenergian kulutus muutenkin kasvaa.

Ilmanvaihdon estäminen on kuitenkin huono säästötoimenpide. Paitsi ihminen, myös rakennus tarvitsee puhdasta ilmaa. Ilmanvaihto poistaa epäpuhtauksia ja kosteutta ilmasta, ja jotta ilmanvaihto toimisi tehokkaasti, tarvitaan korvausilmaa.

Kun korvausilmaventtiilin sulkee kovalla pakkasella, on mahdollista, ettei sitä muisteta avata ilman lauhtuessa ja sisäilman kosteus tiivistyy tällöin rakenteisiin, kun ilmanvaihto ei toimi kunnolla.

Ota avuksi termostaatilla toimivat korvausilmaventtiilit

20191_55985.jpg

Vaivaako kuiva sisäilma?

Kylmät kelit saavat sisäilman tuntumaan joskus ärsyttävän kuivalta. Kuiva ilma saattaa aiheuttaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytystä.

Sisäilman kosteutta voi parantaa merkittävästi ilmankostuttimen avulla. Voi tuntua ristiriitaiselta, ettei ilmanvaihtoa saisi estää, jotta muun muassa kosteus poistuu ja kuitenkin pakkaskaudella sisäilma saattaa olla liian kuivaa. Liiallista kosteutta on esimerkiksi märkätiloissa ja keittiössä, mutta samalla makuuhuoneissa ja muissa oleskelutiloissa saattaa olla liian kuiva ilma.

Vinkit kuivan sisäilman selättämiseen

Jäätyvätkö vesijohdot kovalla pakkasella vai sen lauhtuessa?

Putkien jäätymiselle on esitetty paljon eri teorioita, eikä yhtä ainoaa ja oikeaa vaihtoehtoa välttämättä löydykään. Vallitsevat olosuhteet on myös otettava huomioon.

Lue lisää: Miksi vesiputket jäätyvät ja mitä seurauksia sillä on

Älä ylilämmitä takkaa ja varo nokipaloa

Pinnoitettujen takkojen rappaukset ja kaakelit saattavat saada vaurioita ylilämmityksestä. Tämä on merkki epätasaisesta lämmönvaihtelusta. Liian korkeaksi nouseva tulipesän lämpötila voi myös aiheuttaa esimerkiksi rapautumista tulisijan rakenteissa, metalliosissa ja laseissa. Käyttöohjeita noudattamalla varmistat tulisijan pitkän käyttöiän.

Tuli tarvitsee happea, joten varmista kodin korvausilman saatavuus. Myös ilmalämpöpumpun toiminta takkaa lämmittässä kannattaa varmistaa.

Onhan piippu nuohottu? Nokipalon riski kasvaa, kun tuli palaa takassa usein ja hormi on kuumana pidemmän aikaa. Tarkkaile siis hormin pintalämpötilaa; normaalin, muuratun hormin lämpötila on noin 80 astetta.
Käytä vain puhdasta, kuivaa puuta ja muista lämmittää tulisijaa maltilla.

Näin aloitat lämmityskauden turvallisesti

202111_73879.jpg

Ilmalämpöpumppu lakkaa toimimasta

Yhteen lauseeseen tiivistettynä: Mitä uudempi pumppu, sitä varmempi pakkasella. Uusimmat, laadukkaat pumput toimivat moitteettomasti kovissakin pakkasissa.

Jos pumpulla alkaa olla jo ikää 15 vuotta tai jopa enemmän, sitä ei kannata pitää päällä yli 15 asteen pakkasilla. Alle kymmenvuotiaat aina viisivuotiaisiin ovat yleensä toimintavarmoja noin 20 asteeseen saakka. Poikkeuksia toki löytyy.

Pakkasen paukkuessa kannattaa säätää automatiikat pois päältä, sillä kovilla pakkasilla yleensä takkakin on kovalla käytöllä, jolloin pahimmassa tapauksessa pumppu alkaa viilentää.

Varmista, että ulkoyksikkö ei pääse jäätymään. Tarkista, että vesi ohjataan pois laitteesta ja että ulkoyksikkö ei ole hautautunut hankeen.

Onko vanha pumppusi tullut tiensä päähän? Katso vinkit ilmalämpöpumpun valintaan

Onko katon tai rungon paukkuminen normaalia?

Puu- ja hirsitalot elävät kosteuden vaikutuksesta, mikä saattaa ilmetä rungon paukkumisena. Myös peltikatto elää lämpötilojen muuttuessa. Ei siis huolta, jos paukkupakkasilla paukkuvat myös puurunko ja peltikatto.

Keväällä kannattaa kuitenkin varmistaa kattopeltien kiinnitys. Mikäli peltikate on kiinnitetty nauloilla, ne saattavat nousta lämpötilan muuttuessa. Kattopeltien kiinnitykseen on omat kiinnikkeensä.

Olisiko aika vaihtaa peltikatteen kiinnitys uuteen?

202111_73880.jpg
Varusteet
vesiputkistot
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
202112_74022.jpg
Miksi putket jäätyvät ilman lauhtuessa?
Ovatko putket jäässä eikä vettä tule? Miksi näin pääsi käymään ja mitä asialle voisi tehdä? Tähän vanhaan kysymykseen on vastauksia lähes yhtä paljon kuin kysyjiäkin. Jäätyvätkö putket vasta sään lauhtuessa vai tulevatko putkirikot vasta silloin esiin? Mikäli pakkanen vie putkista erävoiton, kannattaa sulatustyö jättää ammattilaisille. Avotulella amatööri saa helposti aikaan vain sutta ja sekundaa, tulipalosta puhumattakaan. Ensiarvoisen tärkeää onkin ehkäistä putkien jäätyminen.
20218_71950.jpg
Linjalattiakaivo tuo lisää vapautta unelmien kylpyhuoneen toteuttamiseen
Vieser Line on ainoa kotimainen linjalattiakaivo. Sen innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ainutlaatuisten kylpyhuoneratkaisujen toteuttamiseen. Upean designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä luotettava lattiakaivojärjestelmä.
Keittiön remontointi
Huomioi nämä asunto-osakeyhtiön keittiöremontissa
Keittiöremontti asunto-osakeyhtiössä voi olla sekä jännittävä että haastava projekti. Huolellinen suunnittelu, realistinen budjetointi ja avoin kommunikointi niin taloyhtiön kuin naapureiden kanssa ovat avainasemassa onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Olipa kyseessä pieni pintaremontti tai suurempi peruskorjaus, oikeilla valinnoilla voidaan luoda uutta ilmettä ja lisätä asunnon arvoa.
201111_28744.jpg
Ilmanvaihdon remontti
Toimiva ilmanvaihto pienentää asunnon radonpitoisuuttaEnsimmäinen toimenpide radonkorjauksissa on varmistaa ilmanvaihdon toimivuus. Usein korkea radonpitoisuus löytyy asunnosta, jossa ilmanvaihto ei toimi korvausilmaventtiilien puuttumisen takia. Ilmaa poistuu asunnon poistoilmaventtiilien kautta (WC, keittiö, suihkutilat) ja koska korvausilmaventtiilit puuttuvat, tulee korvausilmaa yleensä myös lattiavuotona alapohjan kautta. Tällä tavalla radonia ajautuu sisätiloihin. Korvausilmaventtiilien asennuksen jälkeen tilanne muuttuu. Poisto ei enää ime korvausilmaa vääristä vuotopaikoista, vaan raitista ilmaa tulee hallitusti korvausilmaventtiilien kautta. Toimiva ilmanvaihto on muutenkin niin olennainen osa nykypäivän asumista, ettei sen laittaminen kuntoon ole vikaratkaisu.Velco-venttiilit helposti ja edullisesti Jäsentukusta
20226_78582.jpg
Karkauspäivänä hypätään ja kositaan
Ennen muinoin ajanlasku perustui kuun vaiheisiin. Kuun kuukausi on 29,5 vuorokautta, joten päätettiin, että kalenterikuukauden pituus on 29–30 vuorokautta. 12 kuukauden pituinen kalenterivuosi jäi kuitenkin todellista kuuvuotta lyhyemmäksi. Tähän keksittiin ratkaisu "karkauspäivän" avulla. Karkauspäivä siis lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat todellisia vuodenaikoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton